Vese alakú papírformát tartó kezek

Ezek a jelek veseproblémára utalnak

A veseműködéssel kapcsolatos problémák gyakran észrevétlenek, pedig egyes ártalmatlan tünetek azonnali vizsgálat szükségességét jelezhetik. Összeszedtük ezeket a jeleket.

1. Szélsőséges fáradtság

A vesék kiszűrik a salakanyagokat a vérből, és a vizelettel távolítják el azokat. A vesék nem megfelelő működése esetén a méreganyagok felhalmozódhatnak a szervezetben. Az egyik leggyakoribb jele ennek a fáradtság, gyengeség vagy a koncentrációs nehézségek lehetnek. A vesék olyan hormont termelnek, amely a szervezetet vörösvértestek termelésére serkenti. Ha kevesebb vörösvérsejt van, a vér nem tud elegendő oxigént szállítani az izmokhoz és az agyhoz.

2. Rossz alvás

A kutatások lehetséges összefüggést állapítottak meg az alvási apnoe és a krónikus vesebetegség (CKD) között, amely később károsíthatja a szerveit, és veseelégtelenséghez vezethet.

Az alvási apnoe részben károsíthatja a veséket, mivel megakadályozza, hogy a szervezet megfelelő mennyiségű oxigénhez jusson. A CKD alvási apnoét okozhat a torokszűkület, a méreganyagok felhalmozódása és más tényezők miatt.

3. Viszkető bőr

Ez akkor jelentkezik, ha a vesék nem tudják eltávolítani a méreganyagokat, és így azok felhalmozódnak a vérben. Ez a viszketés mellett kiütésekhez is vezethet.

Idővel a vesék küzdhetnek a szervezetben lévő ásványi anyagok és tápanyagok egyensúlyáért, ami ásványi anyag- és csontrendellenességekhez vezethet, ami száraz, viszkető bőrt eredményezhet.

4. Duzzadt arc és lábak

Amikor a vesék nem tudnak megszabadulni a nátriumtól, felesleges folyadék halmozódik fel a szervezetben, mely a kezek, lábak, bokák, lábszárak vagy az arc duzzanatához vezet. Előfordulhat, hogy duzzadást tapasztalunk, különösen a lábfejekben és a bokákban. A vizelettel ürülő fehérje szintén okozhat puffadást a szem körül.

5. Izomgörcsök

A lábakban vagy máshol jelentkező görcsök a rossz veseműködés jelei lehetnek. A nátrium, kalcium, kálium és más elektrolitok egyensúlyhiánya megzavarhatja az izom- és idegműködést.

6. Légszomj

Veseproblémák esetén előfordulhat, hogy szerveink nem termelnek elegendő eritropoetint, egy olyan hormont, amely jelzi a szervezetnek, hogy vörösvértesteket termeljen. Enélkül vérszegénység és légszomj alakulhat ki.

Egy másik ok a folyadékvisszatartás, amitől úgy érezhetjük, hogy nehezen kapunk levegőt, különösen fekve érezhetjük úgy, mintha fuldokolnánk.

7. Ködös fej

Amikor a vesék nem szűrik ki az összes hulladékot a szervezetből, a méreganyagok hatással lehetnek az agyra. De a vérszegénység is megfoszthatja az agyat a szükséges oxigénmennyiségtől, ami szédülést, koncentrációs és memóriazavarokat, valamint nehézségeket okozhat, akár még az egyszerű feladatok elvégzésében is.

8. Rossz étvágy

A vesebetegség hányingert, hányást vagy gyomorpanaszokat okozhat, ami étvágytalansághoz és csökkent étvágyhoz vezethet. Néha ez súlycsökkenést eredményezhet.

9. Szájszag

Amikor a vesék nem tudják kiszűrni a salakanyagot, az urémia nevű állapothoz vezet, ami rossz leheletet okozhat. A vérben lévő toxinok fémes ízt vagy egyszerűen csak kellemetlen ízt adhatnak az ételnek.

10. Habos, barna vagy véres vizelet

Ez az albumin nevű extrém fehérje jele lehet, ami általában veseproblémák következménye. A barna vagy nagyon sápadt színű vizelet is utalhat veseproblémára.

(RBC Ukraine)

Nyitókép: Shutterstock