George Clooney és Brad Pitt

George Clooney és Brad Pitt újra együtt sziporkázik ebben az izgalmas krimiben

Már 23 éve, hogy George Clooney és Brad Pitt először összeállt egy kalandfilmre, és ezzel megalkották az új évszázad egyik legemlékezetesebb filmes párosát. Három Ocean's-filmet forgattak együtt, rövid ideig együtt szerepeltek a Égető bizonyítékban, majd külön utakon folytatták.


De nem maradhatott ez így: a Két magányos farkas című új krimivígjátékot vasárnap mutattak be a Velencei Filmfesztiválon. A filmet Jon Watts írta és rendezte − aki a legutóbbi három Pókember-filmet −, Clooney és Pitt pedig mint rivális alvilági bűnözőpáros megfordítja az Ocean's dinamikáját. Idegenek egymás számára, és kezdetben ellenségesek is, az ilyen vígjátékokban megszokott viccelődésekkel.

Egy luxusszállodai lakosztályban találkoznak, miután mindkettőjüket ugyanarra a feladatra hívják: egy pánikba esett nő (Amy Ryan) áll a hálószoba padlóján fekvő, szinte meztelen fiatalember fölött. A nőnek arra van szüksége, hogy eltakarítsák a testet, és diszkréten távozhasson. Ez a mulatságos, lendületes jelenet megadja a film alaphangját, amelyben az embereknek baja eshet, de semmit sem kell túl komolyan venni.

Mindkét férfi, akit a film során nem neveznek meg, főnök akar lenni, ami egy idő után kissé unalmassá válik, de a főszereplők végig csillognak. Felbukkan egy srác is, akiről kiderül, hogy ő a feltételezetten halott fickó a padlón, egy ártatlannak tűnő suhanc, aki belekeveredett a városszerte dúló drogháborúba. Austin Abrams ügyesen megállja a helyét a világ két legnagyobb filmsztárjával szemben. A kölyök jelenléte szépen megnehezíti a két bűnöző kapcsolatát, és meglepő, morbid feszültséget teremt: ahhoz, hogy a szökés teljesen tiszta legyen, a kölyöknek mennie kell.

De előbb a hármas nekiindul egy küldetésre, egy kisebb odüsszeiára New Yorkon keresztül. A film során lágy és egyenletes hó hull, ami a béke és a csend érzetét kelti, ellensúlyozva a bohóckodást. A helyszíni forgatás sajátos kegyeit bizonyítva Wolfs egy olyan New Yorkot mutat be, amely egyszerre felismerhető és újszerű.

Ez egy magabiztos, magával ragadó szombat esti film, abból a fajtából, ami ma már elkeserítően ritkává vált. Milyen jó, hogy egy rendező visszatért a szuperhősök birodalmából, és egy szerényebb filmet készít felnőtteknek. Mindössze két globális szupersztárt kellett szereznie ahhoz, hogy a projekt átjusson a finanszírozási célvonalon. A film nem próbál nagyot mondani, nem próbál újítani, csupán szórakoztatni akar.

Forrás: Vanity Fair

Nyitókép: Getty Images