Egy város látképe

A várostervezés és fejlesztés nagyban befolyásolhatja az emberek testsúlyát

A várostervezők folyamatosan a lakóterületek modernizálásán és beépítésén dolgoznak, viszont nagyon kevés figyelmet szentelnek annak, hogy az ötleteiknek milyen kihatásai lehetnek a lakosok egészségére. Egy új kezdeményezés ezt a kérdést szeretné hangsúlyosabbá tenni.


A Healthy Location Index (HLI) Új-Zéland városainak kiépítését osztályozza az általános egészséget elősegítő és korlátozó tényezőket figyelembe véve. A fejlesztők azt remélik, hogy ennek hatására a modernizálásokat a fizikai aktivitás megnöveléséhez tudják igazítani, valamint olyan széleskörben elterjedt problémákat csökkenthetnek vele mint az elhízás vagy a rossz mentális állapot.

Új-Zélandon az egyik legmagasabb az elhízott lakosok aránya, de a világ minden táján találkozni lehet ezzel a súlyos problémával. Éppen ezért a HLI kezdeményezés során öt adatot — gyorséttermek, elviteli lehetőség, kisboltok, alkoholos italüzletek és játéktermek aránya — számszerűsítenek, hogy pontszámokat adhassanak a településeknek.

Természetesen öt egészséget fejlesztő tényezőből is készítenek hasonló osztályzási rendszert, melyben a zöldterületek, kék terek (hozzáférhető szabadtéri vízi környezet), testmozgási létesítmények, gyümölcs- és zöldségárusok, valamint szupermarketek gyakoriságát veszik alapul.

A Healthy Location Index \u00faj-z\u00e9landi adatai

Fotó: Lukas Marek & Matthew Hobbs

Az új rendszerrel a szakértők fel tudnak állítani a városok között egy rangsort élhetőség szempontjából. Az indexnek köszönhetően kialakult összkép megmutatja, hogy az egészséget korlátozó jellemzők aránytalanul magasak társadalmi és gazdasági szempontból visszamaradott körzetekben.

Arra is rájöttek a kutatók, hogy ezeken a hátrányos helyzetben lévő területeken sokkal magasabb a mentális problémákkal küzdő emberek, valamint az elhízottak száma, mely összefüggésbe hozható a korlátozó tényezők sokaságával. Amellett, hogy rengeteg italbolt és gyorséterem található a szóban forgó környékeken, ezeket egyszerűbben el lehet érni kocsival vagy tömegközlekedéssel, így az emberek nincsenek rászorulva az egészséges testmozgásra.

Az adatok ismeretében a városfejlesztők figyelembe tudják majd venni ezt az adatot munkájuk során, így a jövőben élhetőbb környezeteket alakíthatnak ki világszerte, mellyel csökkentik a krónikus betegségek mértékét és az elhízott lakosok számát.

Nyitókép: Unsplash/Ishan @seefromthesky

Forrás: ScienceAlert