Szereted a szezonális zöldségeket? Íme, 3 könnyed és hűsítő nyári leves
június 13., 2025  ●  Gasztronómia  ●   in.hu

Szereted a szezonális zöldségeket? Íme, 3 könnyed és hűsítő nyári leves

Egy jól megválasztott nyári leves nemcsak hűsít, de a szezon friss alapanyagaiból is tápláló fogást varázsol. Legyen szó egy gyorsan összedobható krémlevesről, egy édes gyümölcslevesről vagy egy lassan főtt zöldséglevesről, a lehetőségek tárháza végtelen. Ha nem akarunk órákat a tűzhely mellett tölteni, de egy könnyed, különleges fogásra vágyunk, az alábbi receptek tökéletesek lehetnek.

Spárgakrémleves
Szereted a szezonális zöldségeket? Íme, 3 könnyed és hűsítő nyári leves
Fotó: NoirChocolate/Shutterstock
Összetevők:
  • 450 g spárga;
  • 1 teáskanál só;
    3 evőkanál sózott vaj (kb. 45 g);
  • fél közepes hagyma;
  • 2 gerezd fokhagyma;
  • 3 evőkanál liszt (kb. 24–25 g);
  • 480 ml tejföl;
  • fél teáskanál őrölt koriander (kb. 1–1,5 g);
  • fekete bors, ízlés szerint.
Így készítsük el:
  1. Töltsünk meg egy nagy fazekat kb. 480 ml vízzel, és helyezzünk bele egy párolókosarat. Forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzá a spárgát, és pároljuk puhára 3–4 perc alatt. Ezután szedjük ki a spárgát egy vágódeszkára, a vizet pedig öntsük át egy nagy mérőpohárba. A fazekat ne tegyük el, mert még szükségünk lesz rá.
  2. Ha a spárga már eléggé kihűlt, vágjuk le a végeit, majd hosszában vágjuk félbe a szálakat. Forgassuk össze egy csipet sóval, és tegyük félre ezeket a tálaláshoz. A megmaradt spárgát tegyük egy turmixgépbe, adjunk hozzá 240 ml-t a félretett főzővízből, majd turmixoljuk simára.
  3. Olvasszuk fel a vajat a korábban használt fazékban, közepes lángon. Adjuk hozzá a finomra vágott hagymát, és pároljuk 3–4 percig, amíg elkezd megpuhulni. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és főzzük további 30 másodpercig, amíg illatozni kezd. Szórjuk bele a lisztet, és keverjük simára.
  4. Lassan keverjük hozzá a tejfölt és a megmaradt gőzölgő főzővizet, amíg egynemű állagot nem kapunk. Ízesítsük 1 teáskanál sóval és az őrölt korianderrel. Forraljuk fel, majd időnként megkeverve főzzük 10–15 percig, amíg a leves sűrűsödni kezd.
  5. Adjuk hozzá a spárgapürét, és keverjük össze alaposan. Kóstoljuk meg, ha szükséges, fűszerezzük még egy kis sóval vagy borssal. Melegítsük át a levest, majd kanalazzuk tálkákba. A félretett spárgadarabokkal díszítsük, és frissen őrölt borssal ízesítsük.
Csirkés kukoricaleves
Szereted a szezonális zöldségeket? Íme, 3 könnyed és hűsítő nyári leves
Fotó: Goiipic/Shutterstock
Összetevők:
  • 6 szelet szalonna;
  • 30 g sótlan vaj;
  • 180 g sárga hagyma;
  • 120 g zeller (kb. 3 szár);
  • 120 g piros kaliforniai paprika;
  • 2 gerezd fokhagyma;
  • 45 g liszt;
  • 1500 ml csirkealaplé;
  • 350 g burgonya;
  • 5 g só;
  • 1 teáskanál őrölt fekete bors;
  • 600 g kukoricaszem (friss vagy fagyasztott, kb. 5 csőből);
  • 450 g főtt, aprított csirkehús;
  • 240 ml tejszín;
  • 3 szál zöldhagyma
Így készítsük el:
  1. Süssük ropogósra a szalonnát egy öntöttvas edényben, közepes lángon, időnként megkeverve. Szedjük ki a szalonnadarabokat egy papírtörlővel bélelt tányérra, a visszamaradt zsiradékot pedig hagyjuk az edényben.
  2. Adjuk hozzá a vajat, és hagyjuk, hogy felolvadjon. Ezután tegyük bele a hagymát, a zellert és a paprikát, és időnként megkeverve főzzük kb. 4 percig, amíg a zöldségek kissé megpuhulnak. Keverjük bele a fokhagymát, és főzzük további 30 másodpercig, amíg illatos lesz. Szórjuk meg a zöldségeket liszttel, és kevergetve pirítsuk 1 percig, majd fokozatosan folyamatos kevergetés mellett, fokozatosandjuk adjuk hozzá a csirkealaplevet.
  3. Ezután jöhet rá a meghámozott, felkockázott burgonya, ezt sózzuk, borsozzuk, majd forraljuk fel a levest. Főzzük kb. 10 percig, amíg a burgonya megpuhul, és könnyen átszúrható lesz a villával.
  4. Keverjük bele a kukoricát, az aprított főtt csirkét és a tejszínt, majd forraljuk vissza, és főzzük további 10–15 percig, amíg a leves kissé besűrűsödik.
  5. Tálaláskor szórjuk meg a levest a ropogós szalonnadarabokkal és az aprított zöldhagymával.
Krémes tortellini leves
Szereted a szezonális zöldségeket? Íme, 3 könnyed és hűsítő nyári leves
Fotó: Ezume Images/Shutterstock
Összetevők:
  • 2 liter alacsony nátriumtartalmú zöldség- vagy csirkealaplé;
  • 1 zacskó (kb. 450 g) fagyasztott borsó és sárgarépa keverék;
  • 280 g friss sajttortellini;
  • 120 ml tejszín;
  • só és frissen őrölt fekete bors (ízlés szerint);
  • reszelt parmezán sajt és kruton a tálaláshoz;
  • olívaolaj a tálaláshoz
Így készítsük el:
  1. Forraljuk fel az alaplevet egy közepes méretű lábasban, közepes hőfokon.
  2. Adjuk hozzá a fagyasztott zöldségeket, és forraljuk fel újra gyengéden, hogy az összetevők átmelegedjenek.
  3. Tegyük bele a tortellinit, és főzzük 3–5 percig, amíg szinte teljesen megpuhul.
  4. Öntsük hozzá a tejszínt, és főzzük további 2 percig. Kóstoljuk meg, majd fűszerezzük sóval és borssal, ízlés szerint. Kanalazzuk tálkákba, szórjunk a tetejére reszelt parmezánt és krutont, végül locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal.

Forrás: The Pioneer Woman

 

Nyitókép: Tortellinivel gazdagított zöldségleves./Maria_Usp/Shutterstuck
október 08., 2025  ●  Gasztronómia

3 mennyei sütőtökös recept a bekuckózós, őszi napokra

október 10., 2025  ●  Gasztronómia

Készítsd el te is Harry Potter kedvenc italát!