3-test-probléma

Ezért nézd meg a 3-test-problémát, ha még nem tetted

Készüljetek fel valami nagyon furcsa dologra" − így kezdődik a 3-test-probléma trailere, ami megadja az alaphangot ehhez az őrült és politikailag terhelt sci-fi drámához.



A nyolc epizódból álló sorozat március végén debütált, és hamar a Netflix legnézettebb műsorainak top 10-es listájára került. Nem meglepő, hogy nagy figyelmet kapott, tekintve, hogy a Trónok harca alkotói, David Benioff és D. B. Weiss álltak az élére, a True Blood írója, Alexander Woo mellett.

A Netflix sorozat CixinLiu A háromtest-probléma című regényét dolgozza fel, amely az ünnepelt A háromtest-trilógia első darabja. Meglehetősen ambiciózus ennek a high-concept sci-fi történetnek az adaptálása, mégis, ha valaki képes erre a kihívásra, hogy ezt a hihetetlenül bonyolult és többrétegű fantasy világot egy regény lapjairól a képernyőre ültessen, az Benioff és Weiss. Vigyázat, a cikk egy kevés spoilert tartalmaz!

​Miről szól a 3-test-probléma?

A történet a 60-as évek Kínájából egy olyan jövőbe vezet, amelyet egyikünk sem ismerne fel. A Netflix show, akárcsak a könyv, egy idegen inváziós cselekményben gyökerezik, de a történet elmeséléséhez először visszarepülünk az 1960-as évek Kínájába, az ország kulturális forradalmának csúcspontjára.

A kezdőjelenetben Ye Wenjie, a Zine Tseng által játszott asztrofizikus látja, hogy apját nyilvánosan agyonverik a vörös gárdisták, miután nem volt hajlandó figyelmen kívül hagyni a nyugaton felfedezett tudományos információkat. Miután apját megölték, Ye Wenjie-t száműzik, és egy munkásbrigádhoz csatlakozik Belső-Mongóliában, de asztrofizikusként továbbra is erős marad a hivatástudata. Amikor megkapja a lehetőséget, hogy válaszoljon egy idegen bolygóról érkező kapcsolatfelvételre, úgy dönt, hogy válaszol − ez a döntés súlyos következményekkel jár az emberiség jövőjére nézve.

Végül a jelenben folytatódik a történet, ahol egy csoport tehetséges tudós óriási nyomással néz szembe, hogy Ye Wenjie évtizedekkel ezelőtti döntésének eredményeként megmentsék az emberiséget a gyötrelmes sorstól.

​A 3-test-probléma hű a könyvhöz?

Az új Netflix-sorozat és a könyv között van néhány kulcsfontosságú különbség. Az eredeti könyv nagyrészt Kínában játszódik, a sorozat azonban az Egyesült Királyságba helyezi át a modern kori cselekményt, nemzetközi szereplőgárdával. Ez a döntés az eredeti rajongók egy részét frusztrálta, az egyik néző „laposnak és sekélyesnek" nevezte a remake-et, mondván, hogy „a tudományos-fantasztikus történet koncepcióját durván egyszerű vizuális látványossággá alakították át".

A sorozat készítői, Benioff és Weiss megvédték a döntést, és a Netflix sorozatát „célzottan globális jellegűnek" nevezték. Benioff kifejtette:

Ez a történet az emberiségről szól, és az emberiség küzdelméről egy megoldhatatlannak tűnő rejtéllyel, amely egy teljes egzisztenciális válságba torkollik. Ezért szerettük volna, amennyire csak lehet, az egész emberiséget képviselni. Embereket akartunk a világ minden tájáról. Igyekeztünk nagyon sokszínű, nemzetközi szereplőgárdát összeállítani, hogy érzékeltessük, hogy ez nem csak egy ország küzdelme, hanem egy globális küzdelem a túlélésért.

Az alkotók azt is elmondták, hogy fontos volt, hogy az adaptációnak legyen értelme azok számára is, akik nem ismerik a könyveket, és azok számára is, akik olvasták azokat.

​Mi is pontosan a háromtest-probléma?

Egyszerűen fogalmazva, a háromtest-probléma az, amikor három égitest (bolygók, csillagok vagy napok) ugyanabban a naprendszerben van − ami végső soron pusztítást végez a pályáikon. Dr. Matt Kenzie, a Cambridge-i Egyetem fizika docense és a 3-test-probléma tudományos tanácsadója elmagyarázza:

Amint három vagy több égitest egyszerre gyakorol egymásra erőt, a rendszer összeomlik. Ha három vagy több test van rajta, a pálya kaotikussá válik. A háromtest-problémára nincs ismert megoldás.

A 3-test-probléma című sorozatban a San-Ti bolygójának három napból álló naprendszere van, ami azt jelenti, hogy az életkörülményei nagyon instabilak, a „kaotikus" időszakokban extrém meleg és hideg uralkodik, ami lehetetlenné teszi az emberek számára a túlélést.


Forrás: Marie Claire

Nyitókép: Profimedia