Kék PlayStation 4 vezérlő

Váratlan képességet erősíthetnek a videojátékok

A videojáték sokszor kapott kritikát a fizikai és mentális egészségünkre gyakorolt hatásával kapcsolatban, de ha mértékkel hasznláljuk, előnyünk is származhat belőle.

Egy új tanulmány szerint a heti több óra videójátékozás növeli az agyi aktivitást, és különösen a döntéshozatalhoz szükséges kognitív készségeket, vagyis azt, hogy az érzékszerveinken keresztül beérkező információk alapján döntsünk a megfelelő reakcióról.

A tanulmány mögött álló kutatók szerint a videojátékok akár edzésmódszerként is használhatók az agy gyors döntéshozatali folyamatainak javítására, talán ha ezek az agyak már elszenvedtek valamilyen idegi károsodást.

„A videojátékokkal a fiatalok túlnyomó többsége hetente több mint három órát játszik, de a döntési képességekre és az agyra gyakorolt jótékony hatásuk nem pontosan ismert. A mi munkánk erre ad némi választ”

– mondja Mukesh Dhamala idegkutató, a Georgia Állami Egyetem munkatársa a ScienceAlertnek.

Funkcionális mágneses rezonancia képalkotó eljárással (fMRI) 47 főiskolás korú résztvevő idegtevékenységét mérték, amely 28 olyan személyből állt, akik rendszeresen játszottak videojátékokkal, és 19 olyanból, akik nem. Azok, akik játszottak, túlnyomórészt erősen aktív valós idejű játékokkal foglalkoztak, például valós idejű stratégiával, első személyű lövöldözős játékokkal vagy csapatjáték jellegű „aréna” vagy „királyi” harcokkal.

Az önkénteseket arra kérték, hogy nyomogassák a gombokat annak függvényében, hogy egy előttük lévő kijelzőn milyen irányban mozog egy sor pont. A rendszeres videojátékosok gyorsabban és pontosabban reagáltak, és a kapott fMRI-felvételek azt mutatták, hogy agyuk bizonyos részeiben is fokozott aktivitás volt tapasztalható.

Ezek közé a területek közé tartozott a jobb oldali nyelvi gyrus, a bal oldali talamusz és a jobb oldali kiegészítő motoros terület –az agy minden olyan régiója, amelyről úgy gondolják, hogy részt vesz a kognitív feldolgozásban és a vizuális inputokra adott motoros válaszok létrehozásában.

„Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a videojátékok potenciálisan fokozzák az érzékelés, az észlelés és a cselekvésre való leképezés számos alfolyamatát, hogy javítsák a döntéshozatali készségeket”

– írta Dhamala és kutatótársa, Tim Jordan fizikus a Georgia Állami Egyetemről a közzétett tanulmányukban.

Jordannek személyes tapasztalatai vannak a témában: 5 éves korában, amikor az egyik szeme gyengébb volt, mint a másik, részt vett egy vizsgálatban, amelyben arra kérték, hogy takarja el a jó szemét, és csak a gyengébb szemével játsszon videojátékokat, hogy erősítse annak vizuális feldolgozását.

A tréning bevált, és Jordan az egyik szemére törvényesen vak volt, mostanra pedig olyan látása lett, hogy a lacrosse és a paintball játékokkal is megbirkózott.

Ugyanezt a fajta tréninget végül a szenzomotoros döntéshozatal erősítésére is lehetne használni.

Bár a videojátékok és a kognitív képességek fokozása közötti kapcsolat nem újdonság, minden egyes kutatással közelebb kerülünk a megértéséhez és ahhoz, hogy kitaláljuk, hogyan tudnánk kihasználni a videojátékok pozitív hatásait.

„A videojátékozás hatékonyan felhasználható a tréningek, például a döntéshozatal hatékonyságának edzése és a terápiás beavatkozások során, amint azonosítjuk a releváns agyi hálózatokat”

– tette hozzá Dhamala.

Nyitókép: Unsplash