Michelangelo David szobra

Cenzúrázták Michelangelo Dávidját a Dubaji Expón

Nem akarták megsérteni a muszlim nézőket a meztelen szoborral.


A Dubaji Világkiállításon felállított Dávid-szobor másolata kissé eltért az eredetitől, miután a szervezők eltakarták annak egyes testrészeit, hogy tiszteletben tartsák a muszlim kultúrát. A Traveller a La Repubblica olasz napilap hírének alapján azt írja, hogy az alkotás másolatának kérdéses részeit kitakarták.

„Még arra is gondoltunk, hogy fehérneműt öltünk a szoborra, vagy teljesen megváltoztatjuk, de már késő volt. Túl későn értettük meg, hogy hiba volt meztelen férfi szobrát vinni az Emirátusokba."

– mondta egy, a projekten dolgozó munkatárs.

Vittorio Sgarbi,olasz műkritikus groteszknek és nevetségesnek nevezte az olasz pavilon döntését.

Ez nem pogány, hanem bibliai téma, ezért a lemondás Michelangelo Dávidjának egy részéről csak Dubaj vallása és kultúrájuk előtti meghajlás"

– fogalmazott.

Az 1504 -ben faragott alkotás kezdetben a firenzei Piazza della Signoria téren állt, és a firenzei köztársaság szimbólumává vált. 1873 -ban a szobrot áthelyezték a firenzei Képzőművészeti Akadémiára, hogy megvédjék a széltől és az esőtől. Michelangelo Dávidja továbbra is az olasz város egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága.

Davide Rampello, az olasz pavilon művészeti igazgatója szombaton közleményt adott ki, amelyben cáfolja a kormányzati cenzúrát. Elmondása szerint egyedülálló koncepcionális megközelítésről van szó, amelyben a Dávid-szobor tekintetével közvetlenül szemmagasságban üdvözli a látogatókat, mely „egy új, más perspektíva, introspektív és megindító".

Michelangelo D\u00e1vid szobr\u00e1nak m\u00e1solata takar\u00e1st kap a Dubaji Vil\u00e1gki\u00e1ll\u00edt\u00e1son

Getty Images / Laura Lezza