Különböző ételek faasztalon

Veszélyes ételek, amiket inkább ne vigyél ünnepi vacsorára

Meghívták egy ünnepi partira vagy összejövetelre, és vinnünk kell valamilyen ételt? Mielőtt elkészítenénk a kedvenc receptünket, fontos a megfelelő óvintézkedéseket betartani annak érdekében, hogy az általunk készített étel biztonságosan fogyasztható legyen, és ne okozzon egészségügyi problémát.


Az élelmiszerek által okozott megbetegedések leggyakoribb típusai közé tartozik a norovírus, a szalmonella, a clostridium perfringens, a campylobacter és a staphylococcus aureus, magyarázza Ray Campbell, a Tulane Dining Services egészségügyi és biztonsági vezetője.

„Az embereknek fájhat a hasuk, és nem tudják, hogy enyhe ételmérgezésük van.”

Bárki megbetegedhet, ha olyan ételt fogyaszt, amelyben kórokozók vannak, különösen a veszélyeztetett csoportok, köztük az idősek, az 5 év alatti gyermekek, a várandós nők és az immunhiányosok.

Egy másik szempont az étel kiválasztásakor, az ételallergének és az allergiák figyelembevétele, amelyekkel mások esetleg küzdenek. Az allergiák anafilaxiás sokkot okozhatnak, ami életveszélyes lehet, ha nem kezelik.

Az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni a másoknak készített étellel kapcsolatban:

Megfelelően hosszú ideig biztonságos hőmérsékleten tartható-e az étel?

Az úgynevezett hőmérsékleti veszélyzóna a 4,5-60 °C közötti hőmérsékletet jelenti, fontos, hogy az élelmiszereket ezen kívül tartsuk. Ha azokat két óránál hosszabb ideig tartjuk a hőmérsékleti veszélyzónában, ideális környezetet teremtenek a baktériumok számára a növekedéshez és szaporodáshoz. Tehát, a hideg ételeket hidegen, a forró ételeket pedig melegen kell tartanunk.

A hőmérséklet mellett fontos szempont még az is, hogy mennyi ideig tartjuk ezeket szobahőmérsékleten (ebbe beletartozik az étel elkészítésével, valamint a szállítással töltött idő is). Az ételek két órán át szobahőmérsékleten is elállhatnak, mielőtt hűteni kellene őket.

Az alábbiakban összeszedtük, mely ételek elkészítését érdemes kerülni az élelmiszerbiztonsági szakértők szerint, ha partira vagyunk hivatalosak.

Sült burgonya alumíniumfóliában

A fóliába csomagolt burgonya kihűlés után ideális környezetet teremthet a clostridium botulinum baktérium szaporodásához, mivel kevés az oxigén. Használhatunk alufóliát a krumpli sütéséhez, de figyeljünk rá, hogy még azelőtt vegyük ki a krumplit belőle, mielőtt elérné a veszélyes hőmérsékleti zónát.

Majonéz alapú saláták

Bár azt gondolnánk, hogy a burgonya,-tojás vagy tésztasalátában a majonéz jelenti a legnagyobb veszélyt, tévedünk. Valójában a fehérje vagy a főzött szénhidrát a bűnös. Az ilyen típusú salátákat mindig tartsuk hidegen az élelmiszerfertőzés kockázatának csökkentse miatt. A salátát előre készítsük el, hogy legyen elég idő azt visszatenni a hűtőbe, mielőtt a partira visszük.

Hal

A párolt hal vagy tenger gyümölcsei miatt ételfehérje részecskék kerülhetnek a levegőbe, ami egyeseknél allergiás reakciót válthat ki. Ennek oka az, hogy az ételben lévő fehérjék a gőzben felszállnak a forrásban lévő edényből, mely a szervezetben káros reakciót, például nehézlégzést, asztmás fellángolást válthat ki.

Leveles zöld saláták

A saláták elkészítésekor nagy a keresztfertőzés esélye, mely azon múlik, hogyan készítjük el és aprítjuk fel a hozzávalókat. A vágódeszkákat és az eszközöket mindig el kell mosni, hogy elkerüljük a kórokozók egyik helyről a másikra való átterjedését.

Fontos, hogy soha ne használjuk ugyanazt a vágódeszkát és evőeszközt a hús elkészítéséhez, majd csere vagy elmosás nélkül a saláta összetevőinek vágásához.

Diófélék

Ha egy ételben mandulát vagy földimogyorót használnánk, vagy hagyjuk ki teljesen, vagy külön edényben hozzuk azt. Sokaknak lehet ételallergiája, főleg a diófélékre.

(HuffPost)

Nyitókép: Unsplash