clear wine glass on brown wooden table

Van 8 jó indokunk, miért érdemes vörösbort inni!

Ha valaki még győzködést igényelne, hogy a vörösbort válassza, akkor íme: mutatjuk a vörösbor nyolc pozitív egészségügyi hatását.

Jót tesz a szívünknek

A vörösbor tele van antioxidánsokkal. Ezekből a fehér társában is van valamennyi, ám a vörösben többszörös mennyiségben vannak jelen, mivel a vörös színért felelős anyagok maguk is antioxidánsok. Ezek pedig jót tesznek a szívünknek és az érrendszerünknek is, a kutatások szerint a rendszeresen (kis mennyiségben) vörösbort fogyasztóknál kisebb az esélye a szívrohamnak.

Jobb lesz a kedvünk tőle

Ennek két oka is van, és egyiknek sincs köze az alkoholhoz. A vörösborban lévő rezervatrol nyugtató hatású, valamint fogyasztása megnöveli a szerotoninszintet, ami pedig nemcsak a jókedvünkért felelős, de köze van az étvágyunk és a testhőmérsékletünk szabályozásához, és még a szexualitást is befolyásolja. Mondhatjuk úgy is, igazi afrodiziákum!

Jót tesz az emésztőrendszerünknek

Egyre inkább köztudott tény, hogy az immunrendszerünk és így az egészségünk központja a bélrendszerben van, ezért nagyon fontos a beleinket boldogan tartani. Ezeknek, pontosabban a bennünk élő jó baktériumoknak pedig mindenféle erjesztett étel és ital jót tesz, így a bor is.

Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét

a glass of red wine

Fotó: Ergita Sela/Unsplash

Egyes tanulmányok összefüggést mutattak ki a vörösbor-fogyasztás és a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata között. A bor akár 24 órára is képes csökkenteni a vércukor szintet. Egyes orvosok kifejezetten ajánlják a diabéteszes betegeknek, hogy evés után fogyasszanak egy pohárral.

Csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet

A már említett rezveratrol csökkenti az LDL (low density lipoprotein – alacsony sűrűségű lipoprotein) szintjén. Az LDL viszi a koleszterint a májból a sejtek irányába, szállítás közben azonban egy részük (a koleszterinnel együtt) lerakódik az érfalon, érszűkületet és végül magas vérnyomást okozva.

Csökkenti a szervezetünkben a gyulladást

A teához hasonlóan a vörösbor (polifenoljainak köszönhetően) szintén gyulladáscsökkentő hatású.

Jobban alszunk tőle

Egy pohár vörösbor lefekvés előtt sokat javít az alvás minőségén, mivel beindítja az agyban az endorfin nevű „boldogsághormon” termelődését.

Tovább élünk tőle

Az eddigi hét pontból következik, hogy a vörösbor – hangsúlyozottan mérsékelt – fogyasztása jobb életminőséget biztosít. Nem véletlenül híresült el az úgynevezett francia paradoxon (a franciák zsírosan étkeznek, mégis kevesebb érrendszeri megbetegedést regisztrálnak náluk, feltételezések szerint ennek a vörösbor az oka) és akad világszerte sok híve a hosszú élet reményével kecsegtető, vörösborban „gazdag” mediterrán konyhának.


Forrás: vince.hu
Nyitókép: No Revisions/Unsplash