Selymes, savanykás és vadító: így készül a Wild Eyed Rose koktél
Az ír whiskey selymes jellegét felettébb ritkán alkalmazzák koktélokban, hiszen a markánsabb ízvilágú keverékeket sokkal szívesebben helyezik előtérbe. Ennek ellenére a Wild Eyed Rose-hoz pont ez az ízvilág passzol, hatására pedig egyszerűbbé válhat a munka utáni leengedés.
Míg a skót whisky és más, sokkal markánsabb alkoholok kiemelt szerepet kapnak a bártenderek repertoárjában, addig az ír változat valahogy eltűnik a láthatárról, ha koktélokról van szó. Ennek fő oka, hogy az ír whiskey lágy, selymes ízét könnyen el tudja nyomni valamilyen savanyú vagy keserű ital párosítása.
Ez a különleges hatás azonban pont jól illik mostani koktélunkhoz, ugyanis a Wild Eyed Rose-ban először a gránátalmalé karcos keserűségét lehet érezni, majd azt lefojtja a whiskey selymes aromája, azt pedig egy kicsit megbolondítja a lime savassága. A csodálatos ízkavalkád receptje nagyon egyszerű, így akár otthon is elkészítheti bárki.
Mindenekelőtt vessünk egy pillantást a hozzávalókra:
- 60 ml ír whiskey;
- 22 ml lime ízesítésű üdítő;
- 22 ml gránátalmaszirup.
A boltokban kapható gránátalmaszirup olyan, mintha a gyümölcs levét egy maroknyi cukorral próbálták volna ihatóbbá tenni, természetesen sikertelenül. Otthon is el lehet készíteni ezt a hozzávalót, úgy pedig sokkal természetesebb ízvilágra lehet szert tenni. Egy köztudott szabállyal ellentétben viszont — mely szerint a whiskeyt tartalmazó keverékekhez a citrom illik — helyzetünkben pont a lime az ideális választás.
Mindezek után nincs is más dolgunk, mint hogy egy koktélshakerben összekeverjük az alapanyagokat jéggel, majd nyolc-tíz másodperc rázás után leszűrjük egy kupé- vagy koktélpohárba. A díszítéshez egy limekarika tökéletesen elég, és kész is van a tökéletes finomság a hétvége megnyitásához.
Egészségetekre!
Nyitókép: Twitter/Zyite.news
Forrás: Robb Report