Vércukorszintjét mérő nő

Ez a gyakori élelmiszer 60%-kal növeli a cukorbetegség kockázatát

A cukorbetegség globális előfordulási gyakorisága átlagosan 8,5 százalék.

Bár a tojás bőségesen tartalmaz tápanyagokat, többek között fehérjét, B-vitaminokat, szelént, cinket, luteint, zeaxantint és kolint, mindennapos fogyasztása azonban továbbra is ellentmondásos.

Egy tanulmány szerint a napi egy vagy több tojás fogyasztása 60 százalékkal növeli a cukorbetegség esélyét. Az 1991 és 2009 között folytatott kutatás kínai egészségügyi és táplálkozási felmérés adatai alapján 8545 kínai felnőttnél vizsgálták a fokozott tojásfogyasztás és a cukorbetegség közötti kapcsolatot.

A cukorbetegség globális előfordulási gyakorisága átlagosan 8,5 százalék, míg Kínában 11 százalék fölött van, ami riasztó közegészségügyi probléma, olvasható a PsyBlog cikkében.

Dr. Ming Li, a tanulmány társszerzője szerint fontos megérteni, hogy milyen étrendi tényezők befolyásolhatják a betegség növekvő gyakoriságát.

„Az elmúlt néhány évtizedben Kína jelentős táplálkozási átalakuláson ment keresztül, melynek során sok ember a hagyományos, gabonaféléket és zöldségeket tartalmazó étrendről a feldolgozottabb, nagyobb mennyiségű húst, rágcsálnivalókat és energiadús ételeket tartalmazó étrendre tért át. Ezzel párhuzamosan a tojásfogyasztás is folyamatosan nőtt; 1991 és 2009 között a tojásfogyasztó emberek száma Kínában majdnem megduplázódott.

Bár Li szerint a tojásfogyasztás és a cukorbetegség közötti összefüggést gyakran vitatják, tanulmányuk célja felmérni az emberek hosszú távú tojásfogyasztását és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, amelyet az éhgyomri vércukorszint alapján határoztak meg.

„Azt találtuk, hogy a magasabb hosszú távú tojásfogyasztás (napi 38 grammnál nagyobb) körülbelül 25 százalékkal növelte a cukorbetegség kockázatát a kínai felnőttek körében. Továbbá azoknál a felnőtteknél, akik rendszeresen sok tojást ettek (napi 50 grammnál többet, azaz egy tojásnak megfelelő mennyiséget), 60 százalékkal nőtt a cukorbetegség kockázata”

– fogalmazott.

A tanulmány nem tisztázza, hogy a résztvevők milyen táplálkozási mintákat és főzési módszereket alkalmaztak.

Például a tojás a modern étrendben gyakran szerepel magas kalóriatartalmú ételekben, sült, feldolgozott, rágcsálnivalókban, süteményekben és desszertekben, vagy olyan finomított gabonafélékkel együtt fogyasztják, mint a fehér kenyér és a fehér rizs.

Ezek az élelmiszerek bizonyítottan növelik a vércukorszintet és csökkentik az inzulinérzékenységet, ami cukorbetegséghez vezet.

Nyitókép: Shutterstock