adventi vásár a Bazilika előtt, 2022

Pénteken nyit az Advent Bazilika, Európa legjobb karácsonyi vására

Pénteken nyílik az Advent Bazilika elnevezésű karácsonyi vásár, amelyen megújult ünnepi fénydekoráció, multimédia-kiállítás, zenei produkciók, 12 méteres karácsonyfa, fényfestés, jégpálya, valamint kézműves és gasztronómiai kiállítók várják az érdeklődőket − tájékoztatták a szervezők az MTI-t.


A Szent István Bazilika előtti téren nyíló rendezvény Az Európa legjobb karácsonyi vására cím mellé tavaly a Karácsonyi vásárok állócsillaga címet is elnyerte. Idén a szervezők látványos fényinstallációkkal idézik meg az Alice Csodaországban mesevilágát. A „nagyhütte” tetejére kerülnek a utcazenei produkciók, gospel, folk, jazz és funk stílusú műsorokkal.

A 12 méteres karácsonyfát a vásár központi részén csodálhatjuk majd meg, és itt várja a gyerekeket az ingyenes korcsolyapálya is, korcsolyabérlési és korcsolyaoktatási lehetőséggel. Minden nap 17.30-tól félóránként gyönyörködhetünk majd a Bazilika homlokzatára vetített 3D fényfestésben.

A rendezvényen idén is kizárólag hazai kiállítók vesznek részt, így a látogatók felszerelkezhetnek kézműves és gasztronómiai hungarikumokkal. Önálló kiállítóhelyet kapnak Magyarország legnevesebb pincészeteinek prémium bortermékei, de a hazai borászati kultúra tételei borpárosításként is megjelennek majd egyes gasztrokiállítóknál.

Advent Bazilika

Fotó: Getty Images

A szervezők arról is gondoskodtak, hogy mindenki megtalálhassa a pénztárcájának megfelelő étel- és italkínálatot, a nagykonyhai standoknál elérhető lesz naponta egy étel, amelyet 1500 forintos fix áron vásárolhatunk meg.

A vásárban népművészek, iparművészek és modern dizájner termékek készítői is helyet kapnak. Érdemes lesz a látványműhely felé is elsétálni, ahol kovácsmesterek mutatják be szakmájuk fortélyait. A régmúlt időket idézi meg a Fortepannal közösen megvalósított Advent Anno című fotókiállítás, amely a pavilonok külső oldalát díszíti majd.

A Bazilika előtt egy látványos betlehemi jászol is helyet kap egy monumentális adventi koszorú kíséretében. Az Ökumenikus Segélyszervezet a vásár teljes ideje alatt várja az adományokat, a szolgálat önkéntesei a helyszínen maguk sütötte mézeskalács szívvel hálálják meg az adakozók segítő szándékát. Az Advent Bazilika január 1-jéig várja az érdeklődőket.

Nyitókép: Shutterstock