Gyorséttermi ételek srága háttéren: hagymakarikák, hamburger, sült csirke és hasábburgonya

Ezeket az ételeket senkinek sem ajánlott fogyasztani

A „mindent csak mértékkel” mondás nem véletlenül létezik. A legtöbb orvos és táplálkozási szakértő tudja, hogy ha teljesen megvonjuk magunktól a szeretett ételeket, az visszafelé sül el, és sokkal többet eszünk belőlük, mint kellene. Bizonyos ételek fogyasztását azonban a gasztroenterológusok messziről elkerülik, és minket is erre biztatnak. Íme.


1. Fehérjeszeletek

Bár egyes fehérjeszeletek, például a valódi gyümölcsökből és diófélékből készültek, jobbak, mint mások, Dr. Harmony Allison gasztroenterológus azt mondja, ő soha nem eszik magasan feldolgozottakat, melyek rengeteg ismeretlen hasznosságú adalékanyagot tartalmaznak. Különösen a szuper-feldolgozott fehérjeszeletek vezethetnek puffadáshoz és gázokhoz.

„Ugyanannyi fehérjét egy csésze tejben, egy adag mogyoróvajban, diófélékben vagy tökmagban is megkaphatod”

– mondja.

2. Steak

„Kerülöm a vörös húsokat, különösen a steakeket és a hamburgereket. A vörös hús és a feldolgozott hús növeli a vastagbélrák és a vastagbélpolipok kockázatát. Magas a telített zsírok tartalma, de ha mégis fogyasztjuk őket, fontos az elfogyasztott mennyiség: a vastagbélrák kockázata azoknál magasabb, akik napi 100 grammnál többet fogyasztanak (ez alig negyed kiló)”

– mondja Dr. Reezwana Chowdhury, a Baltimore-i Johns Hopkins Hospital gasztroenterológusa.

3. Hot dog és más feldolgozott húsok

Dr. Rabia De Latour, a NYU Grossman School of Medicine gasztroenterológusa és orvosprofesszor-helyettese távol tartja magát a feldolgozott húsoktól.

„A vörös és a feldolgozott húsoknál nagyobb a vastagbélrák kockázata. Az adatok szerint a vörös és feldolgozott húsok heti négyszeri vagy többszöri fogyasztása akár 20%-kal megnövekedett vastagbélrákkockázattal is összefüggésbe hozható.”

4. Olajban kisütött hal vagy csirke

„Tanulmányok kimutatták, hogy a sütőolaj kedvezőtlenül módosíthatja a bélmikrobiomot, ami az érelmeszesedés (a zsír és más anyagok felhalmozódása az artériák falán) súlyosbodásához vezethet”

– magyarázza Dr. Mahmoud Ghannoum mikrobiomkutató.

Hosszú távon ez a felhalmozódás olyan következményekhez vezethet, mint a szívroham és a sztrók.

5. Szóda

A szóda vagy bármilyen más típusú cukros ital rendszeres fogyasztása kicsit sem egészséges. Dr. Simon C. Matthews, a Johns Hopkins Hospital gasztroenterológusa arra figyelmeztet, hogy ezek az italok krónikus betegségekkel is összefüggésbe hozhatók, mint például a cukorbetegség és a szívbetegség.

Emellett gyakran összefüggésbe hozzák őket a puffadás, böfögés és reflux gyomor-bélrendszeri tünetek kiváltásával, különösen, ha szénsavas és koffeintartalmú formájukban kombinálják őket.

6. Fehér kenyér

Dr. Shilpa Grover, a bostoni Brigham and Women's Hospital gasztroenterológiai részlegének onko-gasztroenterológiai programjának igazgatója szerint a finomított gabonafélék nem tesznek jót a bélrendszerünknek.

„A táplálkozási szokásokat értékelő tanulmányok egyértelműen kimutatták, hogy a vörös és feldolgozott húsok és a finomított gabonafélék magas bevitele a divertikulumgyulladás [gyulladásos tasakok kialakulásának] fokozott kockázatával jár. A korábban feltételezettekkel ellentétben a diófélék, a kukorica és a pattogatott kukorica nem jár együtt a divertikulumgyulladás, illetve az olyan szövődmények, mint a divertikulitisz vagy a vérzés kialakulásának kockázatának növekedésével.”

(Huffpost)

Nyitókép: Shutterstock