
Jane Goodall kedvenc salátáját te is imádni fogod – recept!
A Jane Goodall ihlette, grillezett tök-orzo saláta egyszerű, mégis karakteres fogás, amely tökéletes választás ősszel.
Jane Goodall, az állatjogi aktivista és csimpánzkutató október 1-jén, 91 éves korában hunyt el. Öröksége tovább él – egész élete a természet védelméről és annak szélesebb körben való megismertetéséről, valamint a természeti világ megóvásáért végzett munkájáról szólt. Hosszú évtizedes pályafutása során kiemelt figyelmet fordított a vegán étrend és annak előnyeinek népszerűsítése, elsősorban a húsfogyasztás környezeti hatásainak csökkentése miatt. 2021-ben a Jane Goodall Intézet még egy vegán szakácskönyvet is kiadott #EATMEATLESS címmel, tele bolygóbarát receptekkel, melyeket Goodall munkéi inspiráltak. A könyvben számos izgalmas, szezonális fogás található, ezek közül mutatunk egy egyszerű és egészséges receptet: a grillezett, fenyőmagos tök-orzo salátát.
- 900 g vegyes sárga tök és cukkini;
- másfél evőkanál olívaolaj;
- tengeri só és frissen őrölt bors ízlés szerint;
- 225 g orzo tészta;
- 60 g fenyőmag;
- 3 evőkanál citromlé;
- 1 evőkanál almaecet;
- 3 evőkanál friss mentalevél, aprítva.
- Vágjuk le a tök végeit, majd hosszában szeleteljük kb. 0,5 cm vastag darabokra. Tegyük egy tálba, adjuk hozzá az olajat, a sót és néhány csipet borsot, majd forgassuk össze, hogy minden szeletet bevonjon.
- Grillezzük meg a tököt, egyszer megforgatva, amíg megpuhul, összesen 5-8 percig. Hagyjuk hűlni, majd vágjuk 3-4 cm-es darabokra, és tegyük egy nagy tálba.
- Forraljunk fel egy fazék sós vizet. Adjuk hozzá az orzót, és főzzük al dente állagúra a csomagoláson található utasítás szerint. Szűrjük le, majd öblítsük le hideg folyóvíz alatt.
- Közben egy serpenyőben, közepes-alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett pirítsuk a fenyőmagot, amíg illatos lesz és enyhén megpirul, kb. 4 percig. Tegyük egy tányérra kihűlni, majd tálaljuk.
Neked is ki kell próbálnod az Aperol Spritz őszi változatát!