Hamburger sült krumplival és szószokkal fekete háttér előtt

6 imádott élelmiszer, amitől gyorsabban öregszünk

Ahogy öregszünk, az elfogyasztott ételek hatással vannak az általános egészségi állapotunkra és bőrünkre.


Bőrünk öregedési folyamatának felgyorsításában a napozás és a fejlett glikációs végtermékek (AGE-k) a leginkább felelősek. Az AGE-k akkor képződnek, amikor a fehérje vagy a zsír cukorral egyesül. Ha teljesen nem is tudjuk kivédeni ezeket, a fényvédő használata és az általános táplálkozásra való odafigyelés segíthet abban, hogyan védi és gyógyítja a szervezet a bőrünket.

Az alábbi listában azokat az élelmiszereket gyűjtöttük össze, melyek ha finomak is, de gyorsítják a bőröregedést, és azok egészséges alternatíváit.

1. Sült krumpli helyett sült édesburgonya 

Az olajban, magas hőmérsékleten sült ételek szabad gyököket szabadítanak fel, amelyek sejtkárosodást okozhatnak a bőrben. A szabad gyököknek való kitettség felgyorsítja az öregedési folyamatot egy keresztkötésnek nevezett művelet miatt, amely a DNS-molekulákat érinti, és gyengítheti a bőr rugalmasságát.

Emellett a túl sok só fogyasztása vizet vonhat el a bőrből, és kiszáradáshoz vezethet, ez pedig hajlamosabbá teheti a bőrt a ráncosodásra.

Jó alternatíva lehet az öregedésgátló rézben gazdag édesburgonya, amely segíti a kollagéntermelést.

2. Fehér cukor helyett méz vagy gyümölcs

A kollagén-károsító AGE-k kialakulásához hozzájáruló cukor olyan bőrproblémák okozója többek között, mint a pattanások. Cukorszintünk megemelkedésével az AGE folyamat serkentődik, ami még jobban felgyorsul, ha napfényt is ér minket. Ezért a strandon a fagylalt helyett válasszunk inkább frissítő fagyasztott gyümölcsöt vagy cukor hozzáadása nélküli jégkrémet.

Jó alternatívák lehetnek a gyümölcsök vagy az étcsokoládé, ha valami édesre vágyunk. Az áfonya például megakadályozza a kollagén elvesztését.

3. Margarin és vaj helyett olívaolaj vagy avokádó

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy azoknál, akik nem fogyasztanak margarint vagy vajat, kevesebb a bőrkárosodás és a ráncosodás.

A margarin rosszabb, mint a mérsékelt mennyiségű valódi vaj, mivel magas a részlegesen hidrogénezett olajok tartalma. Ezek a transzzsírsavak érzékenyebbé teszik a bőrt az ultraibolya sugárzással szemben, ami károsíthatja a bőr kollagénjét és rugalmasságát.

Jó alternatíva lehet a vaj helyett az olívaolaj vagy az öregedésgátló antioxidánsokban gazdag avokádó.

4. Feldolgozott húsok helyett baromfihús

A hot dog, a pepperoni, a szalonna és a kolbász mind a bőrre potenciálisan káros feldolgozott húsok, melyek magas nátrium-, telített zsír- és szulfittartalmúak, így mind kiszáríthatják a bőrt és gyulladást okozva gyengítik a kollagént. Olcsó fehérjeopciók esetén cseréljük a feldolgozott húsokat tojásra vagy babra.

Jó alternatívák lehetnek az olyan soványabb húsok, mint a pulyka és a csirke, melyek tele vannak fehérjével és aminosavakkal, amelyek elengedhetetlenek a kollagén természetes képződéséhez.

5. Mértékletes alkoholfogyasztás

Az alkohol számos problémát okozhat a bőrrel, beleértve a bőrpírt, a puffadást, a kollagénveszteséget és a ráncokat. Emellett kimeríti a tápanyagokat, a hidratáltságot és az A-vitamin szintet, amelyek mind közvetlen hatással vannak a ráncokra.

Az A-vitamin különösen fontos az új sejtek növekedése és a kollagéntermelés szempontjából, biztosítva a bőr rugalmasságát és ránctalanságát.

Fontos, hogy mértékkel fogyasszunk alkoholt, ez nőknél napi egy, férfiaknál két pohár ital. Ne felejtsünk el közben vizet inni, a hidratáltság érdekében.

6. Kerüljük a magas hőfokon való főzést

Néhány magas omega-6 zsírsavtartalmú, többszörösen telítetlen olaj, mint például a kukorica- vagy napraforgóolaj, káros szabad gyököket okozhat, és növelheti a gyulladásos szinteket. Ha minden nap (magas hőfokon) sütünk-főzünk, akkor ez összeadódik.

Ez nem azt jelenti, hogy minden olaj egészségtelen. Érdemes az egyszeresen telítetlen zsírokat választani, melyek segítenek hidratáltan tartani a bőrt.

Jó alternatíva lehet a növényi olajok helyett az olívaolaj, amely antioxidánsokban, E-vitaminban és fitoszterolokban gazdag, és csökkenti a gyulladást.

(Healthline)

Nyitókép: Unsplash