Fűszeres tenger gyümölcsei

Túlfűszerezted az ételt? Ez a trükk egy pillanat alatt segít

Még a konyhában otthonosabban mozgókkal is előfordul néha, hogy véletlenül túlzásba viszik egy étel fűszerezését. Aggodalomra semmi ok, egy egyszerű trükk könnyen segíthet.


Rengeteg módja van annak, hogy megpróbáljuk megfékezni a kicsit túlzásba vitt ételek csípősségét: egy kis tejtermék vagy például méz/cukor hozzáadása szintén segít. De a legjobb trükk, amely valóban kiegyensúlyozza az ízeket, az, ha citromot, lime-ot vagy narancslevet adunk az ételhez.

A magas savtartalmú citrusfélék erős ízei ellensúlyozzák a kapszaicin intenzitását, és kiegyensúlyozzák az őrülten fűszeres ételeket, így sokkal ízletesebbé teszik azokat.

Miért pont a citrusfélék?

A titok nyitja a gyümölcslevet alkotó savmolekulákban van, melyek kölcsönhatásba lépnek a fűszeres ételben lévő kapszaicin molekulákkal, és semlegesítik azokat. A kapszaicin adja a fűszeres összetevők, például a paprika csípősségét amely a vegyületet a vadonban elriasztószerként használja, hogy az állatok elkerüljék a gyümölcsök elfogyasztását és ne irritálják a szájukat.

Az emberek azonban úgy fejlődtek ki, hogy elviselik, sőt, sokan kifejezetten szeretik a csípős ételeket.

Citrusf\u00e9l\u00e9k egym\u00e1s mellett

Fotó: Unsplash

A citrusfélék és a fűszerek összekeveredésével az égető érzés enyhül, ahogy a sav megteszi a hatását. A savasság a szájat is nyáltermelésre serkenti, segít bevonni a nyelvet és frissítő ízeket eredményez a forróság ellen.

A citrusfélék nem az egyetlen módja a túl fűszeres ételek kiegyensúlyozásának, a tejtermékek is jól működnek: a tejszín, a tej, a joghurt és a vaj mind felhasználható a túl fűszerezett ízek ellen, akár közvetlenül az ételbe keverve, akár utána fogyasztva. A tejtermékek tele vannak kazein nevű fehérjével, amely természetes módon lebontja a kapszaicint, felhígítva és ízletesebbé téve azt.

Emellett a kenyér vagy bármilyen más keményítő, például rizs is segíthet. A keményítőtartalmú ételek felszívják a kapszaicint, így az szétterül, és nem lesz olyan koncentrált, amikor az ízlelőbimbókat éri.


Nyitókép: Shutterstock