Jamie Lee Curtis, a Legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjjal a kezében a Minden, mindenhol, mindenkor című filmben nyújtott alakításáért, a 95. éves Oscar-díjátadón 2023. március 12-én Hollywoodban

Új kategóriát vezetnek be az Oscar-díjon 2026-tól

Ez lesz az első új kategória a díjátadón a legjobb animációs film 2002-es bevezetése óta.


2026-tól új Oscar-díjat vezetnek be a legjobb castingért, jelentették be az Oscar-díj szervezői.

A szereplőválogatásért felelős szakemberek az elmúlt években kampányoltak azért, hogy ugyanolyan elismerésben részesüljenek, mint más filmes szakmák, például a hang, a jelmez, a haj és a smink.

Az Akadémia vezetői közleményükben úgy fogalmaztak, hogy a casting directorok alapvető szerepet játszanak a filmkészítésben.

Bill Kramer, az Akadémia vezérigazgatója és Janet Yang elnök közleményükben úgy fogalmaztak, hogy a casting directorok alapvető szerepet játszanak a filmkészítésben.

„Ahogy az Akadémia fejlődik, büszkék vagyunk arra, hogy a castingot is felvehetjük az általunk elismert és ünnepelt szakágak közé. Gratulálunk castingrendezői águnk tagjainak ehhez az izgalmas mérföldkőhöz, valamint az egész folyamat során tanúsított elkötelezettségükhöz és szorgalmukhoz.”

A kategóriát csak a 2026-os gálán kerül bevezetésre, mivel a díjátadó kampányokat ilyen hosszú időre előre tervezik.

A lépés annak ellenére történik, hogy az Akadémia az elmúlt években igyekezett lerövidíteni a gyakran több, mint háromórás díjátadót a nézők érdeklődésének fenntartása miatt.

Jelenleg 23 díjat osztanak ki az Oscar-gálán, bár a közönség általában elsősorban a fődíjakra, például a legjobb filmre, a színészi kategóriákra és a legjobb rendezőre kíváncsi.

Az Akadémia nem erősítette meg, hogy az új kategória bekerül-e a közvetítésbe, erről valószínűleg csak a közeli időpontban születik döntés. A castingigazgatók a legkorábban bevonható munkatársak közé tartoznak az új filmes projektekben, és kulcsszerepet játszanak a nagy hollywoodi filmek alakításában.

Ők felelősek a filmek főszereplőinek, valamint a kisebb szerepekben feltűnő színészeknek a kiválasztásáért.

Hasonló probléma jellemzi a kaszkadőrök helyzeték, akik az Oscar-díjakon is kampányoltak saját kategóriájukért, de eddig nem jártak sikerrel.

Az Oscart időben megelőző, egyik legfontosabb díjátadó a Screen Actors Guild (SAG) Awards 2007-ben vezette be a kaszkadőr kategóriát, melynek díját tavaly a Top Gun: Maverick című filmben dolgozó csapat nyerte meg.