green and white medication pill in clear glass jar

12 riasztó jel, ami vitaminhiányra figyelmeztet bennünket

A mai felgyorsult világban sajnos rendszeresen elmarad a vitaminok bevétele. Elfelejtjük, halogatjuk őket, pedig nélkülük nagyon sok betegség döntene minket ágynak. Súlyos szövődményei lehetnek a vitaminhiánynak, éppen ezért összeszedtünk tizenkét olyan jelet, amiket könnyen ki lehet szúrni, és a vitaminok pótlására figyelmeztethetnek minket.


A legtöbb tünet más megbetegedésekre is utalhat, ezek pedig lehetnek enyhébbek és súlyosabbak is. Huzamosabb ideig elhúzódó problémák esetén érdemes orvosi segítséget kérni, hogy meg tudják állapítani a tünetek valódi okát és kezelési módjukat.

1. Fáradtság

Bármilyen vitamin- vagy tápanyaghiány előidézheti. Amennyiben valamilyen fontos anyagból kevés van a szervezetünkben, akkor kimerültekké válunk. Ennek természetesen más okai is lehetnek, például a kiszáradás, szóval mindenekelőtt győződjünk meg róla, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot viszünk be a szervezetünkbe. Ha ennek hatására sem észlelünk javulást, és több napig elhúzódik ez a tünet, akkor érdemes orvoshoz fordulnunk.

2. Gyengeség

A vas a vörösvérsejtek alapvető összetevője, ami segít oxigént juttatni mindenhova a testünkben. Az elégtelen bevitel ebből következően megfosztja szerveinket és izmainkat a friss oxigéntől, valamint vérszegénységet, fáradtságot, gyengeséget és ingadozó koncentrációt eredményezhet.

egy dobozb\u00f3l ki\u00f6ml\u00f6tt vitaminok

Fotó: Unsplash/pina messina

3. Általános fájdalmak

Izmaink fájdalmait sok esetben nem vesszük figyelembe, ugyanis az öregedés, a rossz testtartás vagy az edzés következményének tekintjük a kellemetlen érzést, pedig sok esetben a D-vitamin- és a magnéziumhiány a probléma forrása — írta a Byrdie.

4. Hangulatingadozás

Mindenkinek lehet egy-egy rosszabb napja, de ilyen szituációban el kell gondolkozni azon, hogy agyunknak megadunk-e minden szükséges tápanyagot a pozitív gondolatok előteremtéséhez. Ha több napig folyton lehangoltnak érezzük magunkat ok nélkül, akkor ajánlatos omega-3-at szedni, ami a normális agyműködést és a sejtek közti kommunikációt segíti.

5. Haj egészségének romlása

A haj minőségének és textúrájának romlása gyakran a folsavak hiánya miatt következik be, ugyanis a B12, B6 és a vas elősegítik a megfelelő vérellátást, így több oxigén jut a fejbőrünkhöz és azon keresztül a hajunkhoz.

6. Látásproblémák

Némely szemproblémák összeköthetőek a C- és E-vitamin, valamint a lutein és zeaxantin nevű két vegyület hiányával. Ezek pótlásával segíthetünk szemünk egészségén anélkül, hogy azonnal szemészetre mennénk.

7. Vérző íny

Ha az átlagosnál többször vérzik a fogínyünk, vagy egy erősebb ínygyulladástól szenvedünk, akkor meg kell emelni a napi C-vitamin adagunkat. Fogorvosok véleménye szerint ilyen komoly problémák esetében érdemes minden nap 2000 mg vitamint bevennünk.

8. Állkapocsfájdalmak

Ilyen tünetek esetén a szakértők kalcium- és magnéziumhiányra gyanakszanak, ezek orvoslására pedig olyan magnéziumban gazdag ételek fogyasztását ajánlják, mint például a sötét, leveles zöldségek, a bébispenót, a kelkáposzta, valamint a mángold.

egy l\u00e1ny fogja az arc\u00e1t

Fotó: Unsplash/Anthony Tran

9. Szúró érzés az ujjakban vagy a lábujjakban

Ha ez a tünet gyengeséggel vagy fáradtsággal párosul, akkor lehetséges, hogy a B12-vitamin hiánya áll fenn. Ez a tápanyag sok húsfajtában és tejtermékben fellelhető, tehát a növényi étrendet követők körében nagyobb az esélye az ilyen betegség kialakulásának. Kezelésként az orvosok általában B12-t tartalmazó multivitamint vagy B-komplexet tanácsolnak.

10. Száraz bőr vagy szemek

Amennyiben bőrünket jelentősen szárazabbnak érezzük, mint általában és a szemeink is kevesebb könnyet termelnek, akkor az A-vitamint szükséges pótolnunk. Bőrgyógyászok javaslatára mindenkinek be kéne iktatni a napi étkezésekbe húsokat, tejtermékeket, tojást, valamint a piros, sárga, narancssárga és zöld növényi ételeket.

11. Izomgörcsök

A kalciumra az izom-összehúzódáshoz, az erek működéséhez, valamint a hormonok és enzimek kiválasztásához van szükség. Ha kevés van a szervezetben, akkor fáradtságot, zsibbadást érezhetünk, valamint bizsergést a karjainkban, lábainkban és a szánk körül is.

12. Túlzott vérzés

Ha valamilyen természetes formában túl sok vérvesztést tapasztalunk, akkor K-vitaminhiányban szenvedhetünk. Kezelni legkönnyebben zöld leveles zöldségekkel, hallal, májjal, hússal és tojással tudjuk, tehát ezeket mindenkép érdemes felírni a bevásárlólistára.


Nyitókép: Adam Nieścioruk/Unsplash