egy nő tervez a notesz a noteszába

5 megközelítés, ami segíthet betartani az újévi fogadalmaidat

Másokhoz hasonlóan te is megtetted újévi fogadalmait és tele vagy optimizmussal az új évvel kapcsolatban? De biztos azt is tudod, hogy az újévi fogadalmakat milyen nehéz hosszabb távon betartani.


Az elhatározások betartása a fegyelem, az akaraterő, a kitartás és az önuralom kombinációján alapul. De hozzájárulnak olyan tulajdonságok is, amelyeket csiszolhatsz, fejleszthetsz. Ehhez adunk most pár, tudományos eredményeken alapuló tippet.

Vannak egy pár olyan bevált javaslatunk is, amelyekkel már találkozhattál. Íme:

  • Tartsd szem előtt a nagyobb képet: a mindennapi feladatokra a hosszabb távú elképzeléseiddel motiváld magad.
  • Kapcsold össze a kialakítani kívánt új szokást egy meglévő szokással: ha például rendszeresen rá szeretnél pillantani a munkaidő-nyilvántartásodra, tedd ezt az e-mailjeid ellenőrzésekor.
  • Minden nap egy kicsit: fokozatosan haladj a céljaid felé.
  • Kövesd nyomon a fejlődésed: bármilyen típusú nyomon követés működhet, az alkalmazástól a papíralapú naptárig.
  • Jutalmazd magad: mindig jó ötlet a motiváció fenntartásához.

Az elhatározások betartásának szokásos módjain kívül érdemes kipróbálnod az alábbi új megközelítéseket is.

​1. Csökkentsd a stresszt!

A lelkiállapotod fontos része annak, hogy sikeresen tartsd magad a vállalásaidhoz. A Providence College egyik tanulmánya szerint amikor az emberek stresszesnek, kiegyensúlyozatlannak vagy kizökkentettnek érzik magukat, a stresszoldás után nagyobb önkontrollt tudtak gyakorolni.

A stressztől ugyanis gyakran kötünk kompromisszumokat a valódi szándékaink kapcsán.

Ha például az a célod, hogy alaposabb legyél a munkádban, először csökkentsd a szorongásodat: sétálj egyet, lélegezz mélyeket, tölts időt egy támogató baráttal, vagy hallgasson ismerős zenét. Stresszmentesen jobban tudod irányítani a viselkedésedet.

​2. Beszélj magadhoz!

A Torontói Egyetem kutatói megállapították, hogy a belső hangod használata rendkívül hasznos az önuralom gyakorlásában.

Beszélj magadhoz, hogy emlékeztesd magad az elhatározásod „miértjére", és erősítsd a motivációd.

Ha például szeretnél több találkozót szervezni a munkahelyeden, emlékeztesd magad a másoktól való tanulás előnyére, illetve biztosítsd magad az új kötelékek kiépítéséhez való képességeidről.

​3. Eddz!

s\u00falyz\u00f3val edz\u0151 n\u0151

Fotó: Shutterstock

A vállalásaid betartása megköveteli az agyad végrehajtó funkciókat ellátó részének elkötelezettségét. Az amszterdami VU Egyetem tanulmányai szerint a testmozgás például fokozhatja a véráramlást a homloklebenyben, amely ezt a végrehajtó funkciót és a magasabb szintű kognitív feldolgozást irányítja.

A több testmozgás sokszor önmagában is újévi fogadalom, de ezek szerint ha gyakrabban mozogsz, az összes többi újévi fogadalmadat is könnyebben be fogod tudni tartani.

Eddz reggelente, vagy használd a céges edzőtermet, ha az irodában dolgozol!

​4. Társulj össze!

Mesélj valaki másnak a terveidről, hogy támogatást kapj és akár számon is legyél kérve a teljesítésért. A Georgia Egyetem kutatása szerint ráadásul az önuralom ragályos. Azok az emberek, akikkel együtt vagy, befolyásolják az akaraterődet. Állj össze egy olyan kollégákkal, akik szintén szeretnének megtanulni egy új készséget, és kezdjetek együtt online tanfolyamokat.

Emellett válogasd meg, hogy kivel töltöd az idődet.

Ha például kevesebbet szeretnél inni a céges összejöveteleken, maradjon olyan emberek közelében, akik jók az önuralomban.

​5. Légy empatikus!

Az empátia szintén erős motiváció a viselkedésed megváltoztatásához. A Zürichi Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy amikor a kutatásban résztvevők mások helyébe képzelték magukat, vagy elképzelték a másokra gyakorolt hatásukat, erősebben működött az önkontrolluk. Ha szeretnél kevesebbet halogatni, gondolj a munkatársadra, és képzeld el, hogy a munkád időben történő elvégzése segíti őket abban, hogy ne kelljen a hétvégén gürcölniük.

A másokra gyakorolt hatásunk mérlegelése motiválja a saját döntéseinket.

Forrás: Forbes

Nyitókép: Shutterstock