karécsonyi asztal körül ünneplő vidám emberek

Eddig hagyhatod kint az ünnepi asztalon az ételeket biztonságosan

Az ünnepi partik legjobb része vitathatatlanul a terített asztalok sokasága, tele húsokkal és sajtokkal, ünnepi sültekkel és egyéb hozzávalókkal. Aztán ezek a tálak néha túl sokáig állnak szobahőmérsékleten.


Élelmiszerbiztonsági szakértőkkel beszélgettünk, hogy megtudjuk, hogy tudsz anélkül partit rendezni, hogy utána mindenkinek a vécére kellene szaladgálni (persze tudjuk, hogy nem lehet kétóránként oda-vissza ingázni az ételeket a hűtőszekrény között). A vendégek egészségének megőrzésével kapcsolatos kihívás része, hogy sosem könnyű megmondani, hogy megromlott-e az étel.

Bár a legtöbb ember gyorsan felépül az élelmiszer eredetű megbetegedésekből, többet kockáztathatunk annál, minthogy a vendégek hasfájást kapnak. Ezért összegyűjtöttük, mire figyelj!

​1. Győződj meg arról, hogy a főtt ételek alaposan megfőttek!

Az olyan élelmiszereket, mint a hús, csirke, pulyka, tenger gyümölcsei és a tojás elég magas belső hőmérsékleten kell főzni ahhoz, hogy minden baktérium elpusztuljon. A legtöbb főtt ételnek 63 és 74 fok közötti belső hőmérsékletet kell elérnie ahhoz, hogy biztonságosan fogyasztható legyen. Használj egy olcsó ételhőmérőt, hogy meggyőződj arról, hogy az előételek vagy a vacsora elég magas belső hőmérsékletet ért el.

​2. Ismerd a „veszélyzónát”!

A veszélyzóna a 4 és 60 fok közötti hőmérsékleti tartományra utal. Soha ne hagyd az ételt két óránál tovább ebben a tartományban, mert itt a baktériumok gyorsan szaporodhatnak.

Ne feledd, hogy a hűtőszekrényt 4 fok körüli hőmérsékletre kell beállítani, így bármi, ami a a hűtőszekrénynél melegebb, a veszélyzónába tartozik.

​3. Tartsd melegen a forró ételeket!

s\u00fclt h\u00fast tesz ki a kar\u00e1csonyi asztalra

Fotó: Getty Images

Még ha az ételeket az ideális hőmérsékleten főzted is meg, akkor is melegen kell tartani őket, hogy megakadályozd a baktériumok elszaporodását. A főtt ételeket nem szabad két óránál tovább kint tartani, és az óra akkor kezdődik, amikor az étel elkészült.

Ha hosszabb ideig kell kint hagyni az ételt, fontos, hogy melegítőforrást (például egy csirizelő edényt vagy hőlámpát) használjunk, hogy a főtt ételeket 60 fok felett tartsuk. Ha azonban akár csak egy órán át is kint hagyjuk az ételt, az „veszélyes baktériumok szaporodását ösztönözheti.

​3. A hideg ételeket pedig tartsd hidegen!

Az olyan hideg ételeket, mint a sajtok és a burgonyasaláta, nem szabad két óránál tovább kint hagyni, kivéve ha 4 fok alatt tudjuk őket tartani. Ennek egyik módja, hogy jeget teszünk a hidegen tartandó ételek alá. A mártogatósokat például könnyen elhelyezhetjük egy jéggel teli tálban, és még mindig szépen néznek ki a tálaláskor.

Ahhoz, hogy az ételek ne melegedjenek fel, kis mennyiségeket helyezzünk az asztalra vagy a tálalópultra, a többit pedig tálalásig hagyjuk a hűtőben. Ez különösen fontos a nagy tejterméktartalmú ételek, például a sajtok és a nyers tojást tartalmazó ételek, például a buggyantott tojás esetében.

​Mi a helyzet a nem romlandó élelmiszerekkel?

A szobahőmérsékleten tárolt élelmiszerek, például a sütik és a chipsek nem jelentenek nagy kockázatot, ha szobahőmérsékleten hagyjuk őket.

Bár nyilvánvalónak tűnhet, az élelmiszerek kezelése előtt feltétlenül moss kezet. Érdemes továbbá korlátozni az élelmiszereket kezelő személyek számát. Emellett minden egyes étel rendelkezzen saját tálalóeszközzel, hogy elkerülhető legyen a keresztszennyeződés kockázata.

​Biztonságos másnap megenni a maradékot?

A maradékokat mindaddig megtarthatod, amíg étkezés közben megfelelően tároltad őket. Ha nem így tettél, vagy bizonytalan vagy, jobb, ha kidobod őket. Az ételeket a lehető leghamarabb le kell hűteni vagy le kell fagyasztani, miután az emberek befejezték az evést.

Forrás: HuffPost

Nyitókép: Getty Images