Ezeknél a leveseknél finomabbat és melengetőbbet nem találsz az őszi szezonban
október 27., 2025  ●  Gasztronómia  ●   in.hu

Ezeknél a leveseknél finomabbat és melengetőbbet nem találsz az őszi szezonban

A leves valószínűleg az egyik legtökéletesebb étel az őszi-téli időszakban, hiszen nemcsak felmelegít, de táplál is. Összegyűjtöttünk 3 melengető és laktató levesreceptet, amit mindenképp érdemes kipróbálni az idei szezonban.

Lassúfőzővel készített sütőtökös édesburgonya-leves
Ezeknél a leveseknél finomabbat és melengetőbbet nem találsz az őszi szezonban
Fotó: MartineDee/Shutterstock

Hozzávalók

  • 1 közepes méretű sütőtök (meghámozva, kimagozva, nagyobb kockákra vágva)
  • 1 nagy édesburgonya (meghámozva, nagyobb kockákra vágva)
  • 3 közepes burgonya (meghámozva, közepes kockákra vágva)
  • 2 közepes vöröshagyma (felaprítva)
  • 2 nagy sárgarépa (karikákra vágva)
  • 2 teáskanál apróra vágott fokhagyma
  • 1-2 liter zöldségalaplé vagy húsleves alaplé (1 literrel sűrűbb, 2 literrel hígabb levest kapunk)

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra. Helyezzük a sütőtököt és az édesburgonyát egy sütőpapírral bélelt tepsibe, egy rétegben.
  2. Süssük elő őket kb. 30 percig, amíg félig megpuhulnak. Ha időt spórolnánk, ezt a lépést kihagyhatjuk, és a zöldségeket nyersen is a levesbe tehetjük, de akkor hosszabb főzési időre lesz szükség.
  3. Tegyük a sütőtököt és az édesburgonyát a lassúfőző edénybe vagy egy vastag falú lábasba.
  4. Adjuk hozzá a burgonyát, a hagymát, a répát, a fokhagymát és a kívánt mennyiségű alaplevet.
  5. Lassúfőzőben: főzzük magas fokozaton 3 órán át vagy alacsony fokozaton 8 órán át.
    Ha lábasban készítjük, főzzük kis lángon lefedve kb. 1,5-2 órán át, amíg minden zöldség megpuhul.
  6. Botmixerrel pürésítsük közvetlenül az edényben, ha krémes levest szeretnénk.
    Ha darabosabb állagot kedvelünk, csak a leves felét turmixoljuk, majd keverjük vissza a többihez.
Paradicsomos fehérbab-leves csirkével
Ezeknél a leveseknél finomabbat és melengetőbbet nem találsz az őszi szezonban
Fotó: from my point of view/Shutterstock

Hozzávalók

  • 1 közepes salottahagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • (ízlés szerint)
  • 1 üveg (kb. 680 ml) passzírozott paradicsom vagy paradicsompüré
  • kb. 480 ml víz
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1 csokor kelkáposzta
  • 1 konzerv (kb. 400 g) fehérbab
  • kb. 200-250 g főtt, tépett csirkehús (fél grillcsirkéből)

Elkészítés

  1. A salottahagymát szeleteljük fel vékonyan.
  2. Egy nagy fazékban vagy vastag falú lábasban hevítsük fel az olívaolajat közepes lángon.
  3. Adjuk hozzé a hagymát, sózzuk meg enyhén és 4 percig pároljuk, amíg megpuhul, de nem barnul meg.
  4. Öntsük fel a paradicsompürével és a vízzel, majd sózzuk, borsozzuk.
  5. Forraljuk fel, ezután mérsékeljük a lángot, és 10 percig főzzük, amíg a paradicsom nyers íze eltűnik.
  6. Csipkedjük le a kelkáposzta leveleit, a vastag szárakat dobjuk ki, a leveleket pedig kb. 2-3 cm széles csíkokra vágjuk.
  7. Öblítsük és csepegtessük le a fehérbabot.
  8. Adjuk a leveshez a kelkáposztát, a babot és a főtt csirkehúst, majd 3-4 percig főzzük, amíg a káposzta megpuhul és a bab átmelegszik.
  9. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint adjunk még hozzá sót vagy borsot.
Ecetes burgonyakrémleves
Ezeknél a leveseknél finomabbat és melengetőbbet nem találsz az őszi szezonban
Fotó: Nataliya Schmidt/Shutterstock

Hozzávalók

  • 1 nagy vöröshagyma
  • 4 nagy szár zeller
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl + 4 evőkanál olívaolaj vagy növényi olaj (külön adagokban felhasználva)
  • 2 és 1/4 teáskanál só (durva tengeri vagy kóser só), plusz ízlés szerint még
  • 3/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors, elosztva
  • kb. 1 kg Yukon Gold vagy más sárgahúsú burgonya (kb. 5 nagyobb darab)
  • 2 konzerv (egyenként kb. 400 g) fehérbab (pl. cannellini vagy tarkabab)
  • 1 konzerv (kb. 400 ml) zsíros kókusztej
  • 1/2 teáskanál chilipehely (elhagyható)
  • 60 ml (1/4 csésze) fehér borecet vagy desztillált fehér ecet, ízlés szerint még
  • friss kapor, durvára vágva (tálaláshoz, opcionális)

Elkészítés

  1. Előkészítés:
    Egy közepes tálban aprítsuk fel a hagymát és a zellert, a fokhagymát pedig zúzzuk össze és hámozzuk meg.

  2. Egy nagy lábasban vagy öntöttvas edényben hevítsünk 4 evőkanál olajat közepes lángon. Adjuk hozzá a hagymás keveréket, megszórjuk 1/4 teáskanál sóval és 1/4 teáskanál borssal, majd 8 percig pároljuk, amíg a zöldségek megpuhulnak, de nem pirulnak meg.

  3. Közben a burgonyát mossuk és hámozzuk meg, a héját tegyük félre. A krumplit kb. 2,5 cm-es kockákra vágjuk, a babot szűrjük és öblítsük le.

  4. Tegyük a lábasba a burgonyát, babot, 1 liter vizet vagy sótlan zöldségalaplevet, a kókusztejet, a maradék 2 teáskanál sót, a chiliport (ha használunk) és a maradék 1/2 teáskanál borsot. Forraljuk fel, majd mérsékelt lángon 35 percig főzzük, amíg a burgonya teljesen megpuhul.

  5. Közben a félretett burgonyahéjat vágjuk durvára (mandula méretű darabokra). Egy kis lábasban hevítsünk fel 1 dl olajat, majd a héjak felét tegyük be, és süssük ropogósra 8-15 perc alatt. Ha kész, szűrőkanállal szedjük ki egy papírtörlőre, és enyhén sózzuk meg. A másik felét ugyanígy süssük ki.

  6. Amikor a leves elkészült, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az ecetet, és botmixerrel pürésítsük a kívánt állagig – teljesen simára vagy darabosan hagyva.

  7. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, adjunk még sót vagy egy kevés ecetet.

  8. Tálaláskor szórjuk meg ropogós burgonyahéjjal és friss kaporral.

Nyitókép: Julie208/Shutterstock
október 28., 2025  ●  Gasztronómia

3 meleg ital, amely megnyugtatja a torkod a hideg évszakban

október 30., 2025  ●  Gasztronómia

Teremts halloweeni varázslatot ezekkel a boszorkányos…

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!