
Ezeknél a leveseknél finomabbat és melengetőbbet nem találsz az őszi szezonban
A leves valószínűleg az egyik legtökéletesebb étel az őszi-téli időszakban, hiszen nemcsak felmelegít, de táplál is. Összegyűjtöttünk 3 melengető és laktató levesreceptet, amit mindenképp érdemes kipróbálni az idei szezonban.

Hozzávalók
- 1 közepes méretű sütőtök (meghámozva, kimagozva, nagyobb kockákra vágva)
- 1 nagy édesburgonya (meghámozva, nagyobb kockákra vágva)
- 3 közepes burgonya (meghámozva, közepes kockákra vágva)
- 2 közepes vöröshagyma (felaprítva)
- 2 nagy sárgarépa (karikákra vágva)
- 2 teáskanál apróra vágott fokhagyma
- 1-2 liter zöldségalaplé vagy húsleves alaplé (1 literrel sűrűbb, 2 literrel hígabb levest kapunk)
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra. Helyezzük a sütőtököt és az édesburgonyát egy sütőpapírral bélelt tepsibe, egy rétegben.
- Süssük elő őket kb. 30 percig, amíg félig megpuhulnak. Ha időt spórolnánk, ezt a lépést kihagyhatjuk, és a zöldségeket nyersen is a levesbe tehetjük, de akkor hosszabb főzési időre lesz szükség.
- Tegyük a sütőtököt és az édesburgonyát a lassúfőző edénybe vagy egy vastag falú lábasba.
- Adjuk hozzá a burgonyát, a hagymát, a répát, a fokhagymát és a kívánt mennyiségű alaplevet.
- Lassúfőzőben: főzzük magas fokozaton 3 órán át vagy alacsony fokozaton 8 órán át.
 Ha lábasban készítjük, főzzük kis lángon lefedve kb. 1,5-2 órán át, amíg minden zöldség megpuhul.
- Botmixerrel pürésítsük közvetlenül az edényben, ha krémes levest szeretnénk.
 Ha darabosabb állagot kedvelünk, csak a leves felét turmixoljuk, majd keverjük vissza a többihez.

Hozzávalók
- 1 közepes salottahagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- só (ízlés szerint)
- 1 üveg (kb. 680 ml) passzírozott paradicsom vagy paradicsompüré
- kb. 480 ml víz
- frissen őrölt fekete bors
- 1 csokor kelkáposzta
- 1 konzerv (kb. 400 g) fehérbab
- kb. 200-250 g főtt, tépett csirkehús (fél grillcsirkéből)
Elkészítés
- A salottahagymát szeleteljük fel vékonyan.
- Egy nagy fazékban vagy vastag falú lábasban hevítsük fel az olívaolajat közepes lángon.
- Adjuk hozzé a hagymát, sózzuk meg enyhén és 4 percig pároljuk, amíg megpuhul, de nem barnul meg.
- Öntsük fel a paradicsompürével és a vízzel, majd sózzuk, borsozzuk.
- Forraljuk fel, ezután mérsékeljük a lángot, és 10 percig főzzük, amíg a paradicsom nyers íze eltűnik.
- Csipkedjük le a kelkáposzta leveleit, a vastag szárakat dobjuk ki, a leveleket pedig kb. 2-3 cm széles csíkokra vágjuk.
- Öblítsük és csepegtessük le a fehérbabot.
- Adjuk a leveshez a kelkáposztát, a babot és a főtt csirkehúst, majd 3-4 percig főzzük, amíg a káposzta megpuhul és a bab átmelegszik.
- Kóstoljuk meg, és ízlés szerint adjunk még hozzá sót vagy borsot.

Hozzávalók
- 1 nagy vöröshagyma
- 4 nagy szár zeller
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 dl + 4 evőkanál olívaolaj vagy növényi olaj (külön adagokban felhasználva)
- 2 és 1/4 teáskanál só (durva tengeri vagy kóser só), plusz ízlés szerint még
- 3/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors, elosztva
- kb. 1 kg Yukon Gold vagy más sárgahúsú burgonya (kb. 5 nagyobb darab)
- 2 konzerv (egyenként kb. 400 g) fehérbab (pl. cannellini vagy tarkabab)
- 1 konzerv (kb. 400 ml) zsíros kókusztej
- 1/2 teáskanál chilipehely (elhagyható)
- 60 ml (1/4 csésze) fehér borecet vagy desztillált fehér ecet, ízlés szerint még
- friss kapor, durvára vágva (tálaláshoz, opcionális)
Elkészítés
- 
Előkészítés: 
 Egy közepes tálban aprítsuk fel a hagymát és a zellert, a fokhagymát pedig zúzzuk össze és hámozzuk meg.
- 
Egy nagy lábasban vagy öntöttvas edényben hevítsünk 4 evőkanál olajat közepes lángon. Adjuk hozzá a hagymás keveréket, megszórjuk 1/4 teáskanál sóval és 1/4 teáskanál borssal, majd 8 percig pároljuk, amíg a zöldségek megpuhulnak, de nem pirulnak meg. 
- 
Közben a burgonyát mossuk és hámozzuk meg, a héját tegyük félre. A krumplit kb. 2,5 cm-es kockákra vágjuk, a babot szűrjük és öblítsük le. 
- 
Tegyük a lábasba a burgonyát, babot, 1 liter vizet vagy sótlan zöldségalaplevet, a kókusztejet, a maradék 2 teáskanál sót, a chiliport (ha használunk) és a maradék 1/2 teáskanál borsot. Forraljuk fel, majd mérsékelt lángon 35 percig főzzük, amíg a burgonya teljesen megpuhul. 
- 
Közben a félretett burgonyahéjat vágjuk durvára (mandula méretű darabokra). Egy kis lábasban hevítsünk fel 1 dl olajat, majd a héjak felét tegyük be, és süssük ropogósra 8-15 perc alatt. Ha kész, szűrőkanállal szedjük ki egy papírtörlőre, és enyhén sózzuk meg. A másik felét ugyanígy süssük ki. 
- 
Amikor a leves elkészült, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az ecetet, és botmixerrel pürésítsük a kívánt állagig – teljesen simára vagy darabosan hagyva. 
- 
Kóstoljuk meg, és ha szükséges, adjunk még sót vagy egy kevés ecetet. 
- 
Tálaláskor szórjuk meg ropogós burgonyahéjjal és friss kaporral. 

