4 tipp, amit jó, ha betartasz a vese egészségéért
A veséink számos az egészségünkért fontos funkciót látnak el, ezért kiemelten fontos, hogy egészségesen tartsuk őket. Az aktív életmód és a tápláló étrend fenntartása segíthet megelőzni a veseproblémákat, de vannak tényezők, melyek növelhetik a vesebetegségek kialakulásának kockázatát.
A vesék egészségének fenntartása fontos az általános egészségi állapot és az általános jólét szempontjából. A vesék egészségének megőrzésével a testünk megfelelően szűri és üríti ki a hulladékot, és hormonokat termel, amelyek segítik a szervezet megfelelő működését.
Íme néhány tipp a vesék egészségének megőrzéséhez!
1. Testmozgás
A rendszeres testmozgás az általános jólétünk mellett csökkentheti a krónikus vesebetegség kockázatát. Ezen kívül csökkenti a vérnyomást és javítja a szív egészségét, ami mindkettő fontos a vesekárosodás megelőzése szempontjából.
Nem kell rögtön a legmegterhelőbb sportokra gondolnunk. A rendszeres séta, kerékpározás, sőt még a tánc is nagyszerűen hat az egészségünkre. Keressünk olyan mozgásformát, mely örömet is okoz.
2. Vércukorszint kezelése
A cukorbetegség, vagy a magas vércukorszintet okozó betegségek egyik alattomos formája, hogy vesekárosodást is okozhatnak.
Amikor a szervezet sejtjei nem tudják felhasználni a vérben lévő glükózt (cukrot), a vesék kénytelenek extra munkát végezni, hogy kiszűrjék a vért. Az évekig tartó megterhelés pedig életveszélyes vesekárosodáshoz vezethet.
3. Ne dohányozz!
A dohányzás károsítja a szervezetünk véredényeit. Ez lassabb véráramláshoz vezet az egész testben és a vesékben is. A dohányzás a vesékben való rák kialakulásának kockázatát is növeli. Ha abbahagyjuk a dohányzást, a kockázat kimutatottan csökken.
4. Kiegyensúlyozott étrend
A túlsúlyos vagy elhízott emberek számos olyan egészségügyi állapotnak vannak kitéve, amelyek károsíthatják a veséket. Ezek közé tartozik a cukorbetegség, a szívbetegség és a vesebetegség is.
A kiegyensúlyozott, nátriumban, feldolgozott húsokban és egyéb vesekárosító élelmiszerekben szegény étrend segíthet csökkenteni a vesekárosodás kockázatát.
Fogyassz minél több friss, természetesen alacsony nátriumtartalmú alapanyagokat, mint a karfiol, áfonya, hal, vagy a teljes kiőrlésű gabonafélék.
Nyitókép: Shutterstock