Megvan a 100 szóban Budapest idei nyertes írása

Megvan a 100 szóban Budapest idei nyertes írása

Az idei alkalom a nyolcadik, hogy meghirdették a Budapest 100 szóban novellaversenyét. Az eddigiektől eltérően tizenkét győztes helyett huszonhármat hirdetnek ki, a top száz írást pedig egy Poket zsebkönyv formájában is elolvashatjuk majd. Mutatjuk a győztes írást!


A 100 szóbanBudapest szabályai nagyon egyszerűek: a jelentkezőknek egy egyszerű, maximum száz szavas szösszenetben kell leírniuk a véleményüket, élményeiket, benyomásaikat a városról. A pályázat a Mindspace, Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapest Brand közös projektjeként valósul meg.

A műveket négy főből álló zsűri értékelte: Varró Dániel (költő és műfordító), Janecskó Kata (újságíró, az tavalyi verseny nyertese), Szemes Botond (irodalmár) és Szemes Máté (szövegíró, kommunikációs tanácsadó).

Az első helyezést Fazekas Viktor nyerte el Telezöld című írásával:

„Senki nem tudja, hogy pontosan hogyan, de egyszer csak a város összes piros lámpája zöldre váltott. Mégis, csodával határos módon senkinek nem esett baja. A körúti taxisok sosem látott előzékenységgel engedték a zebrára lelépni a kisnyugdíjasokat, miközben azok zergefürgeséggel szökkentek a túloldalra. Mivel a villamosvezetőknek nem kellett a fékbe taposni, a forgóban kapaszkodás nélküli emberek sem döccentek egymásnak. Még a Margit-sziget sorompói is dicsőn a magasba emelkedtek, ám sem a kíváncsi turistákat szállító busz, sem a kacagó apukák által hajtott nyikorgó bringóhintók nem ütköztek össze a kocogó emberekkel. A folyton rohanó város egy röpke pillanatra célba ért."

A dobogó második fokát Homan Bence foglalhatta el egy sokkal rövidebb, de annál frappánsabb művel:

„Egyszer Antonio Banderas elsétált előttem a Nyugatinál. Nem ő volt az."

A huszonhárom győztes történethez Biacsics Renáta, Hitka Viktória, Zsuffa Zsanna, Moroncsik Ádám, Pernyész Dóra, Bíró Anna, Szabó Imola Julianna, Láng Anna, Holbis Emőke, Zengővári Judit, Cseszneg Gyöngyi, Thury Lili, Lobot Balázs, Stocker Alíz, Orosz Annabella, Herbszt László, Rumi Zsófi, Háznagy Gáspár, Radványi Maja, Jásdi Juli, Szigeti Árpád, Neszmélyi Réka és Édes Piroska készített illusztrációt. Ezeket november 25-től december 13-ig lehet megtekinteni a Városháza parkban. Mindemellett a száz legjobban sikerült alkotás a Poket automatákból is megvásárolható november 17-től.


Nyitókép: Instagram/100szobanbudapest