Hot dogok sárga háttéren

Itt szolgálják fel a világ legnagyobb hot dog szobrát

Jen Catron és Paul Outlaw munkája konfettit is szór a járókelőkre.

A brooklyni Jen Catron és Paul Outlaw művészpáros április 30-án a világ legnagyobb hot dogját fogja felszolgálni a New York-i Times Square-en. A 20 méteres Hot Dog in the City című szobor júniusig lesz látható, és olyan korábbi installációkat dolgoz fel, mint például egy több mint 11 literes tál gabonapehely a Miami Art Week-en és egy hatalmas sonka a SPRING/BREAK-en.

„Jen és Paul tökéletesen illenek a Times Square-hez. Ők egyfajta mókás tükröt hoznak létre, amely egy torz képet tükröz rólunk és a kultúránkról, amely a groteszket és az abszurdot egyaránt hangsúlyozza – és mi lenne jobb hely, ahol ezt a tükröt tarthatnák”

– mondta az ArtnetnekJean Cooney, a Times Square Arts igazgatója.

A virslit még gyártják, de sima zsemle és rugalmas hús lesz rajta mustárral. Naponta egyszer, délben egy hidraulika a magasba lövi a hot dogot, hogy konfettit szórjon az alatta lévő tömegre, tisztelegve a túlzások és a hivalkodó látványosságok amerikai ízlése előtt, mint például a hazafias felvonulások, a gyerek nemének felfedése céljából szervezett partijai (gender parti) és a szilveszteri a időgömb leeresztése az újév kezdetét jelző visszaszámlálás keretében.

Catron és Outlaw a hot dogot „az egyéni történetek és mocskos történetek trójai falovának” artja.

„Nagyon sok ötletünk volt a Times Square-re, a hatalmas tortától kezdve a hőlégballonozásig. Ahogy a Times Square helyszínét és azt fontolgattuk, hogyan kapcsolódik a mi gyakorlatunkhoz, a kulturális és társadalmi furcsaságok és paródiák értékeléséhez, megemésztéséhez és felhánytorgatásához, felismertük, hogy mennyi narratíva és történet van belecsomagolva ebbe a szerény, kézben tartott ételbe és az amerikai álom reprezentációjába”

– fogalmazott a páros a lapnak eljuttatott e-mailben.

A rajongók online szavazhatnak majd kedvenc hot dog fűszerükre, az eredmények pedig a mű tágabb értelemben vett beszélgetéssorozata során a hús politikájáról szóló vita középpontjába kerülnek. Cooney „ellentétes nézetekre, egészséges vitára és extra adag tiszteletlen humorra” számít.

A Nathan's vagy Sabret's nevű hot dogos kocsik látványa majdnem olyan alapvető része New York vizuális identitásának, mint maga az Empire State Building, de a város járdáit megszagoló árusok örökös veszélyekkel néznek szembe, a polgármesterek gyakran hirdetnek új árusokra vonatkozó korlátozásokat.

Catron és Outlaw maguk is megtapasztalták ezt: évekkel ezelőtt elindítottak egy rákfőző ételkocsit, így a Hot Dog in the City a Street Vendor Projectnek, egy tagságon alapuló szervezetnek is otthont ad, , amely az utcai árusok jogaiért száll síkra.

„Amikor egy olyan művet készítünk, amelyet a nyilvánosság szintjén fognak megtapasztalni, úgy gondoljuk, hogy a műalkotásoknak a lehető legtöbb nézőt kell bevonniuk azáltal, hogy többféle belépési pontot tesznek lehetővé. A humornak gazdag története van abban, hogy a politikai és társadalmi üzeneteket fogyaszthatóbbá tegye”

– magyarázta az alkotó páros.

Nyitókép: Unsplash