
Matthew Broderick tortilla levesénél nincs tökéletesebb választás őszre
Matthew Brodericket a legtöbben Ferris Bueller legendás szerepével azonosítjuk a Meglógtam a Ferrarival című filmből, de azt kevesen tudják róla, hogy a konyhában is megállja a helyét. A ’90-es években a Newman’s Own szakácskönyvben osztotta meg egyik kedvenc receptjét: egy fűszeres, melengető tortilla levest, amely tökéletes választás a hűvös, őszi napokra.
- 3 db nagy, érett paradicsom
- 1 kimagozott jalapeñó paprika félbevágva
- 4 puha tortilla lap, vékony csíkokra vágva
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- apróra vágott hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- chilli por
- 8 dl húsleves alaplé
- 700 gramm konzerv paradicsom
- ¼ teáskanál frissen őrölt bors
- 1 evőkanál őrölt kömény
- 10 g apróra vágott friss koriander
- két babérlevél
- a tetejére tejföl és lime
A recept alapját három nagy, érett paradicsom képezi, amelyeket Broderick kevés olajjal forró serpenyőben szenesre pirít. A paradicsomokat megforgatja, amíg minden oldaluk sötét színű nem lesz, majd hagyja kihűlni, kicsumázza és félbevágja. Ez adja a leves mély, füstös alapízét.
Egy nagy lábasban felforrósítja az olívaolajat, majd rövid ideig pirítja benne a fokhagymát és az apróra vágott hagymát. Ezután beleteszi a kimagozott jalapeñót, valamint egy 700 grammos konzerv paradicsomot.
Hozzáadja a szenesre sült paradicsomokat is, és ízlés szerint megfűszerezi köménnyel, chilivel és fokhagymaporral. Broderick aprított koriandert és két babérlevelet is használ az ízesítéshez. Az alapot felönti a húsleves alaplével, majd további vízzel, hogy az alapanyagokat bőven ellepje, majd forrás után fél órán át lassan főzi a levest.

A leves lelke természetesen a tortilla. Broderick négy kukorica tortillát feketére pirít forró serpenyőben, majd darabokra törve a leveshez adja. Újabb 15 perc főzés után a babérleveleket eltávolítja. Trükkje, hogy botmixerrel krémesíti a levest, így a tortilla íze minden falatban érvényesül majd a későbbiekben.
A leves sűrűségét további húslevessel állítja be a színész, majd tetejére tortilla chipset, avokádót és egy kanál tejfölt tesz.

A recept könnyen alakítható: apróra vágott csirkehússal laktatóbbá tehetjük, fekete babbal vegetáriánus fehérjével gazdagíthatjuk, vagy teljesen húsmentessé alakíthatjuk zöldségalaplével. A csípősséget jalapeño helyett poblano paprikával mérsékelhetjük, kukoricával tartalmasabbá tehetjük, a fűszerezést pedig cayenne-borssal, korianderrel, füstölt paprikával vagy oregánóval variálhatjuk. A feltéteknél is szabad a játék: tejföl helyett sajt, újhagyma vagy friss lime adhat új réteget az ízhez.
Ez a füstös, fűszeres tortilla leves igazi őszi klasszikus – egyszerű, mégis sokféleképpen alakítható, és garantáltan átmelegít a hideg napokon.
Neked is ki kell próbálnod az Aperol Spritz őszi változatát!