Vegán ételekkel teli tányért tartó női kezek

3 dolog, amit tudnod kell, mielőtt vegán leszel

A vegán életmódot gyakran különösen kockázatosnak tartják, de megfelelő tudással és odafigyeléssel elkerülhetők a rizikók.


Az állattenyésztés az éghajlatváltozás egyik legnagyobb, ember általi okozója, és egy jelentős étrendváltás segíthet megelőzni a tudósok által a bolygó jövőjére vonatkozó legrosszabb előrejelzések közül néhányat. Bármilyen meggyőzőek is legyenek az okok, minden nagyobb életmódváltás ijesztő lehet.

Fontos a megfelelő tájékozottság, mielőtt belevágnánk a vegánságba, például az alábbi szempontok.

1. A vegán étrend nem mindenkinek való

A vegán étrend követése nagyobb kihívást jelenthet annak, aki már egyéb étrendi korlátozásokat követ, például a cöliákiás betegeknek, akiknek szigorúan kerülniük kell a glutént, vagy az emésztési problémákkal küzdőknek, akik nem tolerálják a magas rosttartalmú étrendet.

A vegán étrenddel járó étrendi korlátozások egyeseknél elősegíthetik vagy megerősíthetik a rendellenes táplálkozási szokásokat, ami szintén megakadályozhatja, hogy ez az étrend egészséges választás legyen számukra.

2. Nem feltétlenül egészséges vagy egészségtelen

Számos egészségügyi ok szól az állati eredetű termékek kerülése mellett; a vörös hús és a feldolgozott hústermékek fogyasztása összefüggésbe hozható bizonyos rákos megbetegedésekkel, míg a vegán étrend a szívbetegségben való elhalálozás alacsonyabb kockázatával jár, más bizonyítékok pedig arra utalnak, hogy a növényi alapú táplálkozás segíthet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében.

De az ételek elhagyása csak annyira egészséges, mint bármi, amivel helyettesíti őket.

Ideális esetben a vegán étrend középpontjában a teljes értékű élelmiszerek, például gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, diófélék és magvak, valamint hüvelyeseke állnak. Egy olyan étrend azonban, amely csak sült krumpliból és üdítőből áll, technikailag szintén vegánnak számítana, még sincs sok egészségügyi előnye. Mindezek ellenére mítosz, hogy a vegán étrend nem lehet tápláló.

Egy nemrég közzétett, a veganuár résztvevőin végzett megfigyeléses vizsgálat megállapította, hogy a mindenevő étrendről áttérők jelentős csökkenést mutattak a telített zsírsavak és a koleszterin bevitelében (ami valószínűleg jót tesz a szív- és érrendszeri egészségnek, bár még nem tudni, hogy pontosan mennyire).

Hirtelen csökkent azonban számos mikrotápanyag bevitele is, különösen a B12-vitaminé. A táplálkozástudomány túlságosan árnyalt ahhoz, hogy pontosan meg lehessen mondani, hogy a vegán étrend nagy vonalakban egészséges vagy egészségtelen.

Samantha Pyser, a NYC Health + Hospitals/Lincoln regisztrált dietetikusa a HuffPostnak elmondta, hogy a vegán étrenddel teljesen kiegyensúlyozott, tápláló étrendet lehet folytatni, és minden tápanyag szükségletet kielégíthetünk vele.

A fő problémát általában a fehérje pótlása adja a vegánok számára, de Pyser rámutatott, hogy sok növényi fehérjeforrás létezik, a tofutól és a tempeh-től kezdve a humuszon és a lencsén át a babig.

3. Táplálékkiegészítők

Manapság sok élelmiszert, főleg a növényi tejeket, vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsítanak, néhány tápanyag esetében azonban a legjobb megoldás a táplálékkiegészítő szedése. Mivel a B12-vitamin a természetben csak állati termékekben fordul elő, a vegán étrendet követőknél nagyobb kockázat áll fenn annak hiányából.

Hasonló a helyzet a D-vitaminnal. Az emberi szervezet endogén módon termel D-vitamint, amikor a bőrünk napfénynek van kitéve, de mivel a világ számos részén nem sok napfény éri azt egész évben, a Nap nem lehet az egyetlen D-vitaminforrás.

Nyitókép: Shutterstock