vesék egy szívben, amit kezek tartanak

5 finom élelmiszer, ami felturbózza a vesék működését

Reméljük, hogy még nincs semmi baja a veséidnek, és jó munkát végeznek a hulladékok és méreganyagok kiszűrésében a szervezetéből.


Igencsak fontos szerepet játszanak a szervezetedben ezek a szervek, hiszen percenként fél csésze vért szűrnek ki a Nemzeti Cukorbetegség és Emésztési és Vese Betegségek Intézete szerint. Minden egyes vesében körülbelül egymillió nefron található, olyan speciális szűrők, amelyek segítenek eltávolítani a salakanyagokat a vérből. A szervezetednek szükséges tápanyagokat visszavezetik a vérbe, a salakanyagok és a felesleges folyadék pedig elkülönülnek, és vizeletet képeznek.

De nem árt egy kis extra figyelmet fordítani rájuk, például az étkezéseddel. A vesebarát étrend fenntartása sokat segíthet. Ezért mutatunk öt olyan ételt, amelyet érdemes beiktatni, hogy továbbra is ilyen jól végezhessék a munkájukat a vesék.

​1. Sötét leveles zöldek

A sötét leveles zöldek az antioxidánsok, a C-, E- és K-vitaminok, valamint az ásványi anyagok igazi erőművei, így kiválóan alkalmasak a vesebetegségek megelőzésére. Leküzdik a gyulladást, és védelmet nyújtanak az oxidatív károsodás ellen, amely a vesék túlterhelésekor keletkezik.

​2. Cseresznye

A vesék apró, finom artériákkal és vénákkal rendelkeznek, amelyek károsodhatnak, ha a vérnyomás sokáig túl magas. Az egészséges vérnyomást támogató élelmiszerek az egészséges veséket is támogatják, és a fanyar cseresznye egyike ezeknek az élelmiszereknek.

​3. Tofu

tofu

Fotó: Shutterstock

Ha növényi alapú fehérjét keresel a veséd egészségének javítására, egyél egy kis tofut. Mivel a vesék kiegyensúlyozzák a szervezetünk pH-értékét és eltávolítják a savakat, az olyan élelmiszerek, amelyek támogatják ezt a folyamatot, mint a tofu, hihetetlenül vesetámogatóak lehetnek.

​4. Lenmag

A magas vércukorszint idővel vesekárosodást okozhat, ezért jár a 2-es típusú cukorbetegség krónikus vesebetegséggel. Hogy stabilan tartsd a vércukorszintedet, iktass be magas rosttartalmú ételeket, például lenmagot az étrendedbe. Ez segít fenntartani a stabil vércukorszintet, ami kulcsfontosságú a vesék egészségéhez.

​5. Fokhagyma

fokhagyma

Fotó: Unsplash

A fokhagyma híres a wellness-előnyeiről, és most már a vese egészségét is hozzáadhatjuk ehhez a listához. A fokhagyma erős gyulladáscsökkentőként szolgál, és bizonyítottan segít csökkenteni a vérnyomást, ez pedig jótékonyan hat a veseműködésre.

​Az alábbiakat pedig nem érdemes fogyasztani, ha óvnád a veséidet:

  1. Sötét színű üdítők, kóla
  2. Fagyasztott ételek
  3. Gyorsételek
  4. Ultrafeldolgozott sajtok
  5. Túl sok hús

Forrás: Eatingwell

Nyitókép: Shutterstock