
augusztus 28., 2025 ● Gasztronómia ●
in.hu
Minden szilvaimádót levesz a lábáról ez a 3 nagyszerű őszi recept
Bár magában is isteni, a szilva a konyhában mutatja meg igazán a formáját. Süssük, pároljuk, süssük süteménybe, tegyük tésztába vagy párosítsuk erős fűszerekkel – pikáns ízvilága szinte bármilyen elkészítési módhoz passzol, édeshez és sós ételhez egyaránt.
Szarvasragu ragadós szecsuáni szilvával
Hozzávalók:
- 2 evőkanál szezámolaj;
- 500 g bio szarvas hús, kockákra vágva;
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva vagy reszelve;
- egy ujjnyi darab gyömbér, meghámozva és vékony csíkokra vágva;
- 1 teáskanál szecsuáni bors, zúzva;
- 1 csipet chilipehely;
- 1 csillagánizs;
- 1 evőkanál sima liszt;
- 1 csokor újhagyma, durvára vágva;
- 400 ml marhahúsleves;
- 3 evőkanál sötét szójaszósz;
- 1 evőkanál almaecet;
- 1 evőkanál sötétbarna cukor;
- 2 evőkanál mirin;
- 5 szilva, félbevágva és kimagozva;
- 300 g brokkoli;
- 2 teáskanál fekete vagy fehér szezámmag;
- 400 g rövid szemű rizs, párolt, tálaláshoz.

Fotó: Mykolal Mykolal/Shutterstock
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Hevítsük fel az olajat egy nagy, vastag aljú serpenyőben erős lángon, adjuk hozzá a szarvas húst, és 5 percig pirítsuk, egyszer megfordítva, amíg meg nem pirul.
- Adjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért, a szecsuáni borsot, a chili pehelyeket és a csillagánizst; 2 percig pirítsuk. Keverjük hozzá a lisztet, főzzük még 1 percig, majd adjuk hozzá az újhagymát (egy kis maréknyit tegyünk félre díszítéshez), a húslevest, a szójaszószt, az ecetet, a cukrot és a mirint. Forraljuk fel, fedjük le, és tegyük a sütőbe 1 órára.
- Vegyük ki a serpenyőt a sütőből, adjuk hozzá a szilvát, fedjük le, és tegyük vissza a sütőbe 30 percre, vagy amíg a hús meg nem puhul. Ízlés szerint fűszerezzük.
- A brokkolit pároljuk puhára, majd a szarvas hússal és a szilvával együtt tálaljuk, rizs, egy kevés szezámmag és a félretett újhagyma kíséretében.
Szilva és marcipán galette
Hozzávalók:
- 500 g szilva, kimagozva és 1 cm vastag szeletekre vágva;
- 1 evőkanál kukoricaliszt;
- fél teáskanál őrölt fahéj;
- 50 g aranybarna cukor;
- 1 klementin, reszelt héja;
- 1 evőkanál porcukor;
- 100 g aranybarna marcipán;
- 1 db tésztalap, ha fagyasztott, akkor a hűtőben felolvasztva;
- 1 evőkanál őrölt mandula;
- 1 közepes méretű tojássárgája, felverve;
- 2 evőkanál mandulaforgács;
- 1 gombóc vaníliafagylalt, tálaláshoz (opcionális).

Fotó: Elena Hramova/Shutterstock
Elkészítés:
- Tegyük a szilvát egy nagy keverőtálba, adjuk hozzá a kukoricalisztet, a fahéjat, a cukrot és a klementin héját, óvatosan keverjük össze, amíg a szilva egyenletesen be nem borul, majd tegyük félre.
- Szórjuk meg enyhén porcukorral a munkafelületünket, és egy sodrófával nyújtsunk 75 g marcipánt 22 cm-es körré.
- A maradék marcipánt vágjuk 1 cm-es kockákra. Egy sütőpapírral bélelt tepsin nyújtsuk a tésztát 25 cm-es körré. A marcipán kört a közepére tesszük, és szórjuk meg az őrölt mandulával. Rendezzük el a szilvát a tetején, 3 cm-es tésztaszegélyt hagyva. Szórjuk rá a felaprított marcipánt.
- Hajtsuk be a tésztaszegélyt, hogy átfedje a szilvát, és közben csípjük össze a repedéseket. Kenjük meg a tésztát felvert tojással, és szórjuk rá a mandulaszeleteket. Csúsztassuk a galettet egy tepsire, fedjük le, és fagyasszuk le legfeljebb 4 hétre.
- Használat előtt melegítsük elő a sütőt 200 Celsius-fokra, és tegyünk egy nagy tepsit a sütő közepére 10 percre, hogy felmelegedjen. Csúsztassuk a fagyasztott galettet a forró tepsire (a sütőpapíron), és süssük 35-40 percig, amíg a tészta aranybarna és ropogós nem lesz.
- Tálalás előtt hagyjuk 5-10 percig hűlni. A maradékot hűtőszekrényben legfeljebb 2 napig tároljuk.
Pörkölt szilva, kakukkfű és mézes Eton Mess
Hozzávalók:
- 4 nagy tojásfehérje;
- 100 g finom cukor;
- 100 g folyékony méz;
- 400 g szilva, darabokra vágva;
- 4 ág kakukkfű;
- 250 ml tejszín;
- 250 ml görög joghurt.
@drizzleanddip This roasted plum Eton mess recipe with almonds is a delicious dessert to make while plums are in peak season. The tartness of the fruit offsets the sweetness of the meringue and Eton mess is always a crowd-pleaser. Fruit + whipped cream + crumbled meringue + toasted almonds. What's not to love? You can make your own meringues and roast the plums in advance, then assemble this dessert in minutes before serving. Toasted almonds add a lovely crunchy element to the dish. I like to serve these in individual glasses topped with slices of plums and toasted flaked almonds for garnish. #recipe #dessert #easyrecipes ♬ Dreaming - Austin Farwell
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 150 Celsius-fokra, majd béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral. Egy nagy tálban verjük kemény habbá a tojásfehérjét elektromos habverővel. Adjuk hozzá a cukrot negyedenként, majd ismételjük meg, amíg az összes cukor elfogy. Adjuk hozzá a mézet, és verjük újra kemény habbá.
- Osszuk el a keveréket arányosan az előkészített tepsin úgy, hogy összesen 12, egyenletes távolságra elhelyezett kis halom keletkezzen. Süssük 1 óra 15 percig, ezután pedig kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk bent pihenni a habcsókokat, amíg teljesen kihűlnek és megszáradnak.
- A szilva elkészítéséhez melegítsük elő a sütőt 200 Celsius-fokra. Helyezzük a szilvadarabokat egy tepsibe, szórjuk rá a kakukkfű ágakat, majd süssük 15-20 percig, amíg puha és lekváros nem lesz. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
- Verjük fel a tejszínt egy tálban, amíg sűrű és habos nem lesz, és keverjük hozzá a joghurtot.
- Törjük darabokra a habcsókokat. Rétegezzük poharakba a habcsókot, a tejszínhabot és a sült szilvát, majd tálaljuk.
Nyitókép: Minden szilvaimádót levesz a lábáról ez a 3 nagyszerű őszi recept/Elena Hramova/Shutterstock
november 01., 2025 ● Gasztronómia
október 31., 2025 ● Gasztronómia
Nagyon nem mindegy, mennyit eszünk a magyarok egyik kedvenc…

