Filmrendező rendezés közben a székében

Videóklip után filmrendezői karrier? Nekik sikerült!

A zenei videók már régóta termékeny táptalajt nyújtanak a fiatal filmrendezőknek karrierjük beindításához és csiszolásához. A legismertebb filmrendezők nagyja videó klip forgatással kezdte pályafutását, cikkünkben róluk olvashatsz.


David Fincher

Az elmúlt 30 év egyik legkiválóbb rendezőjeként emlegetett David Fincher nyolc évig dolgozott zenei videókon, mielőtt 1992-ben debütált az Alien 3-mal. A Hetedik és a Harcosok klubja című remekművek is az ő nevéhez köthetőek, előtte pedig a zeneipar legnagyobb neveivel dolgozott együtt. Köztük volt Madonna, Aerosmith, Paula Abdul és Billy Idol is.

Legemlékezetesebb zenei rendezései közé tartozik Aerosmith - Janie's Got a Gun című klipje, de ő alkotta Madonna - Vogue dalának klipjét is.

Michael Bay

Michael Bay mielőtt a Hollywood két legnagyobb kasszasikerű filmjeit, az Armageddont és a Transformerst rendezhette volna, különféle zenei videókon dolgozott, hogy kibontakoztassa stílusát.

A filmes ipar előtt ő rendezte Vanilla Ice - I love you című rapballadáját, majd Tina Turner - Love Thing és Lionel Ritchie - Doit to me című számok klipjét is ő készítette.

Francis Lawrence

A bécsi származású művész, Francis Lawrence az egyik legkeresettebb klip-rendező volt, mielőtt olyan hatalmas kasszasikereket készített volna, mint a Legenda vagyok, vagy az Éhezők viadala filmek.

Ezek előtt azonban 1996 és 2005 között Lawrence a zeneipar legmenőbb popművészeivel dolgozott együtt. A The BlackEyed Peas, Justin Timberlake, Avril Lavigne és Jennifer Lopez számtalan dalainak klipjeit ő rendezte meg. A zeneiparban elért sikerei és kapcsolatai Lawrencenek igazán akkor térültek meg, mikor eljött számára a filmkészítés ideje.

Marc Webb

Az 500 nap nyár és A csodálatos Pókember című filmekből ismert Marc Webb nagyjából egy tucat évet töltött azzal, hogy zenei klipeket alkosson, mielőtt ilyen nagy filmekhez kerülhetett a neve. A nagyrészt rock műfajában tevékenykedő Marc olyan bandákkal működött együtt, mint például a Green Day, Weezer, Doors Down és a Maroon 5.

Videós karrierje előrehaladtával Webb olyan mainstream popsztárokkal kezdett dolgozni, mint Fergie és Miley Cyrus, de Marc filmes pályája után is készített zenei videókat.

Gore Verbinski

A Karib-tenger kalózai három része és A magányos lovas című filmsikerek mind Gore Verbenski nevéhez fűződnek, bár előtte egészen más stílusban, punk rock klipeket készített.

Ironikus, hogy míg az elmúlt 20 év legnépszerűbb filmjei közé az ő alkotásai tartoznak, addig zenei klipjeit a homály borítja. Gore bízik benne, hogy miután megrendezi legújabb filmjét, még visszatér a zenei iparba.

Forrás: ScreenRant

Nyitókép: Shutterstock