Vihar, villámok az égen

Így nyugtassuk meg a vihartól félő kutyákat és macskákat

A háziállatok már a vihar előtt is nyugtalanná válhatnak az általunk nem észlelt változások miatt.


Az állatok stresszesnek érzik a közelgő vihart, valamint a vele járó mennydörgést és villámlást. A viharok során a hangos mennydörgések és villámok gyakran rendkívül ijesztőek, stresszt, szorongást és kiszámíthatatlanságot okozhatnak, ami veszélyeztetheti a háziállatok biztonságát.

Nemcsak a mennydörgés hangos zajai idéznek elő félelmet a háziállatokban, a nyomásváltozás, a sötét égbolt és a villogó fények a levegőben lévő statikus energiával együtt, amelyet a bundájuk felfog, mind hozzájárulnak a szorongó környezethez.

A kutyák megérzik a légköri változásokat, amikor az időjárás drasztikusan megváltozik, ami azt jelenti, hogy a szorongás már a vihar kezdete előtt is kialakulhat. Ha tehát azt vesszük észre, hogy kutyánk nyugtalanná válik, az jelezheti, hogy vihar közeledik.

Néhány jel, amire érdemes odafigyelni, hogy észrevegyük, ha kedvenc négylábúnk szorong:

  • Zihálás vagy bujkálás
  • Sietős lépkedés
  • Tágra nyílt szemek
  • Behúzott fülek
  • Ásítás


Bár ajánlott nem sétáltatni a kutyánkat, ha zivatar közeleg, ez azt jelenti, hogy a kutyában felgyülemlik az energia, és vannak olyan dolgok, amelyeket otthon is megtehetünk, hogy ez az extra energia miatt ne váljon stresszé és szorongássá.

Liz Lannie kisállat-viselkedéskutató elmondta, hogy a zivatarok túlterhelhetik háziállataink érzékeit, és nagy stresszt okozhatnak. Fontos, hogy minden lépésnél mellettük legyünk, hogy átsegítsük őket ezen.

„A cél az, hogy nyugodtak és felhőtlenek maradjanak. A kutyák nagyon reakcióképes állatok, ha látják, hogy aggódunk vagy idegesnek tűnünk, akkor ők maguk is nehezen tudnak nyugodtak maradni. Nagyon fontos megmutatni nekik, hogy nyugodt vagy, biztonságban vagy, és semmi rossz nem fog történni. Mint mindenben, itt is próbáld megérteni a kutyádat, mindegyik más és más. Csak azért, mert egy barátod kutyája vagy az előző kutyád soha nem reagált rosszul a zivatarra, nem jelenti azt, hogy minden reakció ugyanolyan lesz. Legyen nyugodt, tartson készenlétben egy biztonságos helyet a kutyája számára, és legyen ott, hogy megvigasztalja, ha a stressz jeleit kezdi mutatni.”

Lannie öt egyszerű, kipróbált és bevált tippet ajánl, amelyek segítségével kedvenceink nyugodtak maradhatnak a vihar idején:

  • Nyugtató spray-k és rágókák: segíthetnek a szorongás általános kezelésében, míg ha a kutyának rágószert adunk, az lefoglalhatja és elterelheti a figyelmét a zivatar hangos csattanásáról és csörömpöléséről.
  • Készüljünk fel előre, amikor csak tudunk: Mivel mostanában országszerte hőséghullámok voltak, az időjárás egy pillanat alatt megváltozhat. Egész évben érzéketlenné tehetjük kedvencünket a zivatarokkal szemben, ha viharhangokat játszunk neki, halkan kezdve, majd fokozatosan növelve a hangerőt, amíg háziállatunk hozzá nem szokik, amikor a semmiből jön a vihar.
  • Húzzuk el a függönyöket: Ez kétféleképpen is segít, hiszen a zivatarok és a kutyák esetében nem csak a hangos zajok okoznak szorongást. Maga a villámok látványa is stresszelheti a kutyát. A függönyök behúzása segíthet tompítani a hangot, és korlátozhatja a hirtelen villanásokat.
  • Biztonságos menedék biztosítása: Kedvencünk természetes módon elszaladhat, hogy találjon egy helyet, ahol meghúzódhat és elbújhat, ezért biztosítsunk neki egy kényelmes, biztonságos búvóhelyet, ahová visszavonulhat.
  • Legyünk számára jelen: Ahogy kedvencünk természetes módon megtalálja a biztonságos helyet a házban, legyünk ott számára, öleljük át, mutassuk meg neki, hogy nincs miért aggódnia, és nyugodt jelenlétünkkel csökkentsük a stressz szintjét.

(Wales Online)

Nyitókép: Unsplash