A zöld kávétól csak úgy olvadnak rólunk a kilók
A zöld kávébabok azok a hagyományos kávébabok, amelyeket nem pörköltek, és teljesen nyersek maradtak. Kivonatuk népszerű étrend-kiegészítőként, de a zöld kávé egész bab formájában is megvásárolható, és forró ital készítéséhez is felhasználható, hasonlóan a pörkölt kávéhoz.
A zöld kávé esetén azonban ne számítsunk olyan ízre, mint a megszokott pörkölt kávénál, mivel sokkal enyhébb az ízem amely inkább hasonlít a gyógyteára, mint a kávéra. Bőséges mennyiségben tartalmaz klorogénsavakat - erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású vegyületeket, amelyek számos egészségügyi előnnyel járhatnak.
Bár a pörkölt kávétermékek is tartalmaznak kis mennyiségben klorogénsavat, de a pörkölési folyamat során ennek nagy része elvész.
Tényleg hatásos fogyókúrás kiegészítőként?
2012-ben a zöld kávé kivonatot Dr. Oz amerikai sztárorvos és talk-show házigazda csodafogyókúrás kiegészítőként reklámozta. Azóta számos egészségügyi szakértő cáfolta, hogy jelentős hatással lenne a testsúlyra.
Ennek ellenére a zöld kávékivonat továbbra is az egyik legnépszerűbb fogyókúrás étrend-kiegészítő a piacon. Több kisebb tanulmányban egereket kezeltek a kivonattal, és megállapították, hogy jelentősen csökkentette a teljes testsúlyt és a zsírfelhalmozódást. Az embereken végzett vizsgálatok azonban sokkal kevésbé voltak meggyőzőek.
A zöld kávéval kapcsolatos legtöbb emberi kutatás nem volt meggyőző. Bár néhány résztvevő fogyott, a vizsgálatokat rosszul tervezték meg, kis mintanagyságúak és rövid időtartamúak voltak. Így nincs végleges bizonyíték arra, hogy a zöld kávé hatékony lenne a fogyás szempontjából, nagyobb, jól megtervezett humán vizsgálatokra van szükség.
Csökkentheti egyes krónikus betegségek kockázatát
A zöld kávénak a fogyáson kívül más egészségügyi előnyei is lehetnek. A benne található klorogénsavak segíthetnek csökkenteni az olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a cukorbetegség és a szívbetegség.
Egy 8 hetes vizsgálatban 50 metabolikus szindrómában szenvedő ember – a kockázati tényezők, köztük a magas vérnyomás és vércukorszint csoportja, amely növeli a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát – naponta kétszer 400 mg koffeinmentes zöld kávébab kivonatot szedett. Azok, akik a kivonatot szedték, jelentős javulást tapasztaltak az éhgyomri vércukorszint, a vérnyomás és a derékkörfogat tekintetében a kontrollcsoporttal összehasonlítva.
Bár ezek az eredmények ígéretesek, nagyobb vizsgálatokra van szükség.
Lehetséges kockázatok és mellékhatások
A zöld kávé nagyrészt biztonságos, de számos lehetséges kockázattal járhat:
- A túlzott koffein hatása: A pörkölt kávéhoz hasonlóan a zöld kávébabok is tartalmaznak természetesen koffeint. Bár a mérsékelt koffeinbevitel valószínűleg biztonságos a legtöbb egészséges ember számára, a túl sok koffein negatív tünetekhez vezethet, például szorongáshoz, alvászavarokhoz és megnövekedett vérnyomáshoz. Egy csésze fekete vagy zöld kávé nagyjából 100 mg koffeint tartalmaz, fajtától és főzési módtól függően. Mivel a pörkölési folyamat során kis mennyiségű koffein elveszhet, a zöld kávé valamivel több koffeint tartalmazhat, mint a fekete, de a különbség valószínűleg elhanyagolható. Eközben a zöldkávé-kiegészítők általában 20-50 mg-ot kínálnak kapszulánként, bár néhányat a feldolgozás során koffeinmentesítenek.
Befolyásolhatja a csontok egészségét
Egy 2 hónapos állatkísérlet során megállapították, hogy a naponta adagolt zöldkávé-kivonatot kapó egerek csontszövetében jelentős kalciumcsökkenés következett be. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a zöldkávé-kiegészítők hosszú távú fogyasztása károsíthatja a csontok egészségét. Ennek ellenére humán kutatásokra van szükség.
Javasolt adagolás
A zöld kávéról nem áll rendelkezésre elegendő adat ahhoz, hogy egyértelmű adagolási ajánlásokat lehessen megfogalmazni. Ennek ellenére legalább egy vizsgálatban naponta kétszer 400 mg zöldkávé-kivonatot alkalmaztak, és nem számoltak be negatív hatásokról.
Nyitókép: Shutterstock