saláta tál csicseriborsóval, mellette kesudió egy kis tálkában

Még nem késő belevágni: 5 tipp, ha kipróbálnád a veganuárt

A január az egészséges életmód újraindításának, és az új céloknak az ideje. Ide tartozhat a vegán étrend kipróbálása is. A veganuár, az azonos nevű brit nonprofit szervezet által évente megrendezett kihívás 10 éves, és több millió résztvevője volt már.


És míg egy évtizeddel ezelőtt a húsalternatívák és a vegán éttermek kínálata meglehetősen gyér volt, manapság már sokkal könnyebb, olcsóbb és ízletesebb lemondani a húsról, a halról és a tejtermékekről.

Az emberek rájönnek, hogy mennyi minden, amit már most is esznek, vegán. Az olyan dolgok, mint a száraztészta, a sült bab, a kenyér, sok minden a mindennapi ételeink közül

− mondja Toni Vernelli, a veganuár nemzetközi kommunikációs vezetője.

Azt is tudjuk, hogy a növényi alapú ételek fogyasztása jobb a bolygónak és az állatok jólétének, valamint számos egészségügyi előnnyel jár, többek között jobb alvással, magasabb energiaszinttel és szebb bőrrel. Persze az előnyök ismerete csak egy dolog, az, hogy ezt minden étkezéskor átültessük a tányérunkra is, már nehezebb. Kulturálisan a legtöbbünkbe gyerekkorunk óta beleivódott a húsevés − és egy életen át tartó szokást nem könnyű azonnal megtörni.

A veganuár kihívása nem is a tökéletességről és a teljes, állati eredetű termékek nélküli hónap teljesítéséről szól, hanem egyszerűen arról, hogy megpróbálj több vegán ételt bevezetni − bárhogy is működik ez neked. Ez lehet „három vegán nap egy héten, vagy napközbeni vegánná változás is” is.

Ha kacérkodsz a gondolattal, Vernelli most megosztott néhány tippet, ami segít kipróbálni a vegánságot.

​1. Eleinte ne kísérletezz túl radikálisan!

egy fiatal n\u0151 r\u00e9p\u00e1t r\u00e1gcs\u00e1l, k\u00f6zben egy doboz z\u00f6lds\u00e9get tart a kez\u00e9ben, az asztalon a telefonj\u00e1n a veganu\u00e1r applik\u00e1ci\u00f3ja

Fotó: Shutterstock

Kezdd az ismerős ételekkel! Egyél pásztortarhonyát vagy bolognai spagettit, csak a hús helyett használj hozzá lencsét, a püréhez tehéntej helyett növényi tejet, vegán vajat.

​2. Próbálj ki különböző növényi alapú alternatívákat!

Ne csak egyfajta növényi tejet vagy egyfajta vegán kolbászt próbálj ki, hogy aztán azt elkönyveld undorítónak, mert ahhoz túl sokszínű a kínálat. A személyes preferencián sok múlik, úgyhogy próbálj ki különböző fajtákat, és találd meg azt, ami neked igazán megfelel.

​3. Légy kedves magadhoz!

Mindannyian hibázunk, és eszünk véletlenül valami olyat, ami nem vegán, vagy egyszerűen csak engedünk a kísértésnek, amikor nagyon megkívánjuk azt a tábla tejcsokit. Ilyenkor ne hibáztasd magad, hogy már most elbuktál a vegánságban! Az adatok alapján a veganuárt elkezdők több mint 80 százaléka nem tér vissza a korábbi, teljes hús- és tejtermékalapú étrendhez utána, ami hosszú távon nagyobb hatást gyakorol.

​4. Vásárolj, hogy pénzt takaríts meg!

egy n\u0151 lime-ot v\u00e1s\u00e1rol a boltban

Fotó: Shutterstock

Nem tagadható le, hogy egyes vegán termékek drágábbak mint a nem vegán változatok, de vannak olyan márkák, amelyek nem. Az Aldi és a Lidl vegán árai például fenomenálisak.

​5. Raktározd el az olcsó zöldségeket!

A fagyasztott zöldségek nem kapnak elég elismerést, pedig ezeket a zöldségeket azonnal lefagyasztják leszedés után, így a tápanyagok frissek bennük. Van fagyasztott brokkoli, karfiol, póréhagyma, paprika, szeletelt káposzta, fagyasztott spenót, kelbimbó, tök, na meg a hüvelyesek, a konzerv csicseriborsó, bab – akár chips helyett is jók!

Forrás: Independent

Nyitókép: Getty Images