
október 23., 2025 ● Gasztronómia ●
in.hu
3 mennyei sütőtökös recept a bekuckózós őszi napokra
Ősszel lassabb tempóra vált az élet, beköszöntenek a családi összejövetelek, a bekuckózós esték és színpompás őszi természetben tett séták. De ami talán a legjobb az egészben: elővehetjük az őszi receptjeinket. Bár rengeteg friss alapanyagból főzhetünk ilyenkor, a sütőtök és a hozzá illő fűszerek az igazi főszereplők. A fahéj, a gyömbér, a szerecsendió, a szegfűszeg és a szegfűbors keveréke maga az ősz esszenciája. Legyen szó reggeli süteményekről vagy ellenállhatatlan desszertekről, ezek a sütőtökös receptek egyszerűen ellenállhatatlanok.
1. Sütőtökös-fahéjas tekercs

Fotó: Oksana Mizina/Shutterstock
Hozzávalók:
A tésztához:
- 360 ml teljes tej
- 120 ml étolaj
- 100 g cukor
- 1 csomag (7 g, kb. 2 ¼ teáskanál) szárított élesztő
- 240 g sütőtökpüré
- 625 g finomliszt, plusz még egy kevés a nyújtáshoz
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
- ¼ teáskanál őrölt gyömbér
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- ¾ teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál só
A töltelékhez:
- 115 g sózott vaj, megolvasztva
- 100 g kristálycukor
- 100 g barnacukor
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
- ½ teáskanál őrölt gyömbér
- 90 g apróra vágott pekándió
A mázhoz:
- 225 g krémsajt, szobahőmérsékleten
- 225 g porcukor
- 30 ml teljes tej (szükség esetén még egy kevés)
- 30 g sótlan vaj, megolvasztva
- 1 csipet só
- ½ teáskanál juharszirup-aroma (opcionális)
- 30 g apróra vágott pekándió
Elkészítés:
- A tészta elkészítése:
Egy nagyobb lábasban melegítsük fel a tejet, az étolajat és a cukrot. Addig hevítsük, amíg meleg lesz, de nem forró, majd vegyük le a tűzről. Szórjuk rá az élesztőt, és hagyjuk pihenni kb. 5 percig, amíg habosodni kezd. Ezután keverjük hozzá a sütőtökpürét. - Az első kelesztés:
Egy nagy tálban keverjük össze a liszt nagy részét (kb. 500 g-ot) a fahéjjal, szerecsendióval és gyömbérrel. Adjuk a tejes-sütőtökös keverékhez, és fakanállal dolgozzuk össze, amíg a tészta kialakul. Takarjuk le konyharuhával, és tegyük meleg, huzatmentes helyre 1 órára. - A második kelesztés:
1 óra elteltével a tészta legalább kétszeresére nő, és levegős lesz. Ekkor dolgozzuk bele a maradék lisztet (kb. 125 g), valamint a szódabikarbónát, a sütőport és a sót. - A sütés előkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra. Vajazzunk ki két kb. 23 cm-es kerek sütőformát vagy piteformát. - A tészta formázása:
Bőségesen lisztezett felületre borítsuk a tésztát, és nyújtsuk téglalap alakúra. Ha túl ragadós, szórjunk rá még egy kevés lisztet. Lisztezett nyújtófával nyújtsuk kb. 30×60 cm-es téglalappá. - A töltelék elkészítése:
Kenjük meg a kinyújtott tésztát az olvasztott vajjal, majd szórjuk rá a cukrok és fűszerek keverékét. Egyenletesen osszuk el rajta az apróra vágott pekándiót. - A tekercs feltekerése:
A hosszabbik oldalától kezdve szorosan tekerjük fel a tésztát, mintha egy nagy rudat készítenénk. A végén csípjük össze a széleit, majd fordítsuk a rudat úgy, hogy a záródás lefelé nézzen. - A szeletelés és kelesztés:
Éles késsel vágjunk kb. 3-4 cm vastag szeleteket, és tegyük őket a kivajazott formákba (egy formába 8 darab kerül). Takarjuk le fóliával, és hagyjuk kelni még 30 percig. Ezután süssük 25 percig, amíg aranybarnák lesznek. - A máz elkészítése:
Amíg a tekercsek sülnek, készítsük el a mázat: robotgéppel keverjük simára a krémsajtot, a porcukrot és a tejet, amíg habos nem lesz. Ezután adjuk hozzá a vajat, a sót és opcionálisan a juharszirup-aromát, és keverjük krémesre. - Tálalás:
A frissen sült tekercsek tetejére azonnal kenjük rá a mázat, majd szórjuk meg apróra vágott pekándióval. Hagyjuk hűlni kb. 15 percig, és már tálalhatjuk is.
2. Sütőtökös pite

Fotó: Elena Veselova/Shutterstock
Hozzávalók:
Graham kekszes alap
- kb. 200 g graham keksz
- 60 g porcukor
- 115 g vaj, olvasztva
Töltelék
- 1 csomag (85 g) főzős vaníliás pudingpor
- 240 ml félzsíros tejszín (fél-tejszín/tej keverék) vagy 12% zsírtartalmú tejszín
- 240 ml habtejszín (megosztva, részben a főzéshez, részben a felveréshez)
- csipet fahéj
- csipet szerecsendió
- csipet őrölt szegfűszeg
- 2 evőkanál (30 ml) whiskey (opcionális)
- 130 g sütőtökpüré
- 25 g barnacukor
- extra grahamkeksz-morzsa a sütemény tetejére
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 150 °C-ra (alsó-felső sütés).
- A kekszet aprítógépben daráljuk finom morzsává (vagy tegyük egy erős zacskóba, és nyújtófával törjük össze). Adjuk hozzá a porcukrot és az olvasztott vajat, majd keverjük össze, amíg teljesen egységes masszát kapunk.
- A keveréket nyomkodjuk egy 26 cm-es piteforma aljába és oldalaira, amíg szép egyenletes és tömör lesz. Süssük 8-10 percig, amíg enyhén megpirul és „összeáll”. Vegyük ki, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
- Közepes lábasban keverjük össze a pudingport a félzsíros tejszínnel (240 ml) és 120 ml habtejszínnel. Szórjuk bele a fahéjat, szerecsendiót és szegfűszeget. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett főzzük, amíg a krém felforr, besűrűsödik és buborékokat vet.
- Húzzuk le a tűzről, majd keverjük bele a whiskey-t (ha használunk). Ezután adjuk hozzá a sütőtökpürét, és alaposan dolgozzuk össze. Fedjük le, hagyjuk kicsit hűlni, majd tegyük a hűtőbe, amíg teljesen kihűl.
- Amikor a tökös krém lehűlt, vegyük ki a hűtőből. Egy tálban verjük fel a maradék 120 ml habtejszínt a barnacukorral, amíg könnyű, habos állagot kapunk. Forgassuk össze óvatosan a sütőtökös krémmel. Öntsük a keveréket az előzőleg megsült és kihűlt kekszalapba.
- Fedjük le, és tegyük hűtőbe legalább 2 órára, de akár egy éjszakára is. Tálaláskor szórjunk a tetejére néhány szem összetört graham kekszet.
3. Sütőtökös smoothie

Fotó: Olyina V/Shutterstock
Hozzávalók:
- 425 g sütőtökpüré
- 700 ml teljes tej (szükség esetén több is)
- 120-250 g vaníliás joghurt
- egy csipet őrölt fahéj
- 4 db fahéjas keksz (pl. graham vagy háztartási keksz), összetörve
Elkészítés:
- Fagyasztás: A sütőtökpürét tegyük egy fagyasztóbarát edénybe, majd hagyjuk néhány órára a mélyhűtőben, amíg teljesen megszilárdul.
- Turmixolás: A tejet és a joghurtot öntsük egy turmixgépbe. Adjuk hozzá a fagyasztott sütőtökpürét, majd turmixoljuk simára, amíg teljesen krémes állagot nem kapunk. Ha túl sűrű, öntsünk hozzá még egy kevés tejet vagy joghurtot.
- Tálalás: A kész turmixot töltsük poharakba, szórjuk meg a tetejét a darált kekszmorzsával, egy kevés fahéjjal, és már fogyaszthatjuk is!
Nyitókép: Elena Veselova/Shutterstock
október 19., 2025 ● Gasztronómia
Neked is ki kell próbálnod az Aperol Spritz őszi változatát!
október 18., 2025 ● Gasztronómia