Szájak sárga háttéren

Ezt árulhatja el a nyál az egészségünkről

Bizonyos esetekben a nyál megváltozása figyelmeztető jelek lehetnek arra, hogy valami nincs rendben.


Amellett, hogy a nyál megvédi a szájat az evés, nyelés és beszéd közbeni sérülésektől, a szájhigiénia fenntartásához is elengedhetetlen, mivel korlátozza a baktériumok szaporodását a szájban. Biztosítja a védelemhez szükséges fehérjéket és ásványi anyagokat, valamint a baktériumok elleni küzdelemhez szükséges antimikrobiális anyagokat.

„Ez az emésztés meg nem énekelt hőse is. A nyál emésztőenzimeket tartalmaz, többek között amilázt, amely megkezdi az egyszerű cukrok és a keményítő lebontását, és lipázt, amely a zsírok emésztését indítja el”

– mondja Dr. Brooke Glessing, az ohiói University Hospitals Cleveland Medical Center endoszkópia orvosi igazgatója a HuffPostnak.

Mivel a nyál nagyrészt vízből áll, általában világos színű és híg viszkozitású. A mögöttes egészségügyi problémák azonban befolyásolhatják mind a termelt nyál mennyiségét, mind a nyál tartalmát, ami a nyál kinézetének és tapintásának megváltozását eredményezheti, magyarázza Glessing.

Nem szokatlan, hogy a nyál konzisztenciája, íze és színe a nap folyamán (és attól függően, hogy mit eszünk) változik, de ha úgy tűnik, hogy bizonyos változások tartósan fennállnak, akkor érdemes orvoshoz fordulni, hátha ezek mögöttes egészségügyi probléma áll, amelyet kezelni kell. A kiszáradás, az autoimmun betegségek és a fertőzések mind befolyásolhatják a nyálmirigyek által termelt nyál állagát és mennyiségét.

A következő nyálelváltozások esetén érdemes orvossal konzultálni:

1. Kevés a nyálunk

A xerostómia, vagyis szájszárazság nagyon gyakori, és elég sokféle okból előfordulhat, általában a kiszáradás vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatása.

Glessing szerint számos általánosan használt gyógyszer befolyásolja a nyáltermelést és a nyálelválasztást, és szájszárazsághoz vezet. Ezek közé tartoznak a vérnyomáscsökkentők, a vízhajtók, az antidepresszánsok, az antihisztaminok, valamint egyes fájdalom- és szorongásoldó gyógyszerek.

A túl kevés nyál és a szájszárazság oka lehet a Sjögren-szindróma nevű autoimmun betegség is. Ez egy krónikus, több rendszerre kiterjedő gyulladásos rendellenesség, amely a könny- és nyálmirigyeket érinti, ami szem-, illetve szájszárazságot eredményez.

A cukorbetegség egy másik gyakori betegség, amely szájszárazsággal jár.

Úgy gondoljuk, hogy a megnövekedett glükóz (cukor) egyensúlyhiányt okoz a nyál összetételében, és maga a cukorbetegség a nyálmirigyek működésének csökkenését okozza

– mondja Glessing.

2. Nyálcsorgás

Lehet, hogy éppen túlzott nyáltermelésünk van, és emiatt nyálcsorgásunk is lehet, ami a savas reflux vagy a gastrooesophagealis refluxbetegség (GERD) alattomos jele lehet. A hirtelen nyálcsorgás akkor jelentkezik, amikor a gyomorsav és a nyál felöklendeződik a szájba.

Ez lehet a várandósság mellékhatása is, amit ptyalismus gravidarumnak neveznek. Nem világos, mitől van, de úgy gondolják, hogy hormonális változásokkal, például a hCG-termeléssel (a méhlepény által termelt hormon) és a magas ösztrogénszinttel függ össze. A terhesség alatt fellépő örökös hányinger egy másik lehetséges kiváltó ok.

A túl sok nyál érzésének leggyakoribb oka azonban a normális mennyiségű nyál lenyelésének (vagy kiürítésének) csökkenése.

Dr. Abie Mendelsohn, a Los Angeles-i Fül-orr-gégész és Allergológiai Központ gégésze szerint számos tényező vezethet nyelési nehézséghez, de ez általában nem azt jelenti, hogy a nyálmirigyek túl sok folyadékot termelnek. Általában neurológiai betegségekben szenvedő embereknél tapasztalható ez a probléma.

3. Véres nyál

Ez általában a száj vagy az íny sérülésének eredménye, például ha túl agresszívan mossuk a fogainkat a fogkefével. A nyálban lévő vér leggyakoribb oka a rossz foghigiénia és az ínygyulladás (ínygyulladás). A második helyen a szájüregi fekély és a szájfekély áll.

"A szájüregi fekélyek lehetnek véletlenszerűek, de okozhatják más, szisztémásabb betegségek is, például Crohn-betegség vagy cöliákia. A B12-vitaminban, folsavban, vasban vagy cinkben szegény étrend szintén vezethet a szájnyálkahártya sérüléséhez és a nyálban lévő vérhez.

4. Savanyú vagy fémes íze van

A savanyú vagy fémes ízű nyál a savas reflux vagy GERD jele lehet, ami a gyomorsav visszaáramlását okozza a torokba, és keserű vagy savanyú ízt okoz a nyállal összekeveredve.

Glessing szerint a savanyú vagy fémes ízek különösen gyakoriak terhesség alatt a hormonális változások, valamint az állandó hányinger és hányás miatt.

A másik bűnös a szénanátha lehet. A szemviszketés, orrfolyás és tüsszögés mellett a gyulladt orrjáratok és a problémás szagú ételek fémes ízt válthatnak ki a szájban. Emellett a B12-vitamin hiánya szintén gyakori oka a fémes íznek a központi idegrendszerre gyakorolt hatása miatt, de a vese- és májproblémákkal küzdő emberek is tapasztalhatnak fémes ízt a szájukban, a vérben és a testváladékban, köztük a nyálban felhalmozódó salakanyagok miatt.

5. Örökké édes íz a szájban

Az édes ízű nyál a kontrollálatlan cukorbetegség jele lehet, amikor a magas vércukorszint miatt a nyálban kiválasztódó glükóz mennyisége megugrik.

A felső légutak bakteriális vagy vírusos fertőzései azáltal hagyhatnak édes ízt a szájában, hogy megzavarják azt, ahogyan az agy az édes, keserű, savanyú és sós ízekre reagál. Maga a fertőzés is okozhatja, hogy a nyálban a normálisnál több glükóz van, bár ez általában elmúlik, amint a fertőzést kezelik.

Az ízérzékelő idegek károsodása miatt is maradhat állandó édes íz a szájában, példáuk egy korábbi COVID-19 fertőzés, sztrók vagy roham miatt, amely fokozza vagy károsítja az ízérzékelést.

6. Fehér és ragacsos nyál

Ha a nyál állaga ragacsos és úgy néz ki, mintha a nyelvünket fehér festékbe mártottuk volna, akkor ez a dehidratáció és a szájszárazság kettős ütése lehet. A Mayo Clinic szerint a nyelv dudorai közé törmelék, baktériumok és elhalt sejtek ragadnak be, ami a fehér bevonat látszatát kelti.

Az okok mögött szájüregi fertőzés is állhat. A candida albicans gomba szájpenész - élesztőgomba túlszaporodást okozhat a szájban.

A cukorbetegek különösen veszélyeztetettek, mivel a nyálban lévő cukrok élesztőgombák szaporodásához vezethetnek. Bizonyos gyógyszerek, például az antibiotikumok és az inhalációs kortikoszteroidok szintén felboríthatják a szervezetben lévő mikroorganizmusok egyensúlyát, és növelhetik a szájpenész kialakulásának kockázatát.

7. Sűrű és nyúlós nyál

Az állagváltozások, amikor a nyál sűrűvé és nyúlóssá válik, általában a nyál víz- és egyéb összetevőinek egyensúlyhiányára vezethetők vissza, mondja Glessing. Ez azt jelezheti, hogy szájon át légzünk, például orrdugulás, orrsövényferdülés vagy obstruktív alvási apnoe következtében. Az éjszakai szájlégzés szárító hatása miatt másnap reggelre különösen ragacsosnak érezhetjük a nyálunk maradékát.

(Huffpost)

Nyitókép: Shutterstock