Tőlünk nem messze a WhatsApp hamarosan illegális lehet

Tőlünk nem messze a WhatsApp hamarosan illegális lehet

A WhatsAppot hamarosan betilthatják az Egyesült Királyságban.

Az Egyesült Királyság közelgő online biztonsági törvényjavaslata arra kényszerítheti az alkalmazást, hogy gyengítse a szolgáltatáson jelenleg az üzeneteket biztosító végponttól végpontig tartó titkosítást, közölte Will Cathcart, a WhatsApp vezetője.

Ha a kormány arra kényszerítené a vállalatot, hogy gyengítse ezt a biztonságot, a WhatsApp visszautasítaná, nyitva hagyva annak lehetőségét, hogy az alkalmazást teljesen betiltsák az országon belül, tette hozzá.

A végponttól-végpontig tartó titkosítás úgy biztosítja az üzenetek biztonságát, hogy csak a küldő és a fogadó fél tudja elolvasni azokat, és még maguk a szolgáltatások sem férnek hozzá.

A technológiai vállalatok és a biztonsági szakértők szerint ez azért szükséges, hogy az üzeneteket megvédjék a hackerektől és más fenyegetésektől, de a hatóságok, köztük az Egyesült Királyságban is, azzal érveltek, hogy gyengíteni kellene a titkosítást, hogy az üzeneteket át lehessen vizsgálni illegális tartalmak után.

Cathcart megdöbbenésének adott hangot, hogy a vállalatot ilyen politikára kényszerítik az Egyesült Királyságban. De elmondta, a készülő jogszabály nem ad megfelelő bizalmat arra, hogy az alkalmazást nem kényszerítenék a saját adatvédelmének gyengítésére.

„Figyelemre méltó dolog belegondolni. Az a tapasztalat, amivel világszerte szembesültünk, hogy ez csak olyan kormányoknál fordult elő, amelyek megpróbálták visszaszorítani polgáraik szabad kommunikációjának lehetőségét. Ha az Egyesült Királyság kormánya ilyen változtatásokat szorgalmazna, az "formálná azt, hogy a világ más országai mit kérnek különböző témákban, különböző kérdésekben”

– fogalmazott.

Hozzátette, hogy ha egy liberális demokrácia azt mondja: rendben van-e, hogy mindenki magánjellegű kommunikációját illegális tartalmak után kutatjuk?, akkor ez világszerte felbátorítja azokat az országokat, amelyek nagyon eltérő definícióval rendelkeznek az illegális tartalomról, hogy ugyanezt javasolhassák.

Az online biztonságról szóló törvényjavaslatot először Boris Johnson korábbi brit kormányfő terjesztette elő, és jelenleg a parlamenten keresztül halad. Ez lehetővé teszi, hogy a kormány vagy a szabályozó hatóság, az Ofcom megkövetelhesse az alkalmazásoktól, hogy az üzeneteket terrorista vagy gyermekekkel szembeni szexuális visszaélésekkel kapcsolatos anyagok után kutassák, ami nem lenne lehetséges a jelenleg minden üzenetet védő titkosítás gyengítése nélkül.

A hatóságok már most is követelhetik az alkalmazásoktól a titkosítás eltávolítását a nyomozati hatáskörökről szóló törvényjavaslat alapján, amely ellen a vállalatok, köztük az Apple kifejezetten érveltek. A titkosítás azonban még mindig érvényben van, és Cathcart megerősítette, hogy a WhatsApp nem kapott a brit kormánytól a titkosítás eltávolítására vonatkozó felszólítást.

A készülő online biztonsági törvényjavaslat azonban más jogi „szürke területeket” is tartalmaz, amelyek megkönnyíthetik a szabályozó hatóságok vagy a kormány számára, hogy az alkalmazásoktól a titkosítás gyengítését követeljék, tette hozzá Cathcart. Ezt nem csak a WhatsApp, hanem a rivális, biztonságos üzenetküldő alkalmazás, a Signal is bírálta, amely azt mondta, hogy abszolút, 100%-ban elsétálna az Egyesült Királyságból, ha ilyen kérést kapna.

A WhatsApp hangsúlyozta, hogy ugyanazt az alkalmazást kínálja világszerte, és nincs mód arra, hogy az Egyesült Királyságban úgy tegyen eleget a titkosítás gyengítésének, hogy máshol ne tegye ugyanezt. Cathcart szerint ezt akkor sem tenné meg, ha az Egyesült Királyság kormánya erre kérné.

Nem volt hajlandó találgatni arról, hogy konkrétan hogyan is várható, hogy egy esetleges betiltás ténylegesen megtörténik. De rámutatott olyan országokra, mint Irán, ahol a kormány letiltotta az alkalmazást – bár a felhasználók továbbra is hozzáférhetnek a virtuális magánhálózatokon és más technológiákon keresztül, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy megkerüljék a korlátozásokat.

Cathcart szerint még ha ez az Egyesült Királyságban meg is történne, akkor is problémát jelentene.

„Nem tudom, hogy az emberek olyan világban akarnak-e élni, ahol a privát kommunikációhoz illegálisnak kell lennie. Szerintem sokan fognak. De még mindig úgy gondolom, hogy ez rossz dolog”

– fogalmazott.

Egy ilyen helyzet elkerülése érdekében Cathcart sürgette az Egyesült Királyság kormányát, hogy a törvényjavaslatot egészítse ki olyan megfogalmazással, amely egyértelművé teszi, hogy a privát üzenetküldés különbözik a többi közösségi hálózattól, és hogy a titkosítást védeni kell.

Elmondta, hogy a kormány nyilvánosan nyilatkozott az ilyen jellegű biztonság fontosságáról, de ezt kifejezetten bele kellene írni a jogszabályba.

(Independent)

Nyitókép: Shutterstock