Minden szilvaimádót levesz a lábáról ez a 3 nagyszerű őszi recept
augusztus 28., 2025  ●  Gasztronómia  ●   in.hu

Minden szilvaimádót levesz a lábáról ez a 3 nagyszerű őszi recept

Bár magában is isteni, a szilva a konyhában mutatja meg igazán a formáját. Süssük, pároljuk, süssük süteménybe, tegyük tésztába vagy párosítsuk erős fűszerekkel – pikáns ízvilága szinte bármilyen elkészítési módhoz passzol, édeshez és sós ételhez egyaránt.
Szarvasragu ragadós szecsuáni szilvával

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál szezámolaj;
  • 500 g bio szarvas hús, kockákra vágva;
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva vagy reszelve;
  • egy ujjnyi darab gyömbér, meghámozva és vékony csíkokra vágva;
  • 1 teáskanál szecsuáni bors, zúzva;
  • 1 csipet chilipehely;
  • 1 csillagánizs;
  • 1 evőkanál sima liszt;
  • 1 csokor újhagyma, durvára vágva;
  • 400 ml marhahúsleves;
  • 3 evőkanál sötét szójaszósz;
  • 1 evőkanál almaecet;
  • 1 evőkanál sötétbarna cukor;
  • 2 evőkanál mirin;
  • 5 szilva, félbevágva és kimagozva;
  • 300 g brokkoli;
  • 2 teáskanál fekete vagy fehér szezámmag;
  • 400 g rövid szemű rizs, párolt, tálaláshoz.
Minden szilvaimádót levesz a lábáról ez a 3 nagyszerű őszi recept
Fotó: Mykolal Mykolal/Shutterstock
Elkészítés:
  1. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Hevítsük fel az olajat egy nagy, vastag aljú serpenyőben erős lángon, adjuk hozzá a szarvas húst, és 5 percig pirítsuk, egyszer megfordítva, amíg meg nem pirul.
  2. Adjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért, a szecsuáni borsot, a chili pehelyeket és a csillagánizst; 2 percig pirítsuk. Keverjük hozzá a lisztet, főzzük még 1 percig, majd adjuk hozzá az újhagymát (egy kis maréknyit tegyünk félre díszítéshez), a húslevest, a szójaszószt, az ecetet, a cukrot és a mirint. Forraljuk fel, fedjük le, és tegyük a sütőbe 1 órára.
  3. Vegyük ki a serpenyőt a sütőből, adjuk hozzá a szilvát, fedjük le, és tegyük vissza a sütőbe 30 percre, vagy amíg a hús meg nem puhul. Ízlés szerint fűszerezzük.
  4. A brokkolit pároljuk puhára, majd a szarvas hússal és a szilvával együtt tálaljuk, rizs, egy kevés szezámmag és a félretett újhagyma kíséretében.
Szilva és marcipán galette

Hozzávalók:

  • 500 g szilva, kimagozva és 1 cm vastag szeletekre vágva;
  • 1 evőkanál kukoricaliszt;
  • fél teáskanál őrölt fahéj;
  • 50 g aranybarna cukor;
  • 1 klementin, reszelt héja;
  • 1 evőkanál porcukor;
  • 100 g aranybarna marcipán;
  • 1 db tésztalap, ha fagyasztott, akkor a hűtőben felolvasztva;
  • 1 evőkanál őrölt mandula;
  • 1 közepes méretű tojássárgája, felverve;
  • 2 evőkanál mandulaforgács;
  • 1 gombóc vaníliafagylalt, tálaláshoz (opcionális).
Minden szilvaimádót levesz a lábáról ez a 3 nagyszerű őszi recept
Fotó: Elena Hramova/Shutterstock
Elkészítés:
  1. Tegyük a szilvát egy nagy keverőtálba, adjuk hozzá a kukoricalisztet, a fahéjat, a cukrot és a klementin héját, óvatosan keverjük össze, amíg a szilva egyenletesen be nem borul, majd tegyük félre.
  2. Szórjuk meg enyhén porcukorral a munkafelületünket, és egy sodrófával nyújtsunk 75 g marcipánt 22 cm-es körré.
  3. A maradék marcipánt vágjuk 1 cm-es kockákra. Egy sütőpapírral bélelt tepsin nyújtsuk a tésztát 25 cm-es körré. A marcipán kört a közepére tesszük, és szórjuk meg az őrölt mandulával. Rendezzük el a szilvát a tetején, 3 cm-es tésztaszegélyt hagyva. Szórjuk rá a felaprított marcipánt.
  4. Hajtsuk be a tésztaszegélyt, hogy átfedje a szilvát, és közben csípjük össze a repedéseket. Kenjük meg a tésztát felvert tojással, és szórjuk rá a mandulaszeleteket. Csúsztassuk a galettet egy tepsire, fedjük le, és fagyasszuk le legfeljebb 4 hétre.
  5. Használat előtt melegítsük elő a sütőt 200 Celsius-fokra, és tegyünk egy nagy tepsit a sütő közepére 10 percre, hogy felmelegedjen. Csúsztassuk a fagyasztott galettet a forró tepsire (a sütőpapíron), és süssük 35-40 percig, amíg a tészta aranybarna és ropogós nem lesz.
  6. Tálalás előtt hagyjuk 5-10 percig hűlni. A maradékot hűtőszekrényben legfeljebb 2 napig tároljuk.
Pörkölt szilva, kakukkfű és mézes Eton Mess

Hozzávalók:

  • 4 nagy tojásfehérje;
  • 100 g finom cukor;
  • 100 g folyékony méz;
  • 400 g szilva, darabokra vágva;
  • 4 ág kakukkfű;
  • 250 ml tejszín;
  • 250 ml görög joghurt.
@drizzleanddip This‎ roasted‎ plum‎ Eton‎ mess‎ recipe‎ with‎ almonds‎ is‎ a‎ delicious‎ dessert‎ to‎ make‎ while‎ plums‎ are‎ in‎ peak‎ season.‎ The‎ tartness‎ of‎ the‎ fruit‎ offsets‎ the‎ sweetness‎ of‎ the‎ meringue‎ and‎ Eton‎ mess‎ is‎ always‎ a‎ crowd-pleaser. ⁣‎ ⁣Fruit‎ +‎ whipped‎ cream‎ +‎ crumbled‎ meringue‎ +‎ toasted‎ almonds.‎ What's‎ not‎ to‎ love? ⁣‎ ⁣You‎ can‎ make‎ your‎ own‎ meringues‎ and‎ roast‎ the‎ plums‎ in‎ advance,‎ then‎ assemble‎ this‎ dessert‎ in‎ minutes‎ before‎ serving.‎ Toasted‎ almonds‎ add‎ a‎ lovely‎ crunchy‎ element‎ to‎ the‎ dish. ⁣‎ ⁣I‎ like‎ to‎ serve‎ these‎ in‎ individual‎ glasses‎ topped‎ with‎ slices‎ of‎ plums‎ and‎ toasted‎ flaked‎ almonds‎ for‎ garnish. ⁣ ⁣#recipe#dessert#easyrecipes ♬ Dreaming - Austin Farwell
Elkészítés:
  1. Melegítsük elő a sütőt 150 Celsius-fokra, majd béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral. Egy nagy tálban verjük kemény habbá a tojásfehérjét elektromos habverővel. Adjuk hozzá a cukrot negyedenként, majd ismételjük meg, amíg az összes cukor elfogy. Adjuk hozzá a mézet, és verjük újra kemény habbá.
  2. Osszuk el a keveréket arányosan az előkészített tepsin úgy, hogy összesen 12, egyenletes távolságra elhelyezett kis halom keletkezzen. Süssük 1 óra 15 percig, ezután pedig kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk bent pihenni a habcsókokat, amíg teljesen kihűlnek és megszáradnak.
  3. A szilva elkészítéséhez melegítsük elő a sütőt 200 Celsius-fokra. Helyezzük a szilvadarabokat egy tepsibe, szórjuk rá a kakukkfű ágakat, majd süssük 15-20 percig, amíg puha és lekváros nem lesz. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
  4. Verjük fel a tejszínt egy tálban, amíg sűrű és habos nem lesz, és keverjük hozzá a joghurtot.
  5. Törjük darabokra a habcsókokat. Rétegezzük poharakba a habcsókot, a tejszínhabot és a sült szilvát, majd tálaljuk.

(Independent)

Nyitókép: Minden szilvaimádót levesz a lábáról ez a 3 nagyszerű őszi recept/Elena Hramova/Shutterstock
november 01., 2025  ●  Gasztronómia

A legfinomabb édesburgonyás sütemény, aminek te sem tudsz…

október 31., 2025  ●  Gasztronómia

Nagyon nem mindegy, mennyit eszünk a magyarok egyik kedvenc…

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!