
október 21., 2025 ● Gasztronómia ●
in.hu
Ezt a sütőtökös tiramisut neked is el kell készítened a hosszú hétvégén
A sütőtökkel felturbózott tiramisu az ősz ízeit hozza el a tányérunkra: illatos, krémes, és már első pillantásra ellenállhatatlan. Elkészítése ráadásul gyors és egyszerű, így tökéletes választás, akár vendégeket várunk, akár egy kis őszi kényeztetésre vágyunk.
A pumpkin spice latte ízei – az intenzív kávé, a krémes mascarpone, az őszi fűszerek és a tök édes-földes aromája most egy különleges desszertben találkoznak. A tiramisu elkészítéséhez a babapiskótákat rövid ideig likőrös eszpresszóba mártjuk, a mascarpone krémbe kevert sütőtök pedig narancssárga színt és jellegzetes, édes-fűszeres aromát kölcsönöz a habnak. Mutatjuk a receptet!
Összetevők:
- 3 evőkanál bourbon;
- 70 g barna cukor, plusz 3 evőkanál elosztva;
- 1 evőkanál + 1 teáskanál instant kávé;
- 1 teáskanál só;
- 3 nagy tojássárgája;
- 1 evőkanál vaníliakivonat;
- 425 g konzerv tökpüré;
- 360 ml hideg tejszín;
- 180 g mascarpone;
- 20 db ropogós babapiskóta;
- másfél teáskanál holland kakaópor;
- másfél teáskanál őrölt fahéj.

Illusztráció
Fotó: Nataliia Leontieva/Shutterstock
Így készítsük el:
- Kávés-bourbon elkészítése: keverjük össze a bourbont, a barna cukrot, az instant kávét, sózzuk meg, majd öntsünk rá forró vizet egy szélesebb tálban, amíg a cukor és az kávé teljesen feloldódik. Tegyük félre a bourbon keveréket.
- Tökkrém elkészítése: öntsünk vizet egy közepes lábasba, forraljuk fel, majd vegyük alacsony hőfokra. Keverjük el habverő segítségével a tojássárgákat, a vanília kivonatot és a plusz 3 evőkanál barna cukrot egy hőálló tálban. Helyezzük a tálat a lábas fölé (ne érjen a vízhez), és folyamatosan keverjük, amíg a massza világossárga lesz és háromszorosára nő a térfogata. Vegyük le a tálat a tűzről, adjuk hozzá a tökpürét, és keverjük simára. Ezután tegyük félre.
- Mascarpone hab elkészítése: egy elektromos mixerrel közepes fokozaton verjük fel a hideg tejszínt, a mascarponét és a sót, amíg kemény habot nem kapunk. Adjuk hozzá a félretett tökkrémet, és addig keverjük, amíg homogén krémmé válik.
- Babapiskóta rétegezése: mártsuk a piskótákat a bourbon-keverékbe, épp csak addig, hogy átázzanak, de ne essenek szét. Helyezzük a piskótákat egyenletesen egy sütőtálba, kanalazzuk rá a mascarpone hab felét, és egyenletesen simítsuk el a piskótákon. A beáztatott piskótákat helyezzük a mascarpone hab tetejére, majd kanalazzuk rá a maradék habot, és díszítsük ízlés szerint. Hűtsük a tiramisut legalább 4 órán át.
- Tálalás előtt keverjük össze a holland kakaóport és az őrölt fahéjat egy kis tálban. Szitáljuk a keveréket a tiramisu tetejére.
Nyitókép: Illusztráció/Nataliia Leontieva/Shutterstock
november 23., 2025 ● Gasztronómia
november 21., 2025 ● Gasztronómia

