Dakota Johnson és Jamie Dornan A szürke ötven árnyalata című filmben

4 év szünet kellett a rendezőnek A szürke ötven árnyalata után

Sam Taylor-Johnsonnak sok időre volt szüksége, hogy visszanyerje önbizalmát.


Taylor-Johnson a Hollywood Reporter című lapnak adott interjújában beszélt arról, hogy a 2015-ös A szürke ötven árnyalata rendezéséhez négy év szünetet kellett tartania. Taylor-Johnson elismerte, hogy neki és a film alapjául szolgáló regény írójának, E.L. Jamesnek „szöges ellentétben álló elképzelései” voltak arról, hogy milyen legyen az adaptáció.

A film (és az azt követő két folytatás) a kritikusok körében kudarcot vallott, de a jegyeladásokban sikeres volt, Dakota Johnson és Jamie Dornan főszereplők pedig még nagyobb hírnévre tett szert.

„Ez az ő könyve volt, és neki nagyon sajátos elképzelése volt arról, hogyan szeretné látni ezt a filmet. Nekem pedig szögesen ellentétes elképzelésem volt. Oda jutottunk, ahová jutottunk. A siker nagyszerű volt, de a tapasztalat kemény volt. Körülbelül négy évembe telt, mire visszanyertem az önbizalmamat és a nyugalmamat. Visszatérek ahhoz, hogy művész legyek, ahol minden döntésemet magam hozom meg, magamnak felelek, és a világnak olyasmit mutatok be, amit én alkottam”

– mondta Taylor-Johnson.

A szürke ötven árnyalata forgatókönyvét a forgatás során megváltoztatták, mivel James ragaszkodott ahhoz, hogy a regény teljes passzusait átemeljék a képernyőn megjelenő párbeszédekbe.

Dakota Johnson a Vanity Fairnek korábban elmondta, hogy James nagy kreatív kontrollt gyakorolt, egész nap, minden nap, és egyszerűen követelte, hogy bizonyos dolgok úgy történjenek a forgatáson, ahogyan ő szeretné.

„Voltak olyan részei a könyveknek, amelyek egyszerűen nem működtek volna a filmben, mint például a belső monológ, ami néha hihetetlenül giccses volt. Nem működne, ha hangosan mondanánk el. Ez mindig egy harc volt. Mindig. Előző este átírtam a jeleneteket a régi párbeszédekkel, hogy itt-ott hozzá tudjak tenni egy-egy sort. Állandóan olyan volt, mint a zűrzavar”

– fogalmazott a színésznő.

Taylor-Johnson 2018-ban az IndieWire-nek elmondta, hogy a film egy folytatása, A Million Little Pieces című, másik adaptáció szinte soha nem jött létre, annak ellenére, hogy 500 millió dolláros kasszasikert csinált a trilógiával.

„Ugyanabban a helyzetben voltam, mint előtte. Csináltam egy rövidfilmet. Csináltam egy indie filmet. Csináltam már kasszasikerfilmet. Csináltam már tévéműsort. Most csináltam egy extrém kis költségvetésű filmet. Minden téren tapasztalt vagyok. Megmutattam, hogy képes vagyok rá, de még mindig messze a lista végén vagyok.”

(Indiewire)

Nyitókép: Profimedia