A Sotheby's aukciósház külseje a londoni Mayfairben, a New Bond Streeten

30 millió dolláros Monet-festményt árvereznek el

A Sotheby's május 15-én, a modern művészeti esti aukción Claude Monet Meules à Giverny című képét árverezi el, mely a ház becslése szerint több mint 30 millió dollárért kelhet el.


A fákkal teli mező közepén szénakazalt ábrázoló tájképet első tulajdonosa, Dwight Blaney amerikai tájképfestő 1895-ben hozta az Egyesült Államokba. A Sotheby's szerint Claude Monet 1893-ban festettMeules à Giverny című alkotását azonnal kölcsönadták a bostoni Szépművészeti Múzeumnak, és évtizedekig ugyanabban a magángyűjteményben maradt.

A Sotheby's közleményében azt is megjegyezte, hogy az eladásra öt évvel azután kerül sor, hogy Monet Meules című festménye 110,7 millió dollárért kelt el az aukciósháznál, amely duplája volt a becsült árnak, és rekordot jelentett a művész számára. Ez az összeg volt a legmagasabb összeg, amelyet bármelyik impresszionista műért eladtak aukción.

Claude Monet Meules \u00e0 Giverny c\u00edm\u0171 1893-ban festett m\u0171vee (Sz\u00e9nakazlak Givernyben),

Fotó: Profimedia

A Meules à Giverny egyike annak a több műnek, amelyet a Sotheby's május 15-i árverésén ugyanabból a magángyűjteményből árvereznek el. A többi Monet Bennecourt (1887), Pablo PicassoCourses de taureaux (1901), Camille Pissarro Paysage aux Pâtis, Pontoise, la moisson (1873) és Childe HassamView of Broadway and Fifth Avenue (1890) című képe. A Sotheby's nem közölte az eladó nevét.

Bennecourt-t John Singer Sargent amerikai festő vásárolta meg Monet-tól. A becsült ár 6 millió és 8 millió dollár között van.

A Courses de taureaux egy korai Picasso-mű, amely egy klasszikus spanyol bikaviadalt ábrázol. A Sotheby's szerint Picasso bikaviadalokat ábrázoló festményei, amelyek hatalmas életművének visszatérő témái, nem gyakran jelennek meg árveréseken.

Amikor a Sotheby's legutóbb 2003-ban Londonban árverezte el a Courses de taureaux-t, a festmény 2,1 millió fontért (962 millió forint) kelt el az Artnet értékesítési adatbázisa szerint 1,5-2 millió font (687-916 millió forint) becsült értéken. Most a becslések szerint 5-7 millió dollár (1,8-2,5 milliárd forint) közötti áron kelhet el.

Pissarro Paysage aux Pâtis, Pontoise, la moisson című festménye egy Párizstól mintegy 25 mérföldre északnyugatra fekvő kisvárosra utal. A becsérték 2,5-3,5 millió dollár (914 millió-1,3 milliárd forint).

„A négy évtized alatt aprólékos gondossággal és odafigyeléssel összeállított gyűjtemény szakértő útmutatóként szolgál a 20. századi művészet alapjainak megértéséhez”

– mondta Benjamin Doller, a Sotheby's amerikai elnöke közleményében.

(Artnews)

Nyitókép: Shutterstock