Egy nő unatkozik és hason fekszik a kanapéján

A nagyobb kreativitásért érdemes egy kicsit többet unatkozni — íme miért!

A mindennapjaink során a közösségi média lehetővé teszi, hogy küzdjünk az unalom ellen. Ez első hallásra nagyon jól hangzik, hiszen ki akarna unatkozni, de jobban belegondolva komoly problémák adódhatnak ebből. Szakértők a technológia hatását vizsgálták a kreativitást előidéző állapotra.


Először Martin Heidegger német filozófus volt az, aki az unalmat az élet fontos velejárójaként jellemezte. Azt is mondta, hogy rendszeresen ápolni kell ezt az állapotot. Ennek az az oka, hogy a mélységes unalom előidézi a kreativitást és az új tervek megszületését. Timothy Hill, szociológus így magyarázta el a kutatása témakörét:

„A mélységes unalom túlságosan negatív fogalomnak tűnhet, de valójában intenzíven pozitív lehet, ha az embereknek lehetőséget adunk a zavartalan gondolkodásra és fejlődésre. El kell ismernünk, hogy a világjárvány tragikus, pusztító, emésztő élmény volt több ezer kevésbé szerencsés ember számára, de mindannyian ismerjük a bezártságban lévők történeteit, akik új hobbit, karriert vagy új életutat találtak."

Hill csapatával együtt 15 embert kért fel résztvevőnek, akiket aztán megfigyeltek bizonyos szempontok alapján. Az alanyokat mind fizetett szabadságra küldték, vagy otthoni munkavégzésre utasították a koronavírus világjárvány időszaka alatt.

Fontos még megjegyezni, hogy a megfigyelt személyek életkora, foglalkozása és tanulmányi háttere is eltérő volt annak érdekében, hogy átfogó eredményeket kapjanak a kutatás végére.

K\u00e9t n\u0151 telefonozik egym\u00e1s mellett

Fotó: Shutterstock

Az adatgyűjtési időszak részeként strukturált interjúkat készítettek a világjárvány ideje alatt tapasztalt érzésekről, valamint arról, hogy mivel ütötték el az otthon töltött idejüket. Mint kiderült, az unalom érzése rendszeresen jelentkezett az alanyoknál, de ez legtöbbször megmaradt a felszínes zónában, hiszen a közösségimédia-oldalak pörgetésével el tudták foglalni magukat azokban a helyzetekben.

Ezzel szemben azok a résztvevők, akik megtapasztalták a mélységes unalmat, nyugtalanságot és ürességet éreztek, viszont ezek elűzéséhez új lendületet kaptak. Ekkor új hobbikat és elfoglaltságokat találtak maguknak, melyekbe más körülmények között lehet, hogy sosem fogtak volna bele.

Már korábbi tanulmányok is találtak összefüggéseket, melyek azt bizonyították, hogy az unalom a kreativitás egyik fontos alapja. A mostani kutatás szerzői — a ScienceAlert cikkében leírtak alapján — folytatni szeretnék a munkálatokat a témakörön belül.

Nyitókép: Shutterstock