Damon Galgut

Megvan, ki nyerte el az idei Booker-díjat

A dél-afrikai Damon Galgut nyerte el az idei Booker-díjat The Promise (Az ígéret) című regényével, amelyben egy fehér család történetét mutatja be az apartheiddel leszámoló Dél-Afrikában.


A könyv „egy rendkívüli történet, gazdag témaválasztás és Dél-Afrika utóbbi negyven évének történelme egy hihetetlenül jól összerakott csomagban"

– dicsérte a kötetet Maya Jasanoff, a zsűri elnöke a szerda esti londoni díjátadón.

A díjra harmadik alkalommal jelölt Galgut családi sagája az 1980-as évektől kezdődik, és négy egymást követő évtizedben történt négy temetés köré építkezik. A mű Pretoriában játszódik, ahol a szerző is felnőtt.

A könyv címe arra az ígéretre utal, amelyet a fehér család tett fekete szolgálójának, hogy megtarthatja a házat és a földet, amelyen él.

„Úgy gondolom, sokunknak voltak nagy elvárásai a jövővel szemben. A kis földdarab csak egy a sok meghiúsult ígéret közül"

– fogalmazott Galgut a BBC-nek.

Köszönőbeszédében az író elmondta, hogy a portré, amelyet könyvében hazájáról megrajzolt, nem valami vidám.

Nem terveztem, hogy így mutatom be, de a dolgok nem állnak túl jól nálunk mostanában"

– mondta.

Hozzátette,

„nagy év ez az afrikai írók számára, a díjat szeretném minden elmesélt és el nem mesélt történet, e figyelemre méltó kontinens ismert és ismeretlen írói nevében átvenni".

Galgut első regényét 17 évesen írta, Nadine Gordimer és J. M. Coetzee után ő a harmadik dél-afrikai író, aki megkapta a nemzetközi elismerést.

Az angol nyelven íródott, Nagy-Britanniában és Írországban megjelent kötetek elismerésére alapított nagy presztízsű brit irodalmi díj 50 ezer font (21 millió forint) jutalommal jár.

(MTI)