3 mennyei sütőtökös recept a bekuckózós őszi napokra
október 23., 2025  ●  Gasztronómia  ●   in.hu

3 mennyei sütőtökös recept a bekuckózós őszi napokra

Ősszel lassabb tempóra vált az élet, beköszöntenek a családi összejövetelek, a bekuckózós esték és színpompás őszi természetben tett séták. De ami talán a legjobb az egészben: elővehetjük az őszi receptjeinket. Bár rengeteg friss alapanyagból főzhetünk ilyenkor, a sütőtök és a hozzá illő fűszerek az igazi főszereplők. A fahéj, a gyömbér, a szerecsendió, a szegfűszeg és a szegfűbors keveréke maga az ősz esszenciája. Legyen szó reggeli süteményekről vagy ellenállhatatlan desszertekről, ezek a sütőtökös receptek egyszerűen ellenállhatatlanok.

1. Sütőtökös-fahéjas tekercs
3 mennyei sütőtökös recept a bekuckózós őszi napokra
Fotó: Oksana Mizina/Shutterstock
Hozzávalók: 

A tésztához:

  • 360 ml teljes tej
  • 120 ml étolaj
  • 100 g cukor
  • 1 csomag (7 g, kb. 2 ¼ teáskanál) szárított élesztő
  • 240 g sütőtökpüré
  • 625 g finomliszt, plusz még egy kevés a nyújtáshoz
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
  • ¼ teáskanál őrölt gyömbér
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • ¾ teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál só

A töltelékhez:

  • 115 g sózott vaj, megolvasztva
  • 100 g kristálycukor
  • 100 g barnacukor
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
  • ½ teáskanál őrölt gyömbér
  • 90 g apróra vágott pekándió

A mázhoz:

  • 225 g krémsajt, szobahőmérsékleten
  • 225 g porcukor
  • 30 ml teljes tej (szükség esetén még egy kevés)
  • 30 g sótlan vaj, megolvasztva
  • 1 csipet só
  • ½ teáskanál juharszirup-aroma (opcionális)
  • 30 g apróra vágott pekándió
Elkészítés:
  1. A tészta elkészítése:
    Egy nagyobb lábasban melegítsük fel a tejet, az étolajat és a cukrot. Addig hevítsük, amíg meleg lesz, de nem forró, majd vegyük le a tűzről. Szórjuk rá az élesztőt, és hagyjuk pihenni kb. 5 percig, amíg habosodni kezd. Ezután keverjük hozzá a sütőtökpürét.
  2. Az első kelesztés:
    Egy nagy tálban keverjük össze a liszt nagy részét (kb. 500 g-ot) a fahéjjal, szerecsendióval és gyömbérrel. Adjuk a tejes-sütőtökös keverékhez, és fakanállal dolgozzuk össze, amíg a tészta kialakul. Takarjuk le konyharuhával, és tegyük meleg, huzatmentes helyre 1 órára.
  3. A második kelesztés:
    1 óra elteltével a tészta legalább kétszeresére nő, és levegős lesz. Ekkor dolgozzuk bele a maradék lisztet (kb. 125 g), valamint a szódabikarbónát, a sütőport és a sót.
  4. A sütés előkészítése:
    Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra. Vajazzunk ki két kb. 23 cm-es kerek sütőformát vagy piteformát.
  5. A tészta formázása:
    Bőségesen lisztezett felületre borítsuk a tésztát, és nyújtsuk téglalap alakúra. Ha túl ragadós, szórjunk rá még egy kevés lisztet. Lisztezett nyújtófával nyújtsuk kb. 30×60 cm-es téglalappá.
  6. A töltelék elkészítése:
    Kenjük meg a kinyújtott tésztát az olvasztott vajjal, majd szórjuk rá a cukrok és fűszerek keverékét. Egyenletesen osszuk el rajta az apróra vágott pekándiót.
  7. A tekercs feltekerése:
    A hosszabbik oldalától kezdve szorosan tekerjük fel a tésztát, mintha egy nagy rudat készítenénk. A végén csípjük össze a széleit, majd fordítsuk a rudat úgy, hogy a záródás lefelé nézzen.
  8. A szeletelés és kelesztés:
    Éles késsel vágjunk kb. 3-4 cm vastag szeleteket, és tegyük őket a kivajazott formákba (egy formába 8 darab kerül). Takarjuk le fóliával, és hagyjuk kelni még 30 percig. Ezután süssük 25 percig, amíg aranybarnák lesznek.
  9. A máz elkészítése:
    Amíg a tekercsek sülnek, készítsük el a mázat: robotgéppel keverjük simára a krémsajtot, a porcukrot és a tejet, amíg habos nem lesz. Ezután adjuk hozzá a vajat, a sót és opcionálisan a juharszirup-aromát, és keverjük krémesre.
  10. Tálalás:
    A frissen sült tekercsek tetejére azonnal kenjük rá a mázat, majd szórjuk meg apróra vágott pekándióval. Hagyjuk hűlni kb. 15 percig, és már tálalhatjuk is.
2. Sütőtökös pite
3 mennyei sütőtökös recept a bekuckózós őszi napokra
Fotó: Elena Veselova/Shutterstock
Hozzávalók:

Graham kekszes alap

  • kb. 200 g graham keksz
  • 60 g porcukor
  • 115 g vaj, olvasztva

Töltelék

  • 1 csomag (85 g) főzős vaníliás pudingpor
  • 240 ml félzsíros tejszín (fél-tejszín/tej keverék) vagy 12% zsírtartalmú tejszín
  • 240 ml habtejszín (megosztva, részben a főzéshez, részben a felveréshez)
  • csipet fahéj
  • csipet szerecsendió
  • csipet őrölt szegfűszeg
  • 2 evőkanál (30 ml) whiskey (opcionális)
  • 130 g sütőtökpüré
  • 25 g barnacukor
  • extra grahamkeksz-morzsa a sütemény tetejére
Elkészítés:
  1. Melegítsük elő a sütőt 150 °C-ra (alsó-felső sütés).
  2. A kekszet aprítógépben daráljuk finom morzsává (vagy tegyük egy erős zacskóba, és nyújtófával törjük össze). Adjuk hozzá a porcukrot és az olvasztott vajat, majd keverjük össze, amíg teljesen egységes masszát kapunk.
  3. A keveréket nyomkodjuk egy 26 cm-es piteforma aljába és oldalaira, amíg szép egyenletes és tömör lesz. Süssük 8-10 percig, amíg enyhén megpirul és „összeáll”. Vegyük ki, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. Közepes lábasban keverjük össze a pudingport a félzsíros tejszínnel (240 ml) és 120 ml habtejszínnel. Szórjuk bele a fahéjat, szerecsendiót és szegfűszeget. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett főzzük, amíg a krém felforr, besűrűsödik és buborékokat vet.
  5. Húzzuk le a tűzről, majd keverjük bele a whiskey-t (ha használunk). Ezután adjuk hozzá a sütőtökpürét, és alaposan dolgozzuk össze. Fedjük le, hagyjuk kicsit hűlni, majd tegyük a hűtőbe, amíg teljesen kihűl.
  6. Amikor a tökös krém lehűlt, vegyük ki a hűtőből. Egy tálban verjük fel a maradék 120 ml habtejszínt a barnacukorral, amíg könnyű, habos állagot kapunk. Forgassuk össze óvatosan a sütőtökös krémmel. Öntsük a keveréket az előzőleg megsült és kihűlt kekszalapba.
  7. Fedjük le, és tegyük hűtőbe legalább 2 órára, de akár egy éjszakára is. Tálaláskor szórjunk a tetejére néhány szem összetört graham kekszet.
3. Sütőtökös smoothie
3 mennyei sütőtökös recept a bekuckózós őszi napokra
Fotó: Olyina V/Shutterstock
Hozzávalók:
  • 425 g sütőtökpüré
  • 700 ml teljes tej (szükség esetén több is)
  • 120-250 g vaníliás joghurt
  • egy csipet őrölt fahéj
  • 4 db fahéjas keksz (pl. graham vagy háztartási keksz), összetörve
Elkészítés:
  1. Fagyasztás: A sütőtökpürét tegyük egy fagyasztóbarát edénybe, majd hagyjuk néhány órára a mélyhűtőben, amíg teljesen megszilárdul.
  2. Turmixolás: A tejet és a joghurtot öntsük egy turmixgépbe. Adjuk hozzá a fagyasztott sütőtökpürét, majd turmixoljuk simára, amíg teljesen krémes állagot nem kapunk. Ha túl sűrű, öntsünk hozzá még egy kevés tejet vagy joghurtot.
  3. Tálalás: A kész turmixot töltsük poharakba, szórjuk meg a tetejét a darált kekszmorzsával, egy kevés fahéjjal, és már fogyaszthatjuk is!
Nyitókép: Elena Veselova/Shutterstock
október 19., 2025  ●  Gasztronómia

Neked is ki kell próbálnod az Aperol Spritz őszi változatát!

október 18., 2025  ●  Gasztronómia

Matthew Broderick tortilla levesénél nincs tökéletesebb…