Joghurtot öntenek pohárba

Sokan imádják, de valóban egészséges ez az étel?

A sima tehéntej joghurt olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek elősegítik a szív és az emésztőrendszer egészségét, nem tartalmaz hozzáadott cukrot, és fanyar ízével feldobja a recepteket. De mik az egészségre gyakorolt további előnyei, esetleg hátrányai?

A joghurtok sorában való kiigazodás lehet az egyik legnagyobb kihívást jelentő feladat az élelmiszerboltban. A joghurtok széles választékából - görög, kefir, kecsketej, nem tejes és még sok más fajta közül választhatunk, így nehéz lehet rájönni, hogy mi a különbség, és kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet. A különböző joghurtok különböző ízeket és tápanyagprofilokat kínálnak.

De a sokféle joghurt mellett ne feledkezzünk meg az eredetiről: a tehéntejből készült natúr joghurtról. De vajon a tehéntejből készült joghurt valóban jót tesz-e nekünk?

A joghurt az egyik legtáplálóbb teljes értékű élelmiszer, amely számos alapvető vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Íme az általa nyújtott egészségügyi előnyök:

1. Kiváló kalciumforrás

A tejhez és a sajthoz hasonlóan a joghurt is kiváló kalciumforrás, 2,5 dl mennyiség a napi ajánlott kalciumbevitel körülbelül egynegyedét-harmadát biztosítja. A kalcium nélkülözhetetlen ásványi anyag a csontok és a fogak erősen tartásához, támogatja a hormonok megfelelő felszabadulását, valamint segít a véralvadásban és az idegek átvitelében is.

2. Csontvédő foszfort tartalmaz

A foszfor a joghurt és más tejtermékek másik fontos tápanyaga. Fontos szerepet játszik az energiatermelésben-és raktározásban. A foszfor minden sejtben megtalálható, de a legtöbb foszfor a csontokban és a fogakban található.

3. Fenntartja az energiaszintet a B12-vel

A joghurtban B12-vitamint is találhatsz; ez a tápanyag természetes módon csak állati eredetű termékekben található meg, bár a növényi eredetű termékek dúsíthatók ezzel a tápanyaggal. Ez a B-vitamin támogatja a vörösvértestek, az idegek és a genetikai anyag, vagyis a DNS előállítását.

Az elegendő B12-vitamin fogyasztása segíthet megelőzni a vérszegénységet is, egy olyan állapotot, amely miatt gyengének, fáradtnak és ingerlékenynek érezhetjük magunkat. A jó hír az, hogy a joghurt a napi ajánlott B12-bevitel körülbelül felét biztosítja, a zsiradék fajtájától függően.

4. B2-vitamint biztosít

A riboflavin (B2-vitamin) egy másik B-vitamin tápanyag, amelyet a joghurtban találhatunk. Ez az alapvető tápanyag felelős a sejtek növekedéséért és fejlődéséért, és segít a szervezetednek abban is, hogy energiát nyerjen az elfogyasztott fehérjéből. A napi vitaminszükségleted körülbelül felét megtaláljuk egy 2,5 dl zsírmentes natúr joghurtban.

5. Zinkkel támogatja az immunitást

A joghurtban is megtalálható a cink, amely minden korosztály számára létfontosságú tápanyag a növekedéshez és fejlődéshez. Ennél is fontosabb, hogy ez az ásványi anyag kulcsfontosságú szerepet játszik az immunrendszer erősítésében a baktériumok és vírusok elleni küzdelemben, és támogatja a sebgyógyulást.

6. Vérnyomás-barát káliumot biztosít

A kálium számos élelmiszerben bőséges ásványi anyag, és ez alól a joghurt sem kivétel. Bár a joghurtban található mennyiség nem olyan magas, mint más ásványi anyagokban, például a foszforban, a kálium létfontosságú tápanyag, amely támogatja a csontok, az izmok, a vese és az idegek működését, és arra ösztönzi a szervezetet, hogy kiöblítse a nátriumot, hogy kordában tartsa a vérnyomást.

7. Jó mennyiségű napfény-vitamint biztosít

A joghurtban is találni némi D-vitamint, amelyet dúsítással adnak hozzá. A D-vitamin a kalciummal együtt a csontok és a fogak építésében és fenntartásában, valamint a csontritkulás megelőzésében játszik szerepet. Ezenkívül ez a zsírban oldódó vitamin támogatja az immunrendszert, és segít az idegek és az izmok megfelelő működésének biztosításában.

8. Izomépítő fehérjét tartalmaz

A joghurt tele van fehérjével is, amely az izmok növekedéséhez, fenntartásához és javításához szükséges alapvető tápanyag. A joghurt zsírfajtájától függően a fehérje mennyisége 9 és 14 gramm között mozog 2,5 dl-es adagonként. A joghurtban található fehérje miatt ideális más tápláló ételekkel kombinálni, hogy megfékezze az éhségérzetet (gondoljunk a gyümölcsökre és a diófélékre), és elidőzzünk a következő étkezésig.

(EatingWell)

Nyitókép: Shutterstock