Matthew Broderick tortilla levesénél nincs tökéletesebb választás őszre
október 18., 2025  ●  Gasztronómia  ●   in.hu

Matthew Broderick tortilla levesénél nincs tökéletesebb választás őszre

Matthew Brodericket a legtöbben Ferris Bueller legendás szerepével azonosítjuk a Meglógtam a Ferrarival című filmből, de azt kevesen tudják róla, hogy a konyhában is megállja a helyét. A ’90-es években a Newman’s Own szakácskönyvben osztotta meg egyik kedvenc receptjét: egy fűszeres, melengető tortilla levest, amely tökéletes választás a hűvös, őszi napokra.

Hozzávalók:
  • 3 db nagy, érett paradicsom
  • 1 kimagozott jalapeñó paprika félbevágva
  • 4 puha tortilla lap, vékony csíkokra vágva
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • apróra vágott hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • chilli por
  • 8 dl húsleves alaplé
  • 700 gramm konzerv paradicsom
  • ¼ teáskanál frissen őrölt bors
  • 1 evőkanál őrölt kömény
  • 10 g apróra vágott friss koriander
  • két babérlevél
  • a tetejére tejföl és lime
Az alap: feketére sült paradicsom

A recept alapját három nagy, érett paradicsom képezi, amelyeket Broderick kevés olajjal forró serpenyőben szenesre pirít. A paradicsomokat megforgatja, amíg minden oldaluk sötét színű nem lesz, majd hagyja kihűlni, kicsumázza és félbevágja. Ez adja a leves mély, füstös alapízét.

A fűszeres alap elkészítése

Egy nagy lábasban felforrósítja az olívaolajat, majd rövid ideig pirítja benne a fokhagymát és az apróra vágott hagymát. Ezután beleteszi a kimagozott jalapeñót, valamint egy 700 grammos konzerv paradicsomot.

Hozzáadja a szenesre sült paradicsomokat is, és ízlés szerint megfűszerezi köménnyel, chilivel és fokhagymaporral. Broderick aprított koriandert és két babérlevelet is használ az ízesítéshez. Az alapot felönti a húsleves alaplével, majd további vízzel, hogy az alapanyagokat bőven ellepje, majd forrás után fél órán át lassan főzi a levest.

Matthew Broderick tortilla levesénél nincs tökéletesebb választás őszre
Fotó: Ron Adar/Shutterstock
A tortilla titka

A leves lelke természetesen a tortilla. Broderick négy kukorica tortillát feketére pirít forró serpenyőben, majd darabokra törve a leveshez adja. Újabb 15 perc főzés után a babérleveleket eltávolítja. Trükkje, hogy botmixerrel krémesíti a levest, így a tortilla íze minden falatban érvényesül majd a későbbiekben.

Befejezés és tálalás

A leves sűrűségét további húslevessel állítja be a színész, majd tetejére tortilla chipset, avokádót és egy kanál tejfölt tesz.

Matthew Broderick tortilla levesénél nincs tökéletesebb választás őszre
Fotó: Wirestock Creators/Shutterstock
Változatok és extrák

A recept könnyen alakítható: apróra vágott csirkehússal laktatóbbá tehetjük, fekete babbal vegetáriánus fehérjével gazdagíthatjuk, vagy teljesen húsmentessé alakíthatjuk zöldségalaplével. A csípősséget jalapeño helyett poblano paprikával mérsékelhetjük, kukoricával tartalmasabbá tehetjük, a fűszerezést pedig cayenne-borssal, korianderrel, füstölt paprikával vagy oregánóval variálhatjuk. A feltéteknél is szabad a játék: tejföl helyett sajt, újhagyma vagy friss lime adhat új réteget az ízhez.

Ez a füstös, fűszeres tortilla leves igazi őszi klasszikus – egyszerű, mégis sokféleképpen alakítható, és garantáltan átmelegít a hideg napokon.

(Eating Well)

Nyitókép: Larisa Blinova/Shutterstock
október 19., 2025  ●  Gasztronómia

Neked is ki kell próbálnod az Aperol Spritz őszi változatát!

október 06., 2025  ●  Gasztronómia

Margot Robbie leleplezte kedvenc 3 összetevős szendvicsét…