karamazov testverek konyv

​Életműsorozat indul Dosztojevszkij születésének 200. évfordulójára

Dosztojevszkij születésének kétszázadik évfordulójának alkalmából a Helikon Kiadó életműsorozatot indít, melynek első részeként újra kiadják A Karamazov testvéreket, az író utolsó és egyik legelismertebb regényét.


Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij 1821 november 11-én született. Művei nagy hatással voltak nem csak az orosz, hanem az egész világirodalomra is. Ő alkotta meg a filozófiai-ideológiai regény műfaját, és rengeteg lélektannal foglalkozó regény fűződik a nevéhez.

dosztojevszkij festmeny


Kép: Wikipedia

A Karamazov testvérek 1873-ban jelent meg az író utolsó alkotásaként, mely a kritikusok szerint nemcsak a leghosszabb, hanem a legösszetettebb műve is. Dosztojevszkij tervezett egy második részt a történetnek, azonban hirtelen bekövetkezett halála miatt erre nem került sor.

A történetben a címszereplő család egy botrányos gyilkossági ügybe keveredik, és az azt követő tárgyalásokat kísérhetjük végig. A kibontakozó jellemek és indíttatások különböző lélektani és világi kérdésekre kutatják a választ. A családtagok hol keresik, hol pedig megtagadják az Istent, ezzel tökéletesen körülírják azt a társadalmat, ahol már a régi törvények nem képesek megakadályozni az ilyen dolgok bekövetkeztét.

A mű kérdésfelvetései tökéletesen átépíthetőek a jelenkorra, ezzel aktuális problémákat tud megfogalmazni az olvasónak. A könyvet két kötetben jelenteti meg újra a Helikon Kiadó, ezzel emlékezve az író születésének kétszázadik évfordulójára.

Nyitókép: Helikon kiadó