Egy Oscar-díj kék háttér előtt

Kik és hogyan döntenek az Oscar-díjátadó győzteseiről? Íme a válasz!​

Az Oscar-díjátadó menetével és győzteseivel az emberek akarva-akaratlanul képben vannak minden évben. Azt viszont nagyon kevesen tudják, hogy kik döntenek a jelöltekről és hogy milyen módszerekkel választanak közülük. Alábbi cikkünkben ezekre adunk választ.


Az Oscar-gála hátterében a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia áll, melynek világszerte nagyjából 10 ezer tagja van, közülük pedig 9500-nak van szavazójoga ebben a versenyben. Ezek a számok pár évvel ezelőtt sokkal kisebbek voltak, viszont a vezetőség úgy döntött, hogy a díjazók közé több színes bőrű embert és nőt vesznek fel.

Kevés kivétellel megállapítható, hogy akit élete során már legalább egyszer neveztek a versenyen, az az Akadémia tagja. A hivatalos leírásban az áll, hogy a tagok csoportja „a moziban bemutatott mozgóképek gyártásában dolgozó filmművészekre korlátozódik.” Az embereket a felvételükkor 17 különálló ág egyikébe sorolják be.

Ezekhez az ágazatokhoz néhány kivétellel a mindenki számára jól ismert kategóriák tartoznak. Mellettük — az operatőrökhöz és a rendezőkhöz hasonlóan — külön kategória tartozik a casting-igazgatókhoz, a vezetőkhöz, a producerekhez, valamint a marketing- és PR-szakemberekhez.

Ahhoz, hogy felvegyenek valakit szavazónak, a megjelölt ág két tagjának kell ajánlatot tennie. Amennyiben egy meghívott személy több ágba is felvételt nyerhetne, akkor neki kell választani, hogy melyikben szeretné képviseltetni a döntéseit.

Miért kampányolnak a produkciók az Oscar-díjért?

Az Akadémia minden évben közzéteszi a teljes listát az esélyes játékfilmekről. 2022-ben például 301 film volt ezen a listán, amik között a kisebb megjelenések könnyedén elvesznek. Éppen ezért a színészek és a stáb külön kampányolással érhetik el, hogy a közönség mellett a szakmai bizottság is felfigyeljen rájuk. Ehhez külön szabályok vannak érvényben, amik bizonyos módszereket tiltanak. Ennek célja az igazságos és egyenlő verseny.

Hogyan választják ki a jelölteket?

A munkálatok kezdetén az ágak tagjai saját kategóriájukban szavaznak arról, hogy miknek kellene felkerülni a jelöltek listájára. Azok a személyek, akiknek az ága nem tartozik egy kategóriához sem, csupán a legjobb filmre szavaznak. Bizonyos kategóriákban még ezen felül is tartanak megelőző szavazásokat, hogy folyamatosan szűkítsék a kört a legjobb produkciókra.

Nemzetközi játékfilmek és rövidfilmek esetében országonként csak egy versenyzőt lehet nevezni. Ezekben a csoportokban már bármelyik akadémiai tag szavazhat, aki megtekintette a szóba jöhető műsorok bizonyos százalékát. Ezekre pontszámokat adnak a legjobbaktól a legrosszabbakig. Az első forduló végén megismétlik a procedúrát, hogy rövidítsék a listát.

A legjobb film esetében a szavazók rangsorolják a jelölteket a legkedveltebbtől a legkevésbé kedveltig. Ha egy versenyző az első számú szavazatok több mint 50 százalékát megkapja, akkor automatikusan megnyeri a legjobb filmnek járó aranyszobrot. Ha ez nem sikerül, akkor a listából kiveszik azt a filmet, ami a legkevesebb első jelölést kapta az emberektől. Ezt addig folytatják, amíg egyértelmű eredmény nem születik.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Vanity Fair