Üvegből kiöntött vitaminok

Egy vitamin hiányával lehet kapcsolatban a pikkelysömör súlyossága

A D-vitamin hiánya vagy alacsonyabb D-vitamin-szintje a pikkelysömör súlyosságának jelentős növekedésével jár együtt – derül ki egy közel 500 esetet vizsgáló amerikai kutatásból.

Eunyoung Cho, a Brown Egyetem bőrgyógyásza és munkatársai szerint eredményeik azt sugallják, hogy az USA-ban több mint 8 millió embert érintő irritáló bőrbetegségben szenvedők számára hasznosak lehetnek a D-vitaminban gazdag élelmiszerek vagy étrend-kiegészítők.

A pikkelysömör immunrendszer által közvetített betegség, amelyet a bőrsejtek abnormálisan gyors cserélődése jellemez, és pontos oka tisztázatlan. Úgy gondolják, hogy genetikai hajlamból ered, amelyet környezeti tényezők váltanak ki.

Bárki, aki tapasztalja az elhalt sejtek krónikus felhalmozódását, ami viszkető, hámló foltokat okoz, tudja, hogy a pikkelysömör fájdalmas lehet, és nem csak a fizikai egészséget érinti. Egyesek még azt is tévesen feltételezik, hogy fertőző.

„A helyi szintetikus D-vitamin-krémek a pikkelysömör új terápiájaként jelennek meg, de ezekhez általában orvosi receptre van szükség”

– mondta Rachel Lim, a Brown Egyetem orvostanhallgatója a ScienceAlertnek.

A tudósok úgy vélik, hogy a D-vitamin szerepet játszik a bőrbetegségek progressziójának megelőzésében azáltal, hogy modulálja az immunválaszt és közvetlenül a bőr javító sejtjeire hat.

„A vitaminpótlás iránti növekvő közérdeklődés miatt tovább akartuk vizsgálni a D-vitamin-szint és a pikkelysömör súlyossága közötti kapcsolatot”

– fogalmazott Cho.

Cho, Lim és a Brown Egyetem és a Massachusetts College más kutatói több mint 40 000 ember adatait vizsgálták, amelyeket a 2003 és 2014 közötti Nemzeti Egészség- és Táplálkozásvizsgálati Felmérés (NHANES) keretében gyűjtöttek.

A vizsgált személyek D-vitamin-szintjét és pikkelysömörük súlyosságát értékelték az amerikai lakosságot reprezentáló csoportban.

„Kevés tanulmány kereste ezt az összefüggést embercsoportokban, különösen nagy amerikai populációkban, vagy vizsgálta ezt a kapcsolatot klinikai táplálkozási szemszögből”

– magyarázta Cho.

Az NHANES adataiból 491 pikkelysömörös esetet tártak fel, amelyek közül 162-t 2003 és 2006 között, 329-et pedig 2011 és 2014 között jelentettek. A kutatók az egyes személyeknél a betegség súlyosságának mérésére a pikkelysömör által érintett testfelület önbevallás szerinti nagyságát használták. Emellett vérmintákból gyűjtöttek adatokat a D-vitamin szintjéről is.

„Csak egy korábbi, 2013-ban közzétett tanulmány használta fel az NHANES adatait a D-vitamin és a pikkelysömör közötti kapcsolat elemzésére”

– mondta Lim.

Hozzátette, hogy ő és kollégái újabb adatokat tudtak ehhez hozzáadni, amelyek több mint háromszorosára növelték az elemzett pikkelysömörös esetek számát, így eredményeik naprakészebbek és statisztikailag erősebbek lettek a korábban rendelkezésre álló adatoknál.

Miután az adatokat kiigazították az olyan életmódbeli tényezők figyelembevételével, mint az életkor, a nem, a faj, a BMI és a dohányzási szokások, az elemzés megállapította, hogy az alacsonyabb D-vitamin-szinttel rendelkezőknél jelentősen súlyosabb volt a pikkelysömör.

Azoknál, akiknek több pikkelysömörrel érintett testfelülete volt, alacsonyabb volt az átlagos D-vitamin-szint. Másrészt, minél kevésbé volt érintett valaki bőre a pikkelysömörben, annál magasabb volt az átlagos D-vitamin-szintje.

Cho és munkatársai külön elemezték a D-vitamin-hiányban szenvedők százalékos arányát, amelyet 50 nanomol/liter vérnél kevesebbként definiáltak. Ezt összevetették a pikkelysömörrel érintett testfelület négy szintjével. A pikkelysömörrel érintett testfelület legmagasabb szintjével rendelkező csoportban az emberek 39 százaléka volt D-vitamin-hiányos, míg a pikkelysömörrel érintett testfelület legalacsonyabb szintjével rendelkező csoportban 25 százalék.

Ez az összefüggés arra utal, hogy a D-vitamin befolyásolhatja a pikkelysömör kialakulását és előrehaladását.

A D-vitamin hiányát korábban összefüggésbe hozták a depresszió és a COVID-19 halálozás megnövekedett kockázatával, míg a pótlás – ha a szint nem megfelelő – csökkentheti a szívroham kockázatát és enyhítheti a depressziós tüneteket.

„Eredményeink arra utalnak, hogy a D-vitaminban gazdag étrend vagy a szájon át szedhető D-vitamin-pótlás a pikkelysömörös betegek számára is előnyös lehet”

– magyarázta Lim.

A kutatók megjegyzik, hogy a pikkelysömörben szenvedőknek a D-vitamin-kiegészítők szedése előtt beszélniük kell orvosukkal és bőrgyógyászukkal. A D-vitamin-toxicitás nem ritka, de az orvosi tanácsadás nélküli pótlás veszélyes lehet, és zavarhatja más gyógyszerek alkalmazását.

Nyitókép: Shutterstock