Amerikai űrhajós a Holdon

A NASA visszakövetelte az illegálisan aukcióra bocsájtott holdport

Az 1969-es Apollo-11 küldetés során az űrhajósoknak mintát kellett gyűjteniük. A holdport kutatási célokból használták, most viszont aukcióra került egy adag azokkal a csótánymaradványokkal együtt, melyeken egykoron a kísérleteket végezték. A NASA visszakövetelte a mintákat az aukciósháztól.


Az Apollo-11 pilótái — Neil Armstrong és Buzz Aldrin űrhajósok — összesen 21,3 kilogramm holdport gyűjtöttek a küldetésük során. Ebből a mennyiségből 2 kilogramm olyan tudósokhoz került, akik az idegen talajminta hatásait vizsgálták a földi élőlényeken. Rovarokon, a vízi élővilág tagjain és mikrobákon történtek a kísérletek.

Néhányat ezek közül beoltottak a porral, hogy egyenesen a véráramukba jusson az anyag, másoknak az étrendjét egészítették ki vele, egyes rovarok alá pedig betették talaj gyanánt. Az idén árverésre kínált porminta eredetileg Marion Brooks, entomológus birtokában volt, aki a port csótányok etetésével tesztelte. Beszámolói alapján a tesztalanyok nem mutatták megbetegedés jeleit az idegen anyagtól.

Az \u00e1rver\u00e9sre k\u00edn\u00e1lt holdpor \u00e9s a hozz\u00e1 tartoz\u00f3 k\u00eds\u00e9rleti eszk\u00f6z\u00f6k

Fotó: RR Auction

A kísérletek végeztével Brooks nem szolgáltatta vissza az eszközöket és a mintákat, hanem megtartotta magának, majd halála után a lánya adott túl rajtuk. Az RR Auction aukciósházban meghirdetett árverés egy névtelen feladó megbízásából történt. A hír hallatán a NASA ügyvédjei léptek közbe, hogy visszaszerezzék a holdport, a csótányok maradványait, valamint a kísérletekben használt mikroszkópos tárgylemezeket.

„Az összes Apollo-minta, ahogyan ebben a tárgygyűjteményben szerepel, a NASA tulajdona, és soha egyetlen személy, egyetem vagy más szervezet sem kapott engedélyt arra, hogy az elemzés, megsemmisítés vagy egyéb felhasználás után bármilyen célra — különösen eladás vagy egyéni kiállítás céljából — megtartsa azokat"

— olvashatjuk a NASA levelében.

Az űrügynökség továbbá felkérte az aukciósházat, hogy minden licitet tekintsen semmisnek a holdmintákat illetően, az árverést pedig szűntessék be. Mark Zaid, az aukciósház ügyvédje megerősítette, hogy együttműködnek a NASA-val ebben az ügyben — írja a ScienceAlert.

Nyitókép: Shutterstock