fortepan masters konyv

Gyönyörű könyvben gyűjtötték össze a Fortepan legjobb képeit

A Fortepan Masters a telexes Barakonyi Szabolcs ötlete és gyűjtése alapján készült.


Fortepan Masters – Kollektív fotográfia a 20. századból címmel jelent meg a rendkívül gazdag, mintegy 155 ezer fotót magban foglaló történelmi tárból válogatott képek kötete. A szinte befogadhatatlan nagyságú gyűjteményen a Telex munkatársa, Barakonyi Szabolcs talált fogást, aki 333 fotót választott ki több év munkájával a vaskos, 690 oldalas kiadványba.

„Éveken át az összes szabadidőmet ezzel töltöttem, plusz ezen dolgoztam tavaly ősszel, miután távoztunk az Index szerkesztőségéből" – mondta a Telexnek Barakonyi. „Rájöttem a Fortepan gyűjtemény egyik lehetséges megoldókulcsára. Eldöntöttem, hogy úgy fogok foglalkozni a Fortepannal, ahogy eddig senki sem – bezárkózom a képekkel, és az elejétől végignézem őket."

fortepan masters konyv

Fotó: Fortepan Masters Facebook

A könyv bevezetőjét Enyedi Ildikó írta, és a képek mellett olvashatunk benne egy interjút is a Fortepant 2010-ben megalapító Tamás Miklóssal is. A különleges, dupla gerincű album október 10-ig a Budapesti Őszi Fesztivál keretében csak az Írók Boltjában vásárolható meg, és a bolt egyik kirakatában a könyvhöz kapcsolódó installációt is találunk, melynek célja a közvetlen kapcsolat megteremtése a közönség és a művészi értékű privát fotográfiák között.