Alhasa jobb oldalára kezét rátevő nő

A vakbélgyulladás 5 jele, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

A hasi fájdalom nem az egyetlen tünet, az alábbi, kevésbé egyértelmű jelekre is figyeljünk.


Vakbélgyulladásról lényegében akkor beszélünk, amikor a vakbél elzáródik, megduzzad vagy elfertőződik. Általában a 10-30 év közötti embereket érinti, a férfiak 8,6%-ánál és a nők 6,7%-ánál diagnosztizálják életük során

Dr. Kiran Turaga, a Yale School of Medicine sebészprofesszora szerint a jó hír az, hogy „a modern technológia és az egészségügyi ellátás révén a vakbélgyulladás már nem életveszélyes betegség”.

A vakbélgyulladásban szenvedők mintegy felénél azonban nem a tipikusan megjelenő tünetek jelentkeznek, amelyek közé tartozik a specifikus fájdalom, a láz és a hányás. Ez különösen a gyerekek, a várandós nők és az idős személyek körében tapasztalható.

Az alábbiakban a vakbélgyulladás további jeleit mutatjuk.

1. Fájdalom a has jobb alsó részén

Mivel a vakbél a test jobb alsó részén helyezkedik el, előfordulhat, hogy a fájdalom arra a területre koncentrálódik. A fájdalom jellemzően a köldök közelében kezdődik, majd a jobb alsó hasi rész felé halad, és idővel egyre élesebbé és erősebbé válik.

A fájdalom menstruációs görcshöz hasonló is lehet vagy kisugározhat a csípő felé.

2. Székrekedés vagy hasmenés

A vakbélgyulladásban szenvedő betegeknél székrekedés vagy hasmenés jelentkezhet. Ezek váratlan tünetek lehetnek, amelyekre érdemes odafigyelni.

3. Alsó hátfájdalom

A fájdalom a hát jobb oldala felé is kiterjedhet, amely hasonlíthat a gerincproblémák vagy más krónikus hátproblémák esetén fellépő fájdalomra. Egyeseknél a fájdalom a combizomban vagy a végbélben is jelentkezhet.

4. Étvágytalanság

Ha azt tapasztaljuk, hogy nincs olyan étvágyunk, mint korábban, ez gyakran a vakbélgyulladás korai jele lehet.

5. Fájdalom mozgás esetén

Egy másik váratlan jel lehet a mozgás közben fellépő fájdalom. A vakbélgyulladásból eredő fájdalom nem múlik el magától, és általában mozgással, például lehajolás, tüsszentés vagy köhögés esetén rosszabbodik.

Természetesen, a fenti tünetek nem mindig jeleznek vakbélgyulladást, főleg, ha ezek valamelyikét tapasztaljuk csak. Ha azonban gyanakszunk, beszéljünk a háziorvossal, magas láz és erős hasi fájdalmak esetén pedig érdemes azonnal felkeresni az ügyeletet.

A kezeletlenül hagyott vakbélgyulladás perforációt és szepszist okozhat, melyek súlyosak lehetnek. Bár a kezelési lehetőségek változóak, néha szükség lehet műtétre.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock