Zöldséget vágó kéz

Ez az 5 élelmiszer csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát

Egy új tanulmány szerint számos élelmiszer hozzájárulhat az emberek és a bolygó hosszú távú egészségéhez.


Egy új tanulmányban a kutatók egy általuk létrehozott, Planetary Health Diet Index (PHDI) nevű eszközt használtak az élelmiszerek és azok emberi és környezeti egészségre gyakorolt hatásainak áttekintésére. Az eredmények azt mutatják, hogy a környezetileg fenntarthatóbb étrendet fogyasztók 25%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg a 30 éves követési időszak alatt, mint a kevésbé fenntartható étrendet követők.

„Ez az étrendi index segíteni fogja a közegészségügyi dolgozókat abban, hogy megértsék a lakosság étrendjének jelenlegi egészségességét és fenntarthatóságát, és az étrendi beavatkozások hatásának indikátoraként szolgál majd. Továbbá, a politikai döntéshozók felhasználhatják ezeket a bizonyítékokat, hogy döntéseket hozzanak a PHDI növelését célzó stratégiák prioritásainak meghatározásáról, hogy 2050-re elérjék a globális szén-dioxid-semlegességi célt”

– mondta Linh Bui, a tanulmány szerzője és a Harvard T.H. Chan School of Public Health táplálkozástudományi tanszékének doktorjelöltje.

5 élelmiszer, amely az emberi egészség és a bolygó javát szolgálja

Lui a Healthline-nak elmondta, hogy mindig is élénken érdeklődött a környezetre gyakorolt emberi hatások enyhítése iránt. Kutatócsoportja öt olyan kulcsfontosságú élelmiszert azonosított, amelyek pozitívan befolyásolják az emberi egészséget, és növelhetik az élettartamot. Ezek a következők:

  • teljes kiőrlésű gabonafélék
  • gyümölcsök
  • nem keményítőtartalmú zöldségek (pl. karfiol, brokkoli, gomba és paradicsom)
  • diófélék
  • telítetlen olajok (pl. olíva-, mogyoró-, dió-, napraforgó-, repce- és kukoricaolaj).
„Ezek az egészséges növényi alapú élelmiszerek összefüggésbe hozhatók a krónikus betegségek, például a szívkoszorúér-betegség, a vastagbélrák, a cukorbetegség, a sztrók és a teljes halálozás alacsony kockázatával, valamint a környezetre gyakorolt alacsony hatásokkal, mint például a vízhasználat, a savasodás, az eutrofizáció, a földhasználat, üvegházhatást okozó gázok kibocsátás”

– jegyezte meg Lui.

Az új tanulmányt a Dr. Walter Willet által vezetett és a Lancet című folyóiratban 2019-ben megjelent jelentés ihlette, melyben azt írják, hogy a világ nagy része nem táplálkozik megfelelően, és az élelmiszertermelés a környezeti rendszereket és folyamatokat a biztonságos határokon túlra szorítja. Az élelmezési rendszer globális átalakítására szólítottak fel.

„Nagyon megdöbbentett, hogy a táplálkozási döntések milyen erőteljes hatást gyakorolnak a bolygó környezeti kapacitására”

– mondta Lui, aki ennek alapján fejlesztette ki a PHDI-t, amely a lendületet adta az Egyesült Államokban 63 081 nőt és 44 275 férfit követő, új, longitudinális vizsgálathoz.

A PHDI egy étrendi pontszámot ad az emberek számára, majd ezeket a pontszámokat összefüggésbe hozza a különböző okokból bekövetkező halálozás kockázatával egy több mint 30 éves követési időszak alatt, magyarázza Maddie Pasquariello amerikai dietetikus.

„Figyelemre méltó, hogy integrálták azt, amit a bolygóbarát élelmiszerekről tudnak az EAT-Lancet referenciának nevezett táplálkozási útmutatóból, [a Willett által írt 2019-es jelentésből]. amely a környezeti szempontból különösen fenntartható élelmiszerekre összpontosít.”

Lui elmondta, hogy a cél az volt, hogy megbecsüljék a bolygó-egészséges étrend betartásának hatását a halálozási kockázatra. A kutatás szerint a bolygóbarát élelmiszerek, például a vörös húsok helyett növényi eredetű fehérjék fogyasztása, csökkenti az egyén esélyét arra, hogy olyan betegségekben haljon meg, mint a rák, valamint a szív-, légzőszervi és neurogeneratív betegségek.

„Ez az eredmény megerősítette hipotézisünket, miszerint a magasabb PHDI alacsonyabb halálozási kockázattal jár együtt.”

Pasquariello szerint az eredmények segíthetnek az egészségügyi szolgáltatóknak, a politikai döntéshozóknak, az embereknek és a bolygónak.

„Éles következtetéseket vonnak le arra vonatkozóan, hogy a bizonyos élelmiszerekkel – nevezetesen teljes kiőrlésű gabonafélékkel, gyümölcsökkel, nem keményítőtartalmú zöldségekkel, diófélékkel és telítetlen olajokkal – kiegyensúlyozott étrend mennyire fontos az általános egészség előmozdításában és a betegségek kockázatának csökkentésében. Ezek az eredmények azt is aláhúzták, hogy eközben hogyan lehetünk átgondoltak a környezeti hatásainkra is.”

Nyitókép: Shutterstock