Egy népszerű vitamin megnövelheti a tüdőrák kockázatát

Egy népszerű vitamin megnövelheti a tüdőrák kockázatát

Ezek a népszerű vitaminkiegészítők csaknem négyszeresére növelhetik a tüdőrák kialakulásának kockázatát.


A B-vitaminok hosszú ideig tartó, nagy dózisú szedése 200 vagy akár 300 százalékkal is növelheti a tüdőrák kialakulásának esélyét. A B-vitaminok az egyik legnépszerűbb, vény nélkül kapható étrend-kiegészítők közé tartoznak – írja a PsyBlog.

A B6- és B12-vitaminok olyan alapvető tápanyagok, amelyek fontos szerepet játszanak a stressz és a szorongás csökkentésében, az energiatermelésben és a kognitív funkciókban.

Egy tanulmány azonban azt találta, hogy a B6 magas bevitele a férfiak (különösen a dohányosok) körében a tüdőrák háromszoros, a B12 pedig négyszeresére emelkedett kockázatával hozható összefüggésbe.

A megháromszorozódást és a négyszeresére emelkedett kockázatot azoknál a dohányzó férfiaknál találták, akik 10 éven keresztül naponta 20 milligramm B6-ot vagy 55 mikrogramm B12-t fogyasztottak. Általános feltételezés, hogy a B6- és B12-kiegészítők segítenek csökkenteni a rák kockázatát, ezért egy kutatócsoport felmérte, hogy a hosszú időn át tartó magas B6- és B12-bevitel milyen hatással van a súlyos betegségre.

A kutatók 77 118 beteg adatait elemezték a Vitamins and Lifestyle (VITAL) tanulmányban, a kutatás célja pedig a táplálékkiegészítők rákra gyakorolt hatásának vizsgálata volt. A tanulmány számos befolyásoló tényezőt, például az életkort, az iskolai végzettséget, a dohányzást, a faji hovatartozást, a kábítószer- és alkoholfogyasztást, a testsúlyt és a családban előforduló rákos megbetegedéseket is figyelembe vette.

Dr. Theodore Brasky, a tanulmány első szerzője elmondta:

Adataink azt mutatják, hogy a B6 és B12 nagy dózisú, nagyon hosszú ideig tartó szedése hozzájárulhat a tüdőrák előfordulási arányához a férfi dohányosok körében. Ez mindenképpen olyan aggodalomra ad okot, amelyet érdemes tovább vizsgálni.

Ezek az adagok természetesen jóval meghaladták a vitaminok és ásványi anyagok ajánlott napi bevitelét.

Nyitókép: Shutterstock