8 élelmiszer, amit nem szabadna sokáig tárolnod a kamrában
augusztus 29., 2025  ●  Gasztronómia  ●   in.hu

8 élelmiszer, amit nem szabadna sokáig tárolnod a kamrában

Számos olyan alapanyag lapulhat a kamránkban, ami hivatalosan még hónapokig, sőt akár évekig is eláll. De attól, hogy egy termék „még jó”, nem feltétlenül jelenti azt, hogy valóban friss, vagy épp ideális a fogyasztásra. Ideje tehát átnéznünk a kamrát, és megválni azoktól a hozzávalóktól, amik már nem biztos, hogy fogyasztásra alkalmasak.

Quinoa (és más teljes kiőrlésű gabonák)

A quinoa (és egyébként a legtöbb teljes kiőrlésű gabona) eltarthatósága nagyban függ a zsírtartalmától. A hő, a levegő és a nedvesség a legnagyobb ellensége, ezek hatására a bennük található egészséges olajok ugyanis könnyen megavasodhatnak. A friss gabonáknak enyhén édeskés illatuk van, vagy épp semmilyen. Ha dohos, olajos vagy furcsa szagot érzünk, ideje megszabadulni tőlük.

Sütőpor és szódabikarbóna

Nemcsak a fűszerek, a sütéshez használt alapanyagok is veszíthetnek hatékonyságukból. A régi sütőpor vagy szódabikarbóna miatt a süteményeink nem fognak megemelkedni. Egy gyors teszttel ellenőrizhetjük a szavatosságukat: keverjünk össze egy kevés szódabikarbónát ecettel, illetve sütőport forró vízzel. Ha pezseg és habzik, még használható.

Őrölt fűszerek

A kedvenc fűszereink, mint például a kurkuma, paprika vagy szerecsendió, nagyjából 2-3 év alatt elveszítik ízüket és illatukat. Bár egészségkárosító hatásuk nincs, a régi fűszerek egyszerűen már nem fognak ízt adni az ételeinknek. Szagoljuk meg, kóstoljuk meg, és ha semmi íze, ideje lecserélni.

8 élelmiszer, amit nem szabadna sokáig tárolnod a kamrában
8 hozzávaló a kamrában, amit valószínűleg túl sokáig tárolunk
Fotó: Diana Polekhina/Unsplash

Graham keksz

A felbontott kekszet mindig légmentesen záródó dobozba tegyük, hogy ne szívja magába a nedvességet. A bontatlan változat is csak korlátozott ideig őrzi meg frissességét. A graham keksz általában körülbelül 9 hónapig tárolható biztonságosan a kamrában.

Diófélék és magvak

A mandula, földimogyoró vagy más diófélék magas olajtartalmuk miatt gyorsan avasodnak. Éppen ezért általában pár héten (vagy maximum néhány hónapon) belül el kell fogyasztanunk őket. Ha fura, festékszerű vagy kesernyés szagot érzünk, vagy olajos, sötét a külsejük, inkább ne használjuk fel. Tároljuk őket átlátszó fagyasztózacskóban a hűtőben, mivel így akár egy évig is frissek maradhatnak.

Gabonapehely

A megnyitott gabonapelyhek körülbelül három hónap alatt vesztenek frissességükből a levegő hatására, még akkor is, ha ez nem érzékelhető azonnal. A lezárt doboz viszont akár egy évig is eláll – kivéve, ha dióféléket tartalmaz, mert azok gyorsabban avasodnak. Ha a müzlinek kellemetlen, avas íze van, inkább ne fogyasszuk el – bár az egészségünkre általában nem veszélyes, az élmény biztosan nem lesz kellemes.

8 élelmiszer, amit nem szabadna sokáig tárolnod a kamrában
8 hozzávaló a kamrában, amit valószínűleg túl sokáig tárolunk
Fotó: engin akyurt/Unsplash

Tea

A teafiltereket is érdemes legfeljebb egy éven belül elfogyasztani. Az illóolajok, amik az ízt adják, idővel megromlanak, aminek hatására a teánk rossz ízűvé válik.

Kávé

A kávé különösen érzékeny a tárolásra. Szakértők szerint a kávészemeket és a darált kávét legjobb 2-4 héten belül elfogyasztani. Az instant kávé ugyan tovább eláll, de azt is érdemes két hónapon belül felhasználni. Tároljuk légmentesen zárható dobozban, fénytől és hőtől védett helyen – így megőrizhetjük az aromákat.

(Reader's Digest)

Nyitókép: 8 hozzávaló a kamrában, amit valószínűleg túl sokáig tárolunk/Sam Harrons/Unsplash
november 01., 2025  ●  Gasztronómia

A legfinomabb édesburgonyás sütemény, aminek te sem tudsz…

október 30., 2025  ●  Gasztronómia

Teremts halloweeni varázslatot ezekkel a boszorkányos…

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!